Ruské síly prý obsadily distribuční stanici plynu blízko Krymu, což je podle agentury AP zřejmě první přesun ruských vojáků na ukrajinském území mimo Krym. Ukrajinské ministerstvo obrany původně uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu. Ruští vojáci se podle ministerstva pokusili vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti, ukrajinská armáda jim v tom však zabránila.

Ukrajinský parlament v sobotu rozhodl o dočasném odebrání pravomocí parlamentu Krymské autonomní republiky. Učinil tak pouhý den před konáním referenda o připojení Krymu k Rusku, které Kyjev označil za nelegální. Sobotní rozhodnutí ale zjevně referendu nezabrání, protože poloostrov mají pod kontrolou ruské ozbrojené síly. Na několika místech souběžně se proto v sobotu scházejí lidé, aby vyjádřili svůj názor na situaci na Ukrajině.

V ulicích hlavního města Ruska Moskvy se na protest proti válce shromáždilo okolo 50 tisíc lidí, jak informoval zpravodajský portál Russia Today. "Pochodem za mír", jak zní oficiální název, vyjádřili nesouhlas s postupem Ruska vůči Ukrajině. Hněv davu byl namířen k osobě ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zároveň však v Moskvě na "Pochodu za bratrství a občanský odpor" demonstrovali v rudých stejnokrojích i příznivci kremelské intervenční politiky, kteří podporují krymské referendum a připojení poloostrova k Rusku. Tisíce lidí hlásících se k ruskému postupu v Krymské krizi se sešly také ve východoukrajinském Doněcku a přímo na Leninově náměstí v Simferopolu na poloostrově Krym, který je ve víru posledních příprav na nedělní referendum.

Moskva v sobotu podle agentury Reuters vetovala návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který označuje plánované referendum o statusu jihoukrajinského Krymu za neplatné a zároveň vyzývá státy a mezinárodní organizace, aby ho neuznaly.

Rusko zopakovalo, že si vyhrazuje právo bránit své krajany na Ukrajině. Reaguje tak na střety v Doněcku, kde ve čtvrtek zemřel jeden člověk. Podle Moskvy ukrajinské úřady nemají pod kontrolou situaci v zemi.

V Kyjevě se v sobotu má ke krizi vyjádřit americký konzervativní senátor a bývalý prezidentský kandidát John McCain. Bílý dům pohrozil, že bude rychle reagovat, pokud se krymské referendum uskuteční.

Ve vysílání kyjevské televize oznámil v sobotu předseda vlády Arsenij Jaceňuk, že Ukrajina a Evropská unie podepíšou 21. března politickou část asociační dohody. Ekonomická část dohody bude podle něj podepsána později.

Právě kvůli ní odmítl Viktor Janukovyč koncem listopadu dohodu podepsat a přiklonil se k posílení vztahů s Ruskem, které mu slíbilo pomoc. Stoupenci sbližování s Ruskem jsou navíc přesvědčeni, že ekonomická část asociační dohody způsobí ukrajinskému průmyslu značné problémy, protože je silně propojený s ruskou ekonomikou.

Rusko poslalo stíhačky do Běloruska a hrozí Západu odvetnými sankcemi - čtěte ZDE

Vrcholná schůzka EU se bude konat 20. a 21. března v Bruselu. Unie zdůraznila svou pomoc a posílení vztahů s Ukrajinou po ruské vojenské intervenci na Krymu.

Původně se uvažovalo také o tom, že by politická část asociační dohody mohla být podepsána už 17. března při schůzce unijních ministrů zahraničí.

Podívejte se na fotografie z protestů v Rusku i na Ukrajině:

 

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:59
Nejdůležitější páteční události Krymské krize

- Rusko vyslalo 6 stíhaček a 3 nákladní letouny na západní hranici Běloruska. Reagovalo tak na cvičení amerických letounů v Polsku.

- Američané odmítli Ukrajincům pomoct s vyzbrojením armády. Zbraně a munice by totiž zhoršili jejich vztahy s Ruskem.

- Podle ruského námořnictva podnikaly jeho stíhačky a helikoptéry nad Středozemním mořem cvičné lety, jejichž cílem bylo trénovat bojovou taktiku.

- V Londýně se setkali ministři zahraničí obou velmocí. Jejich jednání však nevedla ke konsenzu ohledně krymského referenda.

- Vůdce krymských Tatarů vyzval k bojkotu referenda. Žádal o zásah NATO.

- V případě uskutečnění nedělního referenda o připojení ukrajinského Krymu k Rusku hodlají USA a EU zmrazit víza nejméně 13 blízkým spolupracovníkům ruského prezidenta Vladimira Putina. Píše o tom německý list Bild

08:10
Analytici: Zákaz víz pro šéfy Gazpromu a Rosněfti se může vymstít

Možný zákaz víz pro šéfy dvou největších ruských energetických podniků, Gazpromu a Rosněfti, by mohl omezit jejich spolupráci se zahraničním, ale také poškodit jejich západní partnery a docílit toho, že se oba podniky obrátí dál na východ. Tvrdí to analytici, které oslovila agentura Reuters.

Rosněfť je podle produkce a rezerv největší světovou ropnou společností zapsanou na burze. Gazprom je ruský monopolní vývozce zemního plynu. Oba podniky se z hlediska prodeje silně spoléhají na zahraniční trhy a šéf Rosněfti Igor Sečin a generální ředitel Gazpromu Alexej Miller kvůli tomu často jezdí do zahraničí. Na příklad Sečin se podle zdrojů z Rosněfti příští týden vydá na dlouhou cestu po Asii se zastávkami v Indii, Vietnamu, Jižní Koreji a Japonsku.

Oběma těmto představitelům podle pátečních zpráv německého listu Bild hrozí sankce ze strany Evropské unie a Spojených států v reakci na ruské zmocnění se ukrajinského Krymu. Sečin i Miller v 90. letech pracovali společně s nynějším ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jsou členy toho, co se chápe jako Putinův vnitřní kruh.

Evropský byznys je úzce spjatý s Rosněftí a Gapzromem, upozorňuje analytik Sergej Vachramejev ze makléřské společnosti Ankorinvest v Moskvě. "Jestli je (zpráva o zákazu víz) pravdivá, omezilo by to partnerskou spolupráci mezi společnostmi," poznamenal. V případě sankcí by podle něj hrozilo zrušení dohod.

08:16
V Charkově se střílelo. Násilníci vtrhli i do budovy radnice

Dva mrtvé a pět zraněných si vyžádala střelba v centru druhého největšího ukrajinského města Charkova. Informovala o tom lokální agentura MediaPort s odvoláním na vyjádření primátora města Gennadije Kernese.

"Jsem sice v domácím vězení, ale komunikuji prostřednictvím telefonu," citovala agentura Kernese. Podle něj jsou mrtví policisté.

08:55
Přestřelku v Charkově potvrdil ministr vnitra Avakov

Přestřelka mezi znepřátelenými skupinami v ukrajinském Charkovu si v noci na dnešek vyžádala nejméně dva mrtvé a několik zraněných, včetně jednoho policisty. Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ministra vnitra Arsena Avakova.

Konflikt propukl v ulicích východoukrajinského města v pátek večer. Do křížku se dostala militantní skupina stoupenců postupu Ruska na Krymu s ukrajinskými radikály. Incident vyvrcholil poté, co se radikálové zabarikádovali v budově, v níž sídlí jejich organizace, a proruští militanti se na ně začali dobývat.

Podle Avakova se střílelo z obou stran a zbraně byly také posléze zabaveny u členů obou skupin. Policie zadržela celkem 30 lidí, jak radikálů, tak jejich protivníků.

Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj napsala, že se proruští militanti snažili dostat do budovy, v níž se schovala skupina lidí, kteří jsou podezřelí, že v pátek večer stříleli na účastníky proruské manifestace. Podle tohoto zdroje střelbu zahájily osoby v budově. Zda druhá strana palbu opětovala, ale neřekl.

09:32
Ukrajina se blíží náruči Evropské unie. Podepíše asociační dohodu

Ukrajina a Evropská unie podepíšou politickou část asociační dohody 21. března. V prohlášení, které dnes odvysílala kyjevská televize, to oznámil předseda vlády Arsenij Jaceňuk. Ekonomická část dohody bude podle něj podepsána později.

"Hovořil jsem s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Dohodli jsme se, že politická část asociační dohody mezi Ukrajinou a EU bude podepsána během summitu 21. března," řekl podle agentury AFP Jaceňuk, který se v pátek vrátil z cesty do USA a EU.

Právě kvůli ekonomické části odmítl Viktor Janukovyč koncem listopadu dohodu podepsat a přiklonil se k posílení vztahů s Ruskem, které mu slíbilo pomoc. Toto rozhodnutí vyvolalo zejména v Kyjevě vlnu protestů, která vedla k Janukovyčově sesazení.

10:07
Moskva přirovnává protiruské demonstranty na Ukrajině ke kontroverzním nacionalistům z druhé světové války

Moskva reagovala na incident v Charkově výzvou Ukrajině, aby postavila nacionalistické skupiny mimo zákon. "Banderovské skupiny na Ukrajině by měly být postaveny mimo zákon kvůli podněcování nenávisti mezi národy," napsal na Twitteru zmocněnec ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov.

"Nikdo nezbavil Ukrajinu jejích závazků, pokud jde o boj proti rasismu, rasové diskriminaci a xenofobii. Tyto závazky se musejí plnit," dodal.

Nové ukrajinské vedení na druhé straně obviňuje Rusy, že v zemi záměrně provokují krvavé střety.

Stepan Bandera byl za druhé světové války kontroverzním šéfem ukrajinských nacionalistických oddílů, které Rusové obviňují ze spolupráce s německými nacisty.

10:54
V Moskvě se začínají scházet protivládní demonstranti na Pochodu za mír a svobodu

"Za Rusko a Ukrajinu bez Putina," stojí na transparentu protestujících.

11:06
Na webu funguje i živý stream z moskevského protestu
11:22
Něco přes tisíc lidí se zatím sešlo na proruské demonstraci v Doněcku

Nejen proti Putinovi, ale i za něj se v sobotu demonstruje v Moskvě. Stejně tak se schází prokremelští demonstranti ve východoukrajinské proruské baště Doněcku.

11:56
Komentátor Alexandr Mitrofanov na Twitteru informuje o vyšším počtu účastníků moskevského protestu
12:33
Průvod protiputinovské demonstrace je údajně tak dlouhý, že nejde dohlédnout na jeho konec

Optimističtí ukrajinští aktivisté hovoří o počtu demonstrantů v hlavním městě Ruska řádově vyšším, než udávají oficiální zdroje moskevské policie. Prý se sešlo až sto tisíc demonstrantů.

12:39
Alexandr Mitrofanov znovu glosuje
12:56
Turčynov: Násilí na východě Ukrajiny podněcují agenti Kremlu

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prohlásil, že vražedné násilí ve městech na východě Ukrajiny podněcují "agenti Kremlu". Varoval před nebezpečím, že Rusové po okupaci Krymu mohou vtrhnout do východní části Ukrajiny, kde žije silná ruská menšina. Ukrajinští představitelé nabádají obyvatele tamních převážně ruskojazyčných průmyslových měst, aby nereagovali na provokace, jichž by Rusko mohlo zneužít ke zdůvodnění vojenské intervence.

"Vy stejně jako my víte, kdo organizuje masové protesty na východě Ukrajiny. Jsou to agenti Kremlu, kdo je organizuje a financuje, kdo způsobuje, že jsou vražděni lidé," prohlásil Turčynov v parlamentu, jehož je předsedou.

13:50
Provládní demonstranti v ulicích Moskvy v rudých stejnokrojích a s rudými vlajkami
14:42
Ukrajinský parlament zrušil krymské nejvyšší radě pravomoci

Pro usnesení hlasovalo 278 z 296 přítomných ukrajinských poslanců.

14:53
Proti ruské intervenci na Krymu v Praze demonstrují desítky lidí

Na pražském Křižovnickém náměstí u Karlova mostu se dnes sešly desítky Ukrajinců. Pochodem na Hradčanské náměstí chtějí protestovat proti ruské intervenci na ukrajinském Krymu. Zároveň chtějí podpořit mírový pochod, který se má dnes uskutečnit v Moskvě.

Lidé s sebou přinesli ukrajinské, české nebo americké vlajky. Mají také různé transparenty, například "Za Rusko a Ukrajinu bez Putina". Na pořádek dohlíží několik policistů. Podle nich se na Křižovnickém náměstí sešlo asi 70 demonstrantů. Jejich počet ale stále narůstá, podle odhadů ČTK se demonstrace účastní už více než 100 lidí.

0315CR UKRAJINA RUSKO DEMONSTRACE PRAHA 4 253

15:07
Američtí senátoři McCain a Durbin chtějí přesvědčit Obamu, aby USA poslaly na Ukrajinu zbraně

Republikán John McCain a demokrat Dick Durbin, dva z osmi senátorů, kteří jsou na návštěvě Kyjeva podle portálu KyivPost prohlásili, že se pokusí přesvědčit prezidenta Baracka Obamu, aby Spojené státy pomohly ukrajinské armádě s výzbrojí.

Bez nich se prý nebude Ukrajina schopná bránit rozsáhlejší invazi, která může následovat po okupaci Krymu. "Jediné, co musí prezident udělat, je vydat příkaz. Zbraně by mohl vyslat klidně hned zítra," řekl McCain. Kdyby byl prezidentem on, Ukrajina by prý zbraně už dostala.

16:02
Bývalí ministři požadují sankce proti Rusku. Sobotka to ale odmítá

Tři exministři z pravicových vlád dnes vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k zavedení politických a ekonomických sankcí vůči Rusku. Platit by měly do doby, než se ruská vojska stáhnou z ukrajinského Krymu. Předseda vlády ale jednostranné české sankce odmítnul, chce postupovat v souladu s dalšími státy EU.

16:11
Souhrn nejdůležitějších událostí dnešního dopoledne

- Ukrajinský parlament zrušil krymské nejvyšší radě pravomoci

- 21. března Ukrajina a Evropská unie podepíšou politickou část asociační dohody

- Protiruské demonstrace probíhaly jak Doněcku na východě Ukrajiny, tak v Moskvě i v Praze

16:22
Hollande: zítřejší referendum nic neznamená. Je potřeba se vrátit k jednacímu stolu

Referendum o připojení Krymu k Rusku, které se má konat v neděli, nebude mít žádnou právní hodnotu. Na tiskové konferenci po setkání s italským premiérem Matteem Renzim to dnes řekl francouzský prezident François Hollande. Podle Hollanda je teď nutné vrátit se zpět k jednacímu stolu.

16:53
Rusko vetovalo rezoluci OSN kvůli zítřejšímu referendu

Moskva dnes podle očekávání vetovala návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který označuje plánované referendum o statusu jihoukrajinského Krymu za neplatné a zároveň vyzývá státy a mezinárodní organizace, aby ho neuznaly. Informovala o tom agentura Reuters.

17:20
Ukrajina obvinila Rusko z vojenské invaze na jihovýchodě země

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Rusko z vojenské invaze na jihovýchodě Ukrajiny. Vyhradilo si přitom právo použít veškeré prostředky k jejímu zastavení. Ruské síly dnes obsadily distribuční stanici plynu blízko Krymu, což je podle agentury AP zřejmě první přesun ruských vojáků na ukrajinském území mimo Krym.

17:41
Třenice u hranic s Moldávií

Napětí v rusko-ukrajinských vztazích se údajně už projevilo i na podněsterském úseku ukrajinsko-moldavských hranic. Podle agentury RIA Novosti tam ukrajinští pohraničníci odmítají povolit průjezd mužům s ruským pasem a nepropouštějí ani nákladní vozy a vlaky vezoucí zásoby určené ruským vojákům rozmístěným v Podněstří.

18:33
Ruští vojáci obsadili vesnici mimo území Krymu

Osm jednotek čítající přes 120 ruských vojáků obsadilo stanici Strilkove v Arbatské šipce, zhruba pět kilometrů od Krymu. Nedošlo k žádnému výstřelu. Ukrajinské ministerstvo obrany původně uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu.

"Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjadřuje ostrý a kategorický nesouhlas s přistáním jednotek Ozbrojených sil Ruské federace v sobotu 15. března 2014 nedaleko vesnice Strilkove v Chersonské oblasti," uvedla ukrajinská vláda na svém webu.

Ukrajinský prezident řekl, že hrozí "reálné nebezpečí", že by Moskva mohla obsadit další území po nedělním referendu na Krymu, a obvinil "agenty Kremlu" z organizování nepokojů na rusky mluvícím východě země.

18:54
Dnes se sejde Rada pro národní bezpečnost Bílého domu.

Rada pro národní bezpečnost Bílého domu se sejde v sobotu, aby dále jednala o situaci na Krymu. Prezident Barack Obama se nezúčastní.

19:43
Ozbrojení a maskovaní muži obsadili hotel Moskva v Simferopolu

Hotelu Moskva v Simferopolu obsadili maskovaní "po zuby ozbrojení" muži se samopaly s tlumiči. Informaci o tom přinesli dva reportéři, kteří jsou v hotelu ubytovaní. První o obsazení hotelu informoval Roland Oliphant, který je korespondentem deníku Telegraph.

Na Twitteru uvedl, že se podle recepčního jedná o "protiteroristické cvičení.

Dalším reportérem, který je v hotelu ubytovaný je americký novinář Simon Shuster z magazínu Time. Ten se odvážil i komando vyfotografovat.

23:09
Shrnutí sobotních událostí

Ukrajinský parlament rozhodl o dočasném odebrání pravomocí parlamentu Krymské autonomní republiky a Kyjev pak obvinil Rusko z vojenské invaze.

Desítky tisíc stoupenců ruské opozice dnes protestovaly v centru Moskvy a v dalších ruských městech proti okupaci Krymu a proti politice Kremlu vůči Ukrajině.

Referendum o připojení Krymu k Rusku, které se má konat v neděli, nebude mít žádnou právní hodnotu. Na tiskové konferenci po setkání s italským premiérem Matteem Renzim to dnes řekl francouzský prezident François Hollande.

08:30

Na Krymu začalo v 8 hodin místního času referendum o budoucnosti poloostrova. "Situace v Jaltě klidná. Včera večer někdo vyhazoval z auta petardy. Prý kyjevští provokatéři," tweetuje z přímo z místa reportér HN Ondřej Soukup.