Martin Vosecký ve společnosti Catro pracuje od roku 1991, tedy od počátku jejího působení v České republice. Catro poskytuje prvotřídní služby podnikového a personálního poradenství, pomáhá firmám s výběrem správných lidí na správná místa či s hodnocením stávajících i potenciálních zaměstnanců. Dokáže pomoci s vykořisťováním týmů tak, aby podávaly vyšší výkony a byly přitom spokojenější. Vystudoval FAMU, je ženatý, má tři děti. Má rád filmy, knihy, vážnou i nevážnou hudbu. Hraje špatně squash a golf, rád jezdí na kole, vaří a veselí se s lidmi všeho druhu.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Václav Novák
Jaké metody preferujete při výběru managementu? Poslední dobou se často do módy vrací psychotesty, které ale podle mezinárodních průzkumů mají velmi malou validitu. Jaký názor na psychotesty máte Vy? Dále bych se chtěl zeptat zda mají být tvůrci vize a strategie manažeři nebo majitelé (akcionáři)?
Dobrý den, jsou firmy, kde jsou psychotesty povinné na každou pozici. Osobně se k nim však nepřikláním, zejména na senior manažery, kteří mají za sebou prokázané výsledky. Spousta velkých vůdců minulosti i současnosti by nejspíš těmi testy totiž neprošla. Stačí se podívat kolem sebe, jsou egoističtí, paličatí, nemají rádi opozici, často jednají chaoticky, intuitivně či zbrkle... a mají výsledky. Žádný z mě známých psychotestů nedokáže otestovat schopnost vytvořit funkční vizi, strhnout lidi k výkonu, či vylézt s kalašnikovem na tank a změnit chod dějin své země, či podobně. Jistý Václav Novák /jste to vy?/ rád hovoří o chvíli, kdy majitelé předávají řízení svých firem profesionálním manažerům a na chod svých firem jen dohlížejí. Myslím si, že s vizí přichází zakladatel, vize se může časem měnit, adaptovat a to už může být role pro manažery. V přeneseném slova smyslu by měl mít svoji vizi každý pošťák, číšník či učitel. Ti dobří ji zcela jistě mají, možná o tom ani ale neví, či tomu říkají "krédo"
Martin Vosecký
absolut
Dobrý den, jak si v krizi stojí Vaše firma? Daří se Vám realizovat to, co radíte ostatním?
Na to budeme oba znát odpověď, až tahle doba bude za námi. :o)
Martin Vosecký
J. Jirka
Business Continuity Programs a Business Continuity Management jsou termíny, které mají punc všemocnosti při odhalování ztrátových procesů. Jak jsou u nás uplatňovány a nabízíte jejich aplikaci firmám? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. BCP, či BCM je široce uplatňován například firmami působícími v automobilovém průmyslu. Nejsem si však jist mají-li tyto programy něco společného s "odhalováním ztrátových procesů" jak píšete. Ty systémy spočívají v zásadě v malování jakéhosi čerta na zeď, kdy firmy vytvářejí krizové scénáře jak reagovat např. v situaci když našeho největšího dodavatele vyplaví velká voda, či když kanceláře kde sídlí naše centrála lehnou popelem, či co dělat když od nás odejde 20% klíčových zákazníků apod. Když je ten čert popsán, tak se začnou hledat odpovědi na otázku "co budeme dělat?" a pak se to sepíše, oponuje, analyzuje, předělává, trénuje a všechny to děsně štve, až do chvíle, kdy ta velká voda skutečně příjde. Má-li Vaše společnost zájem o spolupráci na toto téma, napište mi na mvosecky@catro.net.
Martin Vosecký
Ludvík
Kvalitní vize je pěkný pojem, ale jak se pozná? Máte recept na takové vize? Pěkný den
Receptů jsou tuny, jenže za stvořením živé funkční vize nestojí recept, ale silná myšlenka doprovázená schopností její přesvědčivé formulace. Na www.dilbert.com kdysi byl "generátor vizí". Napsali jste tam jméno své firmy zmačkli knoflík a ono vám to za pikosekundu vyplivlo vizi. Když se vám výsledek nelíbil, jedním zmačknutím knoflíku to vygenerovalo další a další a další. Také jste si mohl vybrat mezi "stručnou" a "rozvinutou" verzí. Ano je to pro zasmání, jak se tedy pozná kvalitní vize? Stromy i vize poznáme po ovoci.
Martin Vosecký
Milada Z.
Dobrý den, je vhodné v složitém období krize nahrazovat zkušené pracovníky středního a vyššího managementu lidmi zcela novými, s firmou nemajícími nic nebo téměř nic společného?
Obměna týmu je běžná věc. Chci-li uspět musím být lepší než konkurence, často je to v lidech. Když si trenér vymění hráče, tak zcela jistě nehlední na věk, ale na schopnost dávat góly, či na ně přihrávat. Obměna sama o sobě není nic nenormálního. Vždyť i příroda sama jednou za x desítek let obmění celé lidstvo. Osobně si nedovedu představit, že by někdo vyhodil výkonného odborníka jen proto, že je k dispozici někdo mladší. Takže se mi zdá, že za vaší otázkou, pokud není zcela teoretická, je něco jiného.
Martin Vosecký
Z.S.
Pane Vosecký, které chyby tedy nejčastěji dělá nepřipravený manažer pod tlakem?
Platí, že po bitvě je každý generálem, protože mám-li dostatek správných informací a čas je promyslet, tak mám vysokou šanci, že se rozhodnu správně. Řada situací se dá modelovat a předvídat, například tím, že si kladu ty "vražedné otázky" typu co budeme dělat až přijde velká voda, ztratíme největšího zákazníka, či co, až mě vyhodí, bude můj nástupce dělat lépe. Nejsme li připraveni, tak ve chvíli, kdy se dostaneme pod tlak, tak začneme jednat zbrkle a máme obrovskou šanci udělat chybné rozhodnutí. Kdo byl někdy na škole smyků, ví o čem mluvím. Jaké konkrétní chyby manažeři dělají? Otevřete si denní tisk.
Martin Vosecký
anonym
Dobrý den, na poměrně důležitou pozici ve firmě byl přijat člověk bez výběrového řízení. Je to běžná praxe? Nebo jinak:je to správné?
Neznám situaci, nedokážu posoudit. Lidé se bez výběrového řízení přijímají často.
Martin Vosecký
Jana
Dobrý den, jak by měla firma správně postupovat při výběru zaměstnanců, kteří by měli být propuštěni a existuje standardní návod (postup) jak sdělit zaměstnancům, že budou propuštěni? Příp. jak ustát tuto změnu u těch zaměstnanců, kteří zůstanou? Děkuji za odpověd´.
Na toto téma existuje řada publikací, seminářů, či specializovaných poradenských firem. Je to docela složité téma, které přesahuje možnosti tohoto rozhovoru.
Martin Vosecký
Eliška
Můžete prosím shrnout, jaké zásadní schopnosti a dovednost nesmí chybět žádnému top manažerovi?
Eliško, tak úplně klíčová a zásadní, nikoli však postačující podmínka je, že musí být naživu.
Martin Vosecký
Jenka
Pane Vosecký, jestliže se strom a vize pozná po ovoci, měl by být manažer obdařen opravdu výjimečnými schopnostmi. Anebo se obklopit velmi schopnými lidmi, kteří mu budou radit a napovídat. Co se ale stane, když není jedno ani druhé? Může i takový manažer být pro firmu užitečný?
Vyjmeční manažeři se poznají podle toho, že se dokážou obklopit schopnými, respektive ještě schopnějšími lidmi, než je on sám. Jestliže ale manažer neumí vést lidi, tak toho užitku asi moc nenadělá.
Martin Vosecký
B. Tomáš
Dobrý den, kdo by si měl být v době krize spíše propuštěn: manažer, který nerad řeší jakékoliv problémy a nemá představu o dalším vývoji ve svém úseku, nebo zaměstnanci, kteří momentálně neplní úkoly na 200 procent, protože jsou pod tlakem celkové situace, ale jinak byli vždy přínosem pro firmu?
Zapeklitá otázka, těch důvodů proč propustit ty kdysi výkonné může být celá řada. Je-li však šance jim výkon obnovit, tak by to byla škoda. Nechuť řešit problémy, jejich odkládání je strašlivá manažerská vlastnost.
Martin Vosecký
kritik
Nezdá se Vám někdy, že krize slouží jen jako záminka k organizačním a personálním změnám, ke snižování odměn a rušení benefitů ve firmách, které tlak situace zatím nijak zvlášť nepociťují? Že je to takový strašák na lidi? Děkuji.
Ve spoustě případů určitě ano, vždyť dobrá záminka je nad zlato! :o)
Martin Vosecký
Václav Novák
Dobrý den, zajímalo by mne kdy lze skutečne odhalit selhání managementu a v čem. Je jisté, že pokud firma/podnik netvoří zisk tak management pravděpodobně nefunguje dobře. Ale co když přijde renomovaná konzultační společnost, která řekne, že firma je řízená dobře, ale přes to je ve velké ztrátě. Co si o takovém výroku myslet? PS: ten Václav Novák co hovoří o roli majitele jako dozorce je někdo jiný já se v českých podmínkách s touto vizí příliš neztotožňuji (především u malých a středních podniků).
"Skvěle řízená firma ve velké ztrátě" je protimluv, asi tak jako že jsme hráli lepší fotbal, než mužstvo, které nás porazilo. Jak odhalit selhání managementu - to je opravdu široké téma, musíte to "selhání" lépe definovat.
Martin Vosecký
Milada Z.
Jak by tedy taková obměna lidí měla probíhat, aby neohrozila, ale přispěla k rozvoji firmy? Ano, jde o konkrétní situaci, kdy se mi zdá, že vedoucí si řeší osobní vztahy na úkor prosperitě firmy.
To je mrzuté, sám znám spoustu případů, kdy nový šéf zlikvidoval, resp. ochromil celou firmu. Nabírají hlupáky a kamarády, demotivují stávající, kteří pak odcházejí. Pokud je to jednatel, tak ale platí, že má trestní zodpovědnost a mnozí právníci se domnívají, že to platí i v případě kdy neodborně přijatí noví, či neodborně povýšení lidé napáchají škody. Jak obměnit tým je složitá věc, je dobré se spojit s odborníky, ale i přesto hrozí, že se možná zbavíte těch prospěšných a necháte si "ležáky".
Martin Vosecký
nono
V textu o Vás čtu: dokáže pomoci s vykořisťováním týmů tak, aby podávaly vyšší výkony a byly přitom spokojenější. Můžete to pojednat šířeji? Děkuji
Když Vás něco baví, tak to dokážete dělat s mnohem větším nasazením než když vám to leze na nervy. Lukáše Bauera zcela jistě baví jezdit na lyžích, tak mu nevadí chodit do práce/závodit i v sobotu. Basketbalová liga se hraje o víkendech, ještě jsem neslyšel, že by na to někdo nadával. Dejte lidem možnost aby realizovali svůj potenciál, budou se Vám těšit do práce a dostanete skvělé výsledky!
Martin Vosecký
Eliška
Myslela jsem svou otázku vážně, pane Vosecký, stejně jako jsem tento online považovala za seriozní diskusi. Nebo snad odpověď na mou otázku neznáte...?
Dobře, dám Vám jednu, kterou považuji za klíčovou. Musí mít to, co přeje připraveným. Tedy štěstí. A pak být samožřejmě připraven.
Martin Vosecký