Převoz na Pražský hrad se rozdělil na dvě etapy. První, kterou organizovala Dagmar Havlová, byla určena pro nejširší veřejnost. Při ní auto pomaličku vezlo rakev a lidé ji mohou doprovázet. Po cestě doprovázel prezidenta Havla dav lidí.

Vůz po zhruba tříkilometrové trase dorazil na Loretánské náměstí nedaleko Hradu, začala oficiální část, která je v režii hradní kanceláře. Na Hradčanech se přišlo rozloučit s Havlem přes 10 tisíc lidí z Česka i z jiných států. Na Hradčanském náměstí byla viditelná i slovenská vlajka.

Václav Klaus sváděl v posledních 20 letech s Havlem politické boje, ve středu ale měl pro svého předchůdce v úřadě jen slova chvály. "Byl to muž, jenž věřil v sílu slova měnit svět," uvedl Klaus s tím, že Havlovy myšlenky s námi zůstávají.

Trasa smutečního průvodu

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:10
Průvod vyjde z centra Pražská křižovatka

Smuteční průvod s rakví s ostatky Václava Havla vyjde v 08:00 z centra Pražská křižovatka, z bývalého kostela svaté Anny na Starém Městě. Lidé, kteří chtějí s průvodem jít od začátku, se mohou shromáždit na Anenském a Betlémském náměstí. Rakev poveze prosklený pohřební automobil doprovázený dvěma policejními motorkami. Jako první za rakví půjde Havlova rodina a přátelé.

06:24
Vojenský ceremoniál organizuje Hrad

Při vojenském ceremoniálu s rakví půjde špalírem vojáků Havlova rodina a nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Václavem Klausem. Rakev bude tažena šestispřežím kladrubských vraníků na lafetě stejné houfnice jako ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.

06:34
Havlovy ostatky ve Vladislavském sálu

Vojenskou část smutečního obřadu budou lidé moci sledovat na Hradčanském náměstí a hradních nádvořích z vymezených prostor. Na Hradčanském náměstí a II. nádvoří Hradu budou umístěny velkoplošné obrazovky. Ve 13:00 se Vladislavský sál s vystavenou rakví otevře veřejnosti. V 13:30 pak začne vzpomínkové setkání současných a bývalých senátorů, které pořádá předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Projev přednese mimo jiné místopředseda horní komory a někdejší disident Petr Pithart (KDU-ČSL).

06:45
Na průvod bude dohlížet až 700 policistů

Na pohřební průvod Václava Havla má dle informací České televize dohlížet až 700 policistů.

06:49
V úterý po půlnoci začal třídenní státní smutek

Ve středu začíná třídenní státní smutek, při kterém mají být vlajky staženy na půl žerdi, pořadatelé kulturních či sportovních akcí by měli zvážit jejich konání či formu. Omezení platí pro provoz hazardu. Některé koncerty jejich pořadatelé již zrušili, jiné začnou například minutou ticha, stejně bude zahájena řada sportovních klání, při nichž hráči často nastoupí s černými páskami.

07:01
Na místo Pražské křižovatky přichází první lidé

Hanka Němečková: "Je zhasnutý Pražský hrad. Na místo Pražské křižovatky přichází první lidé. Desítka lidí už čeká u brány před areálem. Hlídkuje zde několik policistů, spousta novinářů. Cestu z Liliové ulice lemuje řada svíček podél zdi."

07:06
Část města je až do pátku uzavřena

Už od včerejška jsou uzavřeny Loretánská ulice, Loretánské náměstí a Pohořelec. Neprůjezdné zůstanou až do pátečních tří hodin odpoledne.

07:14
Česká pošta chystá na den Havlova pohřbu příležitostné razítko

Česká pošta chystá na den pohřbu exprezidenta Václava Havla příležitostné razítko.

Na razítku bude letopočet narození a úmrtí a jeho podpis se srdíčkem.

07:20
"Havlova smrt je hrozná ztráta naděje," říká paní Matoušková u Pražské křižovatky.

S paní Alenou Matouškovou mluvila Hanka Němečková. Matoušková u Pražské křižovatky čeká od sedmi hodin: "Pro mě je Havlova smrt hrozná ztráta naděje. Nikdo další už tady nebude." Připomíná si i listopadové dny roku 1989, kdy byla u shromáždění na Václavském náměstí a na Letné. "Státní pohřeb s nejvyššími poctami si určitě zaslouží. Hlavně, aby lidé dodržovali státní smutek," přeje si.

07:26
Přípravy na Hradčanech vrcholí

V úseku mezi Loretánskou ulicí a Hradčanským náměstím už stojí policisté v cca desetimetrových intervalech. Nezahálí ani Pražské služby. Po nočním sněžení je třeba trasu mokré kostky důkladně posolit. Na místě už jsou i přenosové vozy České televize a Českého rozhlasu.

V 7 hodin dorazila na své tradiční stanoviště na Hradčanském náměstí první hlídka Hradní stráže. Na střeše Hradu vlaje černá vlajka.

Střed Hradčanského náměstí obklopují zátarasy. Do areálu Pražského hradu už veřejnost rakev prvního českého prezidenta nebude moci následovat. Další dění bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce.

07:27
Na Malostranském náměstí je zatím jen policie a přenosový vůz České televize

Markéta Kubicová: "Na Malostranském náměstí jsou připraveni policisté a přenosový vůz České televize. Občané zatím nedorazili. Číšníci a servírky kavárny Starbucks si na trička připnou černé stužky a ve všech kavárnách bude vystavena fotografie Václava Havla. Kurýr by měl vše doručit okolo půl osmé."

07:27
Smrt Václava Havla probudila i lidovou tvořivost

Smrt Václava Havla probudila i lidovou tvořivost. Takto mu vzdal hold graffiti umělec na pražském Těšnově.

07:31
Vojáci už jsou na Pohořelci

Na Pohořelec dorazily autobusy s desítkami vojáků se zbraněmi. Na místě jsou policisté a přicházejí i první občané, kteří se chtějí rozloučit s prezidentem Václavem Havlem.

07:38
V Liliové se řada svíček rozšiřuje. Přišlo již přes sto lidí

Hanka Němečková: "Řada svíček podél kostela se prodlužuje. Lidé čekají i v přilehlé Liliové ulici. Dohromady jich je už minimálně stovka." Mezi přítomnými je i bývalý kancléř prezidenta Ivo Mathé, který coby bývalý kancléř prezidenta ČR patřil k významným Havlovým spolupracovníkům.

07:46
Ke Karlovu mostu se postupně schází lidé

Aneta Štefánková: "Ke Karlovu mostu se postupně schází lidé, nejvíce jich je u Staroměstské mostecké věže. Dlaždiči připravují nájezdy, aby průvod mohl přejet přes most. Na místě jsou připraveni policisté i záchranná služba."

07:49
Vysokoškoláci u Pražské křižovatky: "Přišli jsme podpořit Havlovy myšlenky, aby na ně budoucí generace nezapomněla."

Hanka Němečková: Vysokoškoláci Radek Kříček a Michal Zajáček: "Přišli jsme podpořit Havlovy myšlenky, aby na ně budoucí generace nezapomněla. Havel a Masaryk se zasloužili o československý stát v jeho historii. Paralela s Masarykovým pohřbem se tedy přímo nabízí. Úcta v prezidentský úřad klesá, ale dnes máme možnost Havla naposledy podpořit."

07:55
Liliová ulice je ze směru od Betlémského náměstí zcela plná

Hanka Němečková: "Zastoupeny tu jsou všechny generace. Studenti, rodiče s dětmi, důchodci a lidé ve středním věku. Liliová ulice je od Betlémského náměstí zcela zaplněná."

07:57
V areálu Pražského hradu je zatím téměř prázdno

V areálu Pražského hradu je zatím téměř prázdno, lidé se scházejí jen pozvolna. Smuteční průvod by zde měl projít před desátou hodinou.

08:00
Na Karlově mostě je po obou stranách špalír vedoucí až na Malostranské náměstí

Markéta Kubicová: "Mostecká ulice od Karlova mostu a Malostranské náměstí jsou plné lidí." Tvoří po stranách Karlova mostu špalír.

08:00
V ulici U kasáren je připraveno na 400 vojáků

V ulici U Kasáren je připraveno na 400 vojáků, během několika málo chvil by se měli přesunout na Hradčanské náměstí, aby dohlíželi na průvod. Celkově by se mělo dnes v Praze pohybovat v souvislosti s průvodem až 700 vojáků.

08:05
Z centra Pražské křižovatky vyjel smuteční vůz

Z centra Pražské křižovatky vyjel pohřební černý mercedes, projíždí Anenskou ulicí a míří k Liliové. Z obou stran jej doprovází bodyguardi, těsně za autem kráčí Dagmar Havlová.

08:08
Smuteční vůz doprovází stovky lidí

Hana Němečková: "První jede policejní auto, za ním prosklený pohřební vůz, za kterým jde rodina." Černý mercedes doprovází stovky lidí. Někteří z nich nesou české vlajky či trikolóru.

08:11
Lidé tleskají, vlají české i slovenské vlajky

Lukáš Sedláček: "Lidé tleskají, vlaje i slovenská vlajka. Liliová ulice je plná lidí."

 

08:14
Na Lotretánském náměstí už stojí stovky vojáků

Jan Pavec: "Na Loretánském náměstí stojí stovky vojáků se samopaly. Někteří z nich drží historické zástavy."

08:14
Smuteční vůz doprovází i městská policie

Smuteční vůz doprovází i městská policie, která upozorňuje přohlížející, aby uvolnili cestu projíždějícímu vozu.

08:15
Karlův most je zaplněný lidmi

Karlův most je zcela zaplněný přihlížejícími, kteří přišli vyprovodit Václava Havla. Podle leteckých záběrů pokrývá průvod lidí most od jednoho břehu k druhému, další lidé proudí okolo Staroměstské mostecké věže.

08:16
Pohřební vůz vjíždí na Karlův most

Pohřební vůz právě projíždí Staroměstskou mosteckou věží. Na Karlově mostě už čekají na jeho příjezd davy lidí. Zástupy lidí, které čekaly na mostě, se přidávají do průvodu. Lidé stojí i na sochách a přihlížejí průjezdu vozu s ostatky Václava Havla.

08:19
V průvodu jsou Havlovi známí Michael Kocáb, Bořek Šípek a Jan Ruml

V čele smutečního průvodu kráčí vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Dále se připojil bratr bývalého prezidenta Ivan Havel, ministr obrany Alexandr Vondra, hudebník Michael Kocáb, architekt Bořek Šípek nebo bývalý ministr vnitra Jan Ruml. Vůz jede krokem. Provázejí jej dvě policejní motorky.

08:21
V průvodu můžou být až tisíce lidí

Karlův most je zcela zaplněn, podle leteckých záběrů se do průvodu zaplnily tisíce lidí.

08:23
Lidí na Malostranském náměstí přibývá. "Přišli jsme se Havlovi poklonit," tvrdí studenti

Markéta Kubicová: "Lidí na Malostranském náměstí přibývá, objevují se i skupinky školáků. Pro ty mladší jsou největší atrakcí televizní kamery. Mezi nově příchozími je také Štěpán Dalecký: 'Václav Havel je symbolem novodobé české svobody. Proto jsme se mu přišli poklonit."

08:32
Vůz vjíždí na Malostranské náměstí

Smuteční vůz vjíždí na Malostranské náměstí. Počet přihlížejících roste.

08:32
"Přišli jsme se rozloučit, to je to nejmenší, co pro něj mohu udělat," tvrdí jeden z účastníků průvodu

Hanka Němečková mluví s účastníkem smutečního průvodu Ivo Rosenbaumem: "Přišel jsem se rozloučit za svou rodinu. To je to nejmenší, co můžu udělat. Nemyslím si, že odchod Václava Havla povede k mizení ideálů, které prosazoval. Naopak, myslím si, že dojde k uvědomnění, že jsme naši zemi svěřili do rukou lidem, kterým o žádné ideje nejde. Dojde k větší semknutosti a aktivizaci obyvatelstva," tvrdí se slzami v očích.

08:35
Pohřební vůz projíždí kolem Poslanecké sněmovny

Vůz s ostatky bývalého prezidenta projel kolem Poslanecké sněmovny. Do smutečního průvodu se podle Lukáše Sedláčka zapojilo až deset tisíc lidí. Další stovky lidí čekají v Nerudově ulici, kterou průvod právě projíždí.

08:38
Průvod stoupá Nerudovou ulicí

Průvod pomalu stoupá směrem k Hradu Nerudovou ulicí. Vpředu sledují ulice policejní motorky, vůz doprovází bodyguardi.

08:41
Prostor mezi kasárny Hradní stráže a hradem je spousta vojáků

Jan Pavec: "Mezi kasárny Hradní stráže a Pražským hradem jsou stovky vojáků se samopaly s bodáky. V kasárnách se připravují kladrubští vraníci."

08:45
Lidé pokládají na pohřební vůz květiny

Další lidé na příjezd vozu s ostatky Václava Havla čekají na Loretánském náměstí. Na střeše pohřebního vozu jsou květiny od lidí.

08:46
Aneta Štefánková: "V Nerudově ulici všichni mlčí, průvod rychle kráčí nahoru."

Aneta Štefánková: "Atmosféra v Nerudově ulici je velmi smuteční, všichni mlčí a průvod jde poměrně rychle."

08:52
Policie se snaží vytvořit důstojný prostor pro rodinu a přátele

Jan Pavec: "Na Pohořelci stojí v jedné řadě vojáci Armády ČR, na druhé straně Hradní stráž. Přímo za vozem jde vdova Dagmar Havlová. Policie se snaží vytvořit důstojné místo pro rodinu a přátele. Průvod vjíždí do Loretánské ulice, která je již veřejnosti uzavřená."

08:55
Loretánská ulice zůstává uzavřena

Pohřební vůz projíždí Loretánskou ulicí a míří ke kasárnům. Rakev s ostatky zde bude přeložena na historickou lafetu, kterou na Pražský hrad převezou kladrubští vraníci.

08:57
Vůz s ostatky Václava Havla na Loretánském náměstí

Lidé zůstávají za zábranami, ke kasárnám s pohřebním vozem pokračuje už jen rodina Václava Havla a nejvyšší vládní představitelé.

08:58
Na Hradčanském náměstí jsou tisíce lidí. Sledují přenos na velkoplošné obrazovce

Julie Daňková: "Před sochou TGM stojí tisíce lidí, je zde velice tichá atmosféra. Lidé sledují na velkopolšné obrazovce zpravodajskou televizi ČT24."

08:59
K převozu ostatků byla použita historická houfnice

Houfnice je historický kus z výzbroje Československé armády, na které bylo v 1937 převáženo tělo i zesnulého prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

09:00
Příjezd do kasáren

Pohřební vůz právě vdjíždí do areálu kasáren. Jeho vchod hlídá Hradní stráž.

09:01
Nerudovou ulicí prochází monarchisté, oslavují Franze Josefa

Petr Štěpán: "Průvod přilákal i příznivce Rakouska-Uherska. Nerudovou ulicí prochází skupina monarchistů se žlutými prapory. Jeden z nich, Josef Neuer, poznamenal, že proti ničemu jejich skupinka neprotestuje, jen oslavuje nekorunovaného českého krále Franze Josefa." "Navazujeme na první republiku. Na Masarykově pohřbu byly také všechny spolky s prapory," tvrdí jeden vlajkonoš.

09:03
V Nerudově ulici lidé teméř stojí, jak je ulice místy přeplněná

Aneta Štefánková: "Průvod se stočil na Hradčanské náměstí. Armádní hudba nehraje, panuje ticho, lidé mlčí a na nebi krouží letadlo. Pohřební vůz právě projíždí kolem hospody U Černého vola. V Nerudově ulici lidé teméř stojí, jak je ulice místy přeplněná. Nechybí tu ani maminky s kočárky. Na Hradčanském náměstí lidé sledují průvod pomocí kamer na plátně, na střechách paláců na náměstí stojí ostřelovači."

09:06
Vojáci překládají rakev na lafetu

 Jan Pavec: "Právě překládají rakev, vidím odjíždět pohřební mercedes."

09:15
Na průvod dohlíží sedm stovek policistů

Na smuteční průvod dohlíží na 700 policistů, kteří byli rozmístěni od Anenského náměstí až ke kasárnům.

09:20
Z Pohořelce míří k Hradu starší lidé a školní zájezdy

Michal Kalina: "Z Pohořelce míří desítky lidí k Hradu, spíše se jedná o starší lidi nebo školní zájezdy. Na náměstí je seřazená čestná stráž, vepředu se zástavami a hudbou, vedle nich stojí běžní vojáci se samopaly. Loretánskou ulici uzavřela policie, veřejnost musí obcházet kolem Lorety na Hradčanské náměstí. Vojáci se právě vydali na pochod."

09:21
Smuteční ceremonie bude pokračovat v 10:00

Vojenská část smuteční ceremonie bude začínat v 10:00. Z kasáren na Loretánském náměstí vyjede historická houfnice s rakví Václava Havla. Čestný špalír k Pražskému hradu tvoří příslušníci 4. brigády rychlého nasazení společně se stovkami vojáků.

09:21
Do Nerudovy ulice docházejí poslední účastníci průvodu

Na konec Nerudovy ulice dorazili zřejmě poslední lidé z průvodu, s nimi přijely i sanitní vozy a policie.

09:24
Hraje smuteční hudba, přicházejí první vojáci se standartami

Jan Pavec: "Na Hradčanské náměstí přichází první vojáci s historickými standartami. Začala hrát smuteční hudba."

 

09:26
Hradčanské náměstí je tak plné, že někteří lidé nevidí na obrazovku

Petr Štěpán: "Hradčanské náměstí je tak plné, že mnoho lidí nevidí na velkoplošné obrazovky."

09:31
Vojáci se zastavili na začátku Hradčanského náměstí

Michal Kalina: "Vojáci se zastavili na začátku Hradčanského náměstí. Téměř nikdo nemluví, zábrany lemují stovky lidí, nejvíce jich stojí na prostranství od Nerudovy ulice."

09:34
Diplomaté čekají na II. nádvoří

Na II. nádvoří Pražského hradu je 200 až 300 lidí. Prostorem projíždí postupně několik desítek vozů s diplomatickou vlaječkou. Přes II. nádvoří právě prošlo asi osmdesát členů Hradní stráže. Míří k Vladislavskému sálu.

09:36
"Naše generace se poprvé mohla nadechnout v roce 1968."

Petr Štěpán: "V průvodu stojí i Helena Kabrerová. "Naše generace se poprvé mohla nadechnout v roce 1968, dlouho to však nevydrželo", říká. "Jsem ráda, že to nakonec vyšlo alespoň o více než dvacet let později. Václavu Havlovi jsem za jeho roli velmi vděčná a proto jsem se s ním rozhodla přijet rozloučit."

09:36
Vojenská pocta

Historickou houfnici převezli do Prahy z Vojenského technického muzea v Lešanech. Byla vyrobena v roce 1921 a sloužila u dělostřeleckých jednotek v Opavě.

09:38
Na Pražský hrad dorazili zahraniční velvyslanci

Hanka Němečková: "Na Hrad dorazili velvyslanci mimo jiné z Japonska, Řecka, Francie a Chile."

09:42
Některé turisty pohřeb zaskočil

Michal Kalina: "Na prvním nádvoří stojí další lidé, jsou jich však jen desítky. Mezi nimi se prochází turisté, z nichž někteří zřejmě nechápou, o co se jedná. Přihlížející obsadili i koše, lavičky a sousoší, aby mohli vidět. Všudypřitomná zima jakoby ani nikomu nevadila."

09:43
Vojáci Armády ČR na I. nádvoří jsou "vyzdobeni" novými puškami

Vojáci ve špalíru mají na prsou nové útočné pušky ČZ 805.

09:44
Rozloučení sleduje i britská stanice BBC

Zpravodajský server BBC News mezi hlavní zprávy zařadil i poslední rozloučení s Václavem Havlem. Informuje o zahájení třídenního státního smutku v České republice a popisuje průběh smutečního průběhu.

"Trasa (průvodu) vede ze srdce středověkého Starého města přes Karlův most ze 14. století a stoupá vzhůru k Hradu. Tato cesta je známá jako "Královská cesta" - celá staletí ji využívali králové a císaři," popisuje BBC. "Karlův most z obou stran obklopily zástupy lidí," dodává.

Celý článek si můžete přečíst ZDE

09:46
V průvodu jsou i školní výpravy

Lukáš Sedláček hovořil s přítomným učitelem Jiřím Riedlem: "Na pohřeb jsem se vypravil z Radotína se svou třídou 7. B. Asi dvacítka dětí čeká na rakev na druhém nádvoří Pražského hradu."

09:51
Za osm minut vyjde smuteční průvod

Vojáci už stojí připraveni, za osm minut vyjde smuteční průvod.

09:51
Ryan Ng z Hongkongu: Havla jsme sice neznali, ale přišli jsme se podívat

Ryan Ng z Hongkongu: "Nepřijeli jsme do Prahy kvůli prezidentu Havlovi. Byli jsme tu, už když v neděli zemřel. Sice jsme ho dříve neznali, ale na průvod jsme se podívat přišli."

09:54
Ve Vladislavském sále jsou připraveni všichni ministři i poslanci

Michaela Mužíková: "Ve Vladislavském sále jsou už všichni na svém místě. Ministři, poslanci, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ombudsman Pavel Varvařovský i ekonom Jan Švejnar. Všichni se tísní v první řadě, jen kníže Schwarzenberg postává opodál u okna a vedle něj stojí Ivo Mathé."

09:59
Manželé Bauerovi: Obdivovali jsme Havla za jeho odvahu a drzost vůči režimu

Hanka Němečková mluvila s manžely Bauerovými. Ivana Bauerová těžko skrývá smutek: "Přišli jsme uctít památku pana prezidenta. Obdivovali jsme ho za jeho odvahu a drzost vůči režimu. V roce 1989 nám bylo čtyřicet let, byli jsme plní elánu. Díky bohu za to, že revoluce přišla." Karel Bauer se dokonce s Havlem osobně setkal: "Opravoval jsem mu před čtyřiceti lety volkswagen v našem autoservisu."

10:00
Z hlavní brány kasáren právě vyjíždí lafeta

Právě začíná vojenská část ceremoniálu. Z hlavní brány kasáren právě vyjíždí historická lafeta tažená šesti kladrubskými vraníky, kteří vezou k Pražskému hradu ostatky Václava Havla.

Rakev je překrytá českou vlajkou, za ní jde rodina bývalého prezidenta - manželka Dagmar s dcerou Ninou, za nimi bratr zesnulého Ivan Havel s manželkou.

10:04
Vondra s červenou růží

Michaela Mužíková: "Alexandr Vondra drží v rukou červenou růži, Přemysl Sobotka bílou květinu."

10:05
Lidé místo průvodu vidí ostřelovače na střechách přilehlých budov

Julie Daňková: "Svítí slunce, lidé si trochu stěžují, že není nic vidět, ale poklidně čekají a sledují alespoň ostřelovače na střeše protější budovy."

10:06
Klaus, Rychetský, Němcová i Štěch

Do smutečního průvodu se připojili i nejvyšší ústavní činitelé. Prezident Václav Klaus, šéf Senátu Milan Štěch, premiér Petr Nečas a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Spolu s nimi kráčí šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský.

10:08
Ve Vladislavském sále je plno, hraje smuteční hudba

Miroslav Kynčl: "Vladislavský sál je již zaplněný hosty. Hraje zde smuteční hudba. Arcibiskup Dominik Duka se zadumaně dívá na zem. Většina hostů netrpělivě přešlapuje."

10:10
Na Havla vzpomínají v průvodu i cizinci. "Byl to úžasný člověk"

Petr Štěpán: "Průvodu se účastní i Maggy Ananová, osmapadesátiletá učitelka angličtiny z Chicaga, která přijela do Česka poprvé v roce 1997. 'Václav Havel byl nejlepší prezident, úžasný člověk. V tuto chvíli bych nemohla být jinde na světě než na tomto rozloučení.'"

10:11
Ukažte nám "véčko" Václava Havla

Václav Havel byl mužem velkých činů i gest. Tím nejslavnějším je jeho "véčko", které bylo symbolem sametové revoluce. Fotografka Hospodářských novin Michaela Hasíková ve středu do 12:00 u Pražského hradu před Arcibiskupským palácem fotí ty, kteří ukážou "véčko" před jejím objektivem. Více ZDE

10:11
Cestu lemuje 200 vojáků

Cestu ke Starému královskému paláci lemuje 200 vojáků se slavnostní výzbrojí. Na Hradčanském náměstí očekává příjezd rakve podle odhadu policie přes 10 tisíc lidí.

10:12
Hradčanským náměstím zní potlesk

Houfnice s rakví Václava Havla projíždí za silného potlesku více než deseti tisíc lidí Matyášovou branou.

10:13
Do Vladislavského sálu přicházejí hosté

Miroslav Kynčl: "Příchod Schwarzenberga spustil klapot fotografů. Přišla L. Klausová s Jiřím Weiglem a prošli uličkou vytvořenou hosty."

10:13
Do Vladislavského sálu přišla Livia Klausová

Michaela Mužíková z Vladislavského sálu: "Středem sálu prošla Livia Klausová, což na okamžik vyvolalo na řadě jinak opravdu vážných tvářích úsměv. Pozdravili se s ní. Postupně však přibývá očí, v nichž jsou vidět slzy."

10:13
Červený koberec

Na II. nádvoří Pražského hradu vedle vlajky České republiky vlaje černý prapor. Na zemi je položen červený koberec, po kterém bude rakev s ostatky Václava Havla přenesena do Vladislavského sálu.

10:15
Lidé zvoní klíči

Petr Štěpán: "Lidé v celém prostoru před Hradem dlouze tleskají. Zvoní se klíči, ukazuje se symbol "V" jako vítězství. Řada lidí pláče, začíná jemně pršet."

10:15
Lafeta je na druhém nádvoří

Lukáš Sedláček: V naprostém tichu očekávají lidé přijezd lafety na II. nádvoří Pražského hradu. "Už jedou, už jedou!" vykřiknou děti, když se průvod konečně objeví v bráně.

10:16
Při emotivní hudbě ve Vladislavském sále pláčí lidé

Miroslav Kynčl: "U zdi Vladislavského sálu je mnoho věnců. Někteří hosté si mnou oči, při emotivní hudbě začínají lidé plakat."

10:20
Hradní stráž míří k Vladislavskému sálu s rakví na ramenou

Hradní stráž nese na ramenou rakev zahalenou do české vlajky, zní zvony z chrámu svatého Víta. Průvod vede šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

10:22
Hradčanské náměstí opouští první lidé

Petr Štěpán: "Lidé na Hradčanském náměstí se rozchází. Bojí se tlačenice, která nastane, až se náměstí začne úplně vyprázdňovat. Nad davem vlají české i slovenské vlajky."

10:23
Skauti salutují

Přítomní skauti salutují při přenášení rakve přes II. nádvoří.

10:25
Dojatá Klausová naslouchá tónům Bedřicha Smetany

Miroslav Kynčl: "První dáma stojí vedle Alexandra Vondry a Petra Tluchoře. Občas při hudbě zavře oči a naslouchá."

10:26
Smuteční hosté za hlubokého ticha čekají ve Vladislavském sále

Ve Vladislavském sále smuteční hosté očekávají příchod Hradní stráže a vojáků, kteří přinesou rakev s ostatky Václava Havla.

Sálem zní smuteční hudba, kterou diriguje Jiří Bělohlávek.

10:27
Na prvním nádvoří zní do ticha jen zvony katedrály

Julie Daňková: "Stovky lidí v tichosti a s dojetím sledují na obří obrazovce jak je rakev přikrytá českou vlajkou přenášena do Vladislavského sálu. Na nádvoří panuje absolutní klid. Jsou slyšet jen údery zvonů Svatovítské katedrály."

10:28
Ostatky Václava Havla už jsou ve Vladislavském sále

Vojáci se smutečními věnci vstupují do Vladislavského sálu, za nimi dvojice mužů, která nese vyznamenání Václava Havla.

10:32
Dagmar Havlová i ústavní činitelé pláčou

Michaela Mužíková: "V sále zní dupot stráží nesoucích květiny, následuje rakev zakrytá vlajkou. Všichni hledí jedním směrem. Dagmar Havlová a její dcera pláčou, slzám se neubránil ani Petr Nečas a Miroslava Němcová."

"Petr Nečas s Miroslavou Němcovou, Milanem Štechem a Václavem Klausem přešli do davu. Celý sál kontroluje pohledem Petr Hájek."

10:35
Vojáci položili rakev na katafalk

Šest vojáků položilo rakev s ostatky na katafalk ve Vladislavském sále.

10:36
Václav Klaus začíná projev

Václav Klaus začíná proslov. "Před 22 lety zde byl poprvé inaugurován Havel jako prezident. Není vhodnějšího místa, kde bychom se s ním mohli rozloučit."

10:36
Klaus: Sešli jsme se zde téměř přesně po 22 letech

"Sešli jsem se, abychom se poklonili Václavu Havlovi," začal svůj proslov prezident Václav Klaus. Připomněl také, že je to téměř přesně 22 let, kdy byl Václav Havel zvolen a inaugurován přímo ve Vladislavském sále.

10:42
Klaus: Jeho život odráží historii 20. století

"Sešli jsem se, abychom připomněli Václava Havla jako člověka. Člověka pevných životních postojů a názorů... Jeho život odráží historii 20. století."

10:45
Klaus: Ne vždy se svět vyvíjel podle jeho představ

"Jako spisovatel a dramatik věřil v sílu slova měnit svět. Neváhal svá slova ostře použít... Je samozřejmostí, že ne vždy uspěl a že ne vždy se náš svět vyvíjel podle jeho představ," uvedl Klaus.

10:46
Klaus: Je třeba pokračovat v jeho úsilí

Klaus: "Je třeba pokračovat v úsilí Václava Havla, aby jeho slova měla smysl... Přál bych si, aby éra započaté rokem 1989 a spojená se jeho jménem neskončila. Myslím, že by si to Václav Havel přál také."

10:48
Klaus: Byl výraznou a složitou osobností

"Václav Havel byl výraznou a složitou osobností, která se vzpírá jakémukoliv snadnému a jednoznačnému zařazení a povrchnímu hodnocení. Za komunismu byl kvůli svému rodinnému původu za nepřítele pokládán skoro automaticky. Jeho zkušenost z něj v 60. letech vytvořila dramatika odhalujícího absurditu a vyprázdněnost totalitního režimu."

10:48
Projev zakončila státní hymna

Smuteční řeč Václava Klause zakončila státní hymna České republiky. Prezident s manželkou Livií Klausovou, Miroslavou Němcovou a Petrem Nečasem pokládají před rakev květiny. Postupně se střídají všichni ústavní činitelé.

10:51
Havlová a Klaus opouštějí Vladislavský sál

Jako první opouštějí Vladislavský sál Dagmar Havlová, její dcera Nina, Václav Klaus a manželka Livia.

10:54
Hosté se rozchází

Hosté se těžkým krokem rozchází. Vladislavský sál zůstává plný kytic a věnců.

11:02
Honzejk: Současný prezident se s projevem vyrovnal se ctí

Petr Honzejk komentuje proslov Václava Klause: "Jakkoli má Karel Schwarzenberg pravdu, že hlavní role Václava Klause při vzpomínce na Václava Havla nese rysy absurdity, je nutné říci, že se současný prezident vyrovnal s projevem se ctí. Zdůraznil Havlův význam pro Česko ve světovém kontextu, ocenil jeho morální pevnost..."

Více čtěte ZDE

11:03
Hradní protokol chrání Havlovy pozůstalé

Michaela Mužíková: "Hradní koordinátoři si právě vysílačkou sdělují, kde je Havlova rodina. Dokud bude na nádvoří, nikdo z novinářů nesmí ven ze sálu."

11:04
Dav na Hradčanském náměstí se rozchází

Po projevu prezidenta Klause lidé pomalu opouštějí Hradčanské náměstí. Před Pražským hradem zůstávají stovky lidí.

11:17
Muzeum vyměnili za Pražský hrad

Z Hradu právě odchází skupinka šesťáků ze základní školy v Náchodě-Pohově. Vyráželi ráno v šest. Původní cíl, Národní technické muzeum, vyměnili za Pražský hrad a sledování průvodu s rakví Václava Havla.

"Tohle je lepší," překřikují se v jemném mrholení děti na otázku, jestli nebylo lepší jít do muzea. "Proč? Nevím." krčí rameny drobná Týnka Tomková.

"Je to jednou za život. A do muzea můžeme příští rok," radí jí její spolužák Zderněk Baláž. "Rosťa toho ví nejvíc," křičí děti a paní učitelka Rosťu vytáhne z chumlu dětí. "Byl to spisovatel," říká stydlivě. "A teď pudeme do Mekáče," křičí děti. "A na Vánoční trhy," dodává učitelka.

11:25
Provoz v areálu Pražského hradu se vrátil k normálu

Jan Pavec: "Turisty zas pouští stráž do Hradu, provoz se tu vrací do starých kolejí."

11:38
Diváci v Brně mají mimořádný zájem o hru Václava Havla

Divadlo Husa na provázku dnes mimořádně zařadilo divadelní hru Václava Havla - Prase. Divadelní sál je zcela vyprodán i v dopoledním čase, a to včetně balkonů a přístavků. Beznadějně rozebrané jsou i lístky na večerní představení.

11:53
Potřebujeme morální šťouchanec, míní přítomní

Jednou z přihlížejících smuteční ceremonie byla i 39letá Vlasta Schauerová z Ostravy. "Jsem v Praze pracovně, ale zařídila jsem si, abych mohla přijít," říká. "Havel pro mne znamená moc a jak na to koukám, zůstává člověkem paradoxu až do konce. Neměl rád oficiality a má největší funus za posledního půl století. Neměl rád zimu a teď mu prostě zima je," uvádí.

"Divadla kvůli smutku ruší představení, přitom by měla být dokořán, jde přece případně změnit program. Ještě že je aspoň ten mejdan v Lucerně, půjdu tam, to jinak nejde. Vytáhla jsem cédéčka Stounů a Lou Reeda a říkám si: Ten odchod si načasoval správně. Potřebujeme v této době morální šťouchanec, který jsme ochotní vnímat," dodává.

12:08
Výběr z reakcí na Twitteru

Uživatelé na sociální síti Twitter komentují dnešní smuteční pochod. Například česká reprezentantka v horské cyklistice Tereza Huříková vyjádřila svůj smutek. Douglas Herbert, editor televizního kanálu France 24 si přeje, aby mohl také na místě uctít památku Václava Havla.

 

12:21
Z bible bude číst Josef Abrhám

Při zádušní mši za Václava Havla bude v pátek číst z bible herec Josef Abrhám, informuje ČT.

12:25
Z Chicaga až na rozloučení s Václavem Havlem

Starší dáma vypráví, jak se kvůli dnešní pietě dostala z amerického Chicaga až do Prahy na Hradčanské náměstí. "Václav Havel mě naprosto uhranul," říká lámanou češtinou s výrazným americkým přízvukem 58letá Maggie Annanová.

"Podle mě to byl vůbec nejlepší prezident, jaký může být. Inteligentní, upřímný, čestný a hlavně nepodváděl." Dodala, že i mnozí prezidenti USA se Václavu Havlovi nemohou rovnat.

12:36
Projev prezidenta Václava Klause

Projev prezidenta republiky Václava Klause na smutečním shromáždění k uctění památky prezidenta Václava Havla - ČTĚTE ZDE

12:52
Veřejnost se může rozloučit s Václavem Havlem na Pražském hradě

Památce zesnulého prezidenta Václava Havla se budou moci lidé poklonit i dnes a ve čtvrtek, a to ve Vladislavském sále Pražského hradu. Historické prostory se otevřou ve 13:00. Vladislavský sál bude dnes otevřený minimálně do 20:00. Ve čtvrtek by měl být přístupný od 08:00 do 20:00.

13:00
Vladislavský sál byl právě otevřen pro veřejnost

Na vstup do Vladislavského sálu čeká v deštivém počasí několik stovek lidí.

13:08
V Olomouci se v pátek zastaví provoz MHD

V Olomouci se v pátek v poledne zastaví na minutu provoz autobusů a tramvají městské hromadné dopravy v souvislosti uctěním památky bývalého prezidenta Václava Havla. "Řidiči odstaví v pátek ve 12:00 vozidla na takovém místě, aby nebránila bezpečnosti dopravy, to je mimo křižovatky, železniční přejezdy, nejlépe pak v prostoru zastávek," uvedla mluvčí.

13:10
Chtěl jsem se rozloučit jinak než na facebooku, říká student

Markéta Kubicová: Na Hradčanech se mi svěřil student politologie Ladislav Novák: "Jsem rád, že jsem se mohl rozloučt jinak než statusem na facebooku."

13:14
Děčín chce nazvat knihovnu po Havlovi, o souhlas žádá jeho ženu

Děčín chce pojmenovat knihovnu po Václavu Havlovi, o souhlas žádá jeho ženu. Nový název pro rozestavěnou knihovnu navrhli radní na svém mimořádném úterním zasedání. Nová budova knihovny má být otevřená příští rok v červnu.

13:21
Senátoři zavzpomínají na Havla, promluví i Pithart

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pořádá dnes od 13:30 v horní komoře parlamentu vzpomínkové setkání současných a bývalých senátorů. Projev přednese mimo jiné místopředseda horní komory a někdejší disident Petr Pithart (KDU-ČSL). Sněmovna podobné pietní setkání měla včera.

13:21
Na páteční pohřeb přijede José Barroso

Jsou známa další jména, která dorazí na páteční pohřeb Václava Havla. Podle České televize přijede předseda Evropské komise José Manuel Barroso a švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Z Ruska, jehož čelní představitelé se k Havlově úmrtí zatím demonstrativně nevyjádřili, přijede ombudsman pro lidská práva Vladimir Lukin.

Již před delší dobou potvrdili účast prezidenti Německa, Francie a Polska, Slovensko zastoupí premiérka Radičová i prezident Gašparovič.

13:29
Rozloučení s Masarykem bylo podobné, říká muž, který doprovázel TGM i Havla

Rozloučit se s bývalým prezidentem Václavem Havlem přišly ve středu k Pražskému hradu tisíce lidí různých generací. Nechyběla ani řada pamětníků. Někteří z nich zažili i podobně silné události: pohřby T. G. Masaryka v roce 1937 a Edvarda Beneše o 11 let později.

CELÝ ČLÁNEK - ČTĚTE ZDE

13:47
Pocta Václavu Havlovi v Senátu

Písní Modlitba pro Martu dnes v Senátu začalo setkání současných i někdejších členů horní komory věnované památce bývalého prezidenta Václava Havla. Připomenou jej nejen projevy představitelů Senátu, ale také krátký dokumentární film o Havlových vystoupeních a návštěvách v horní komoře parlamentu.

13:50
Junák vyhlásil na 23.12. Skautský smuteční den v krojích

"Václav Havel byl nejen prezident, ale i skaut. Všichni z nás, kteří se proto rozhodnou strávit den pohřbu prezidenta Václava Havla ve skautském kroji, za účelem uctění jeho památky a odkazu jeho života, jsou plně podporováni výkonnou radou Junáka," píše ve svém dnešním prohlášení starosta Junáka Josef Výprachtický.

13:52
Senátor Pithart chválí Havla

"Václav Havel měl starost, aby demokracie přibývalo a zároveň, aby neubývalo svobod," řekl v projevu Petr Pithart. Senátor ocenil statečnost Václava Havla a snahu "hledat a nalézat společnou řeč i s odpůrci".

Slavnostnímu sálu horní komory dnes vévodí Havlova fotografie s černou stužkou. Pod ní je kytice ve státních barvách se stuhou Senátu, za ní státní vlajka a černý prapor. Hoří tu dvě bílé svíce.

14:00
V Senátu teď ze záznamu hovoří Václav Havel

Senátem právě ze záznamu zaznělo jedno ze starších vystoupení Václava Havla v horní komoře parlamentu. Projev vystřídaly tóny symfonie č.9 (Novosvětská) Antonína Dvořáka.

14:08
Senátem zní česká hymna

Vzpomínka na Václava Havla v Senátu končí státní hymnou.

14:09
Velvyslanectví Ruské federace: Máme vám vyjádřit soustrast

Přinášíme vám oficiální prohlášení Ruska k úmrtí Václava Havla:

"Velvyslanectví Ruské federace v České republice projevuje úctu Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a má z pověření a jménem vedení Ruské federace vyjádřit Prezidentu České republiky V. Klausovi soustrast v souvislosti s úmrtím V. Havla. Velvyslanectví Ruské federace využívá této příležitosti, aby znovu ujistilo svou hlubokou úctu."

14:10
Ostravská kasina jsou zavřená

Kasina v centru Ostravy jsou od 21. prosince na tři dny zavřená. V den státního smutku je kasino uzavřeno, píše se na dveřích Casina Kartáč v ulici 28. října (na snímku). Stejnou informaci získají návštěvníci u zamčené mříže Casina Admiral na Jiráskově náměstí.

14:19
Konec on-line reportáže

Vážení čtenáři,

děkujeme za pozornost při sledování on-line přenosu ze smutečního průvodu s ostatky Václava Havla.
Další on-line reportáž připravíme v pátek, kdy se uskuteční pohřeb prvního českého prezidenta.