Ve středu pokračovala mimořádná 14. schůze Poslanecké sněmovny, na které poslanci definitivně odhlasovali novelu služebního zákona. Pro bylo 127 poslanců, proti dvanáct.

Následovala další schůze ke spotřební dani na tabákové výrobky, zelené naftě nebo novele o odpadech.

Jako poslední je na řadě schůze k vládním krokům u sankcí na Rusko. 

Ještě před samotným služebním zákonem hlasovali poslanci o řadě pozměňovacích návrhů, většina ale neprošla. 

Například hnutí Úsvit neuspělo s návrhem zrušit funkci politických náměstků. TOP 09 se zase snažila prosadit, aby po několika letech úředníci mezi ministerstvy kolovali, aby se zamezilo možné korupci.

Na aktuální podobě služebního zákona se koalice s opozicí po několika průtazích dohodla, nesouhlasí s ní ale prezident Miloš Zeman.

Vadí mu především funkce politických náměstků, kteří jsou podle něj zbyteční, nebudou nic dělat, a pobírat přitom vysoký plat.

Minulý týden kvůli tomu prezident přišel přesvědčovat poslance přímo na schůzi sněmovny.

Ve středu pak opět potvrdil, že se chystá zákon vetovat. Je to podle něj logické, protože poslanci zřízení politických náměstků z normy nevyňali.

"Domnívám se, že rozšiřování politických náměstků jde proti depolitizaci státní správy i proti úsporám ve státní správě," řekl Zeman během své návštěvy Paříže.

Služební zákon:

- předpis, který upravuje právní poměry zaměstnanců ve správních úřadech, má sloužit k odpolitizování státní správy

- zavádí nový systém odměňování

- úředník bude muset složit takzvanou úřednickou zkoušku. Netýká se to těch, kteří v posledních deseti letech pracovali ve státní službě alespoň čtyři roky.

- každý z ministrů by mohl mít až dva politické náměstky, kteří by sloužili jako poradci a mohli ho zastupovat na jednání senátních a sněmovních výborů

- na ministerstvu vnitra vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Toho bude jmenovat vláda na šest let.

- novela bude platit od 1. ledna 2015 

Novela má ve sněmovně ale velkou podporu jak koalice, tak některých opozičních stran. Poslanci by tedy mohli veto prezidenta přehlasovat.

V takovém případě Zeman podá ústavní stížnost. Pasáž s politickými náměstky totiž považuje za přílepek k zákonu. Podobný už soud v minulosti označil za neplatný.

Závěrečného hlasování se zdržela většina komunistů kromě Stanislava Grospiče, který hlasoval proti.

Nesouhlas s novelou vyjádřilo také jedenáct členů hnutí Úsvit. 

Ve středu poslanci řešili také zvýšení spotřební daně z cigaret a zachování zelené nafty pro zemědělce.

Zelenou naftou a zvýšením daně se zabýval už i Senát. Zpět do sněmovny návrh nicméně poslal kvůli tomu, že zelenou naftu poslanci vložili do návrhu na zvýšení spotřební daně u cigaret. Tento návrh obsahuje jiná novela, kterou horní komora zamítla. I napodruhé ale poslanci novely schválili. 

Nyní se poslanci zabývají postojem české vlády k sankcím EU vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině. Tento bod si vyžádaly opoziční TOP 09 a ODS.

Na programu byla také novela autorského zákona, návrh zákona o dětských skupinách nebo novela zákona o odpadech, podle které by od roku 2024 platil zákaz skládkování komunálního odpadu. Tyto body poslanci vyřadili.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:32
Před hlasováním bude debata o pozměňovacích návrzích

Přestože se koalice s opozicí dohodla na podobě zákona, předložily strany řadu pozměňovacích návrhů. Například TOP 09 požaduje, aby klíčoví státní úředníci rotovali mezi ministerstvy. Opatření má zabránit možné korupci. Povinné výměny by se týkaly odborných náměstků, ředitelů odborů a šéfů oddělení. Stěhovali by se ti, kteří mají na starosti veřejné zakázky, rozdělování dotací nebo audity.

Hnutí Úsvit naopak požaduje, aby byli takzvaní političtí náměstci zrušeni úplně. 

09:36
Komunisté budou proti služebnímu zákonu

"Nedošlo k dohodě mezi vládou a opozicí natolik, aby KSČM mohla tento návrh zákona podpořit," uvedl ve středu dopoledne předseda KSČM Vojtěch Filip. Definitivně se komunisté rozhodnou až po hlasování o pozměňovacích návrzích. 

Sami například navrhují, aby byl místo dvou politických náměstků pouze jeden. Podle Filipa si je strana vědomá toho, že Česká republika služební zákon potřebuje, v této podobě ale k odpolitizování státní správy nedojde, spíše naopak. 

09:40
Filip pochválil Sobotku

Předseda KSČM Vojtěch Filip se vyjádřil také ke schůzi, kterou TOP 09 a ODS nechaly svolat kvůli výrokům premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k ruským sankcím. "Chtěl bych ocenit přístup předsedy vlády i premiéra, kteří si uvědomují, že sankce poškozují spíše Českou republiku než toho, na koho jsou směřovány," chválil Filip. 

Sankce jako takové podle něj ani Rusku ublížit nemohou. Program této mimořádné schůze proto KSČM nepodpoří. 

09:48
Úsvit podpoří Zemana u Ústavního soudu

Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit, znovu zdůraznil, že pokud poslanci nepřijmou pozměňovací návrh hnutí, kterým se ruší političtí náměstci, podpoří prezidenta Miloše Zemana v záměru obrátit se na Ústavní soud. 

Podle poslance Úsvitu Marka Černocha k odpolitizování státní správy nedojde. Novela navíc podle expertů obsahuje chyby nebo některé záležitosti neřeší vůbec. Výhrady má podle něj i uskupení Rekonstrukce státu. 

K sankcím Fiala uvedl pouze to, že na řadu musí přijít diplomatické řešení. Sankce podle něj vedou pouze k další eskalaci konfliktu a ohrožení tisíců pracovních míst v Česku. 

10:00
Pokračování 14. schůze sněmovny začalo

Slova se hned ujali řečníci s přednostním právem na vystoupení, tedy především předsedové stran a předsedové klubů. 

10:15
Kalousek: Ani my jsme nechtěli politické náměstky

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vysvětluje, že původně byla i TOP 09 proti takzvaným politickým náměstkům. V zájmu společné dohody jim ale podle něj nezbývalo nic jiného, protože koalice na těchto pozicích trvala. "Každá politická dohoda potřebuje kompromis," řekl Kalousek. 

Miroslav Kalousek TOP 09 (vpravo) a ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) při jednání Poslanecké sněmovny 10. září v Praze.

10:22
Novelu kritizuje i Rekonstrukce státu

Poslední předložená verze splňuje pouze 13 z 28 bodů, které požaduje Rekonstrukce státu. Z toho sedm bodů jen částečně. "Rekonstrukce státu dlouhodobě kriticky poukazuje na velmi nestandardní a vysoce rizikový způsob přípravy takto závažné normy, která je pro fungování státu naprosto klíčová," stojí v prohlášení sdružení. "Celá řada oblastí je normou řešena nedostatečně, špatně a jejich řešení zůstává zcela opomíjeno." 

10:31
ODS by snížila odstupné

Dva pozměňovací návrhy předložila také Občanská demokratická strana. Podle jejího předsedy Petra Fialy navrhuje například o polovinu snížit odstupné, na které mají úředníci nárok. Kromě toho by se například už do prvního kola výběrového řízení mohli přihlásit lidé nejen z veřejných institucí, ale i ze soukromé sféry, kteří mají patřičné vzdělání a složili úřednickou zkoušku. 

10:46
Služební zákon je hlavně díky našemu hnutí v té fázi, kde je, řekl Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš připomněl zásluhy hnutí ANO a jeho samotného při projednávání služebního zákona, který média dříve nazývala Lex Babiš. Kromě toho uvedl, že hnutí není pro politické náměstky, protože nikde není řečeno, že náměstci musí být politiky. Sám ho bere spíše jako asistenta a odborníka, jak doložil na příkladu ministerstva financí. 

Zároveň souhlasil s rotací úředníků, což označil za dobrý nápad. 

Ministr financí Andrej Babiš na jednání sněmovny.

11:01
Co je to dlouhodobě?

Po řečnících s přednostním právem mohou vystupovat i další poslanci. Jan Klán (KSČM) znovu přednesl svoje výtky k návrhu zákona. Vadí mu například to, že je v něm napsáno spojení: Pokud se úředník dlouhodobě osvědčil... Není určeno, co přesně slovo dlouhodobě znamená. 

S rotováním komunisté problém nemají, nesmí se ale týkat i politických náměstků, kteří by měli být odborníky pouze na jednu oblast. KSČM také navrhuje, aby se zákon nevztahoval na Nejvyšší kontrolní úřad. 

11:22
Úsvit: Výběr rozhodně nebude apolitický

Poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch uvedl, že je pro něj nepřijatelný princip, jakým by probíhalo výběrové řízení. Výběr úředníka je podle něj možné zrušit kdykoliv, když se vybírajícímu nebudou zdát uchazeči příliš vhodní. Vadí mu i to, že výsledky výběrového řízení nejsou závazné, což nadále umožňuje obsazovat do pozic politiky a přátele. Novela zákona je podle něj pouze pozlátko. Vláda si odškrtne, že zákon přijala, a přitom nic nevylepší, uvedl. 

11:33
Rošády na ministerstvech

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura nyní poslancům vypočítává, kolik zaměstnanců, kterých by se dotkl služební zákon, se vyměnilo na ministerstvech a Úřadu vlády. Od nástupu nové vlády 29. ledna do konce července byl rozvázán poměr s 1 041 úředníky, naopak přijato bylo 1 163 nových lidí. Právě takovýmto změnám by měl služební zákon zabránit. 

Na sociální síti to připomněl i předseda ODS Petr Fiala. 

"Žádná vláda, ani Zemanova nebo Klausova, se nikdy nedopustila takové úřednické genocidy jako vy," komentoval Stanjurova slova Miroslav Kalousek. 

11:42
Rozprava končí. Bude se hlasovat

Jako první jsou na řadě pozměňovací návrhy.

11:49
Úsvit se zrušením náměstků neuspěl

Pozměňovací návrh hnutí Úsvit, který by rušil politické náměstky, poslanci zamítli. Proti jich bylo 110. 

12:07
Úředníci rotovat nebudou

Neprošly ani návrhy na to, aby se úředníci na ministerstvech točili. 

Komunisté také neuspěli se svým požadavkem, aby měl každý ministr pouze jednoho takového náměstka. 

Poslanci při hlasování Poslanecké sněmovny o služebním zákonu.

12:20
Většinu změn poslanci nepřijali

Během více než padesáti hlasování se poslanci vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, které byly označeny A až P. Většinu z nich nepřijali. 

12:22
O závěrečné slovo se přihlásil Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že strana dodrží všechny dohody a nakonec služební zákon podpoří. Kritizoval pouze to, že poslanci odmítli pozměňovací zákon, který by u úředníků neuznával vzdělání z Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti.

O slovo se následně přihlásil například předseda KSČM Filip, který má vystudovanou tuto školu, s tím, že by se lidé měli posuzovat více podle činů, a ne vzdělání. 

12:29
Služební zákon byl přijat

Poslanci vyjádřili souhlas s novelou služebního zákona. Pro bylo 127 poslanců ze 172.

12:38
Zeman může zákon kvůli náměstkům vetovat

Největší debata se i ve středu dopoledne vedla okolo takzvaných politických náměstků. Teď půjde novela do Senátu.

Poté bude záležet na postoji prezidenta Miloše Zemana, který už dříve pohrozil tím, že zákon vetuje, pokud v něm zůstanou političtí náměstci. Pokud ho sněmovna i tak přehlasuje, může zákon napadnout u Ústavního soudu. Mohl by tím ohrozit začátek platnosti zákona, který je nyní stanoven na 1. 1. 2015.

12:48
Proti zákonu hlasovalo 12 poslanců – Úsvit a komunista Grospič

Komunisté se kromě Stanislava Grospiče, který hlasoval proti, zdrželi hlasování. Proti bylo také jedenáct členů hnutí Úsvit. Milan Šarapatka z hnutí se zdržel a další dva členové byli omluveni z hlasování. 

12:59
Zákon schválila už Zemanova vláda v roce 2000

Česká republika je poslední zemí Evropské unie, která nemá přijatý služební zákon, a to i přes to, že se k tomu při vstupu do unie zavázala. První návrh zákona o státní službě přitom schválila vláda tehdejšího premiéra Miloše Zemana (ČSSD) na začátku listopadu 2000. Sněmovna návrh přijala v březnu 2002. V květnu téhož roku vyšel zákon ve Sbírce zákonů s účinností k 1. lednu 2004. 

V červenci 2003 ale sněmovna souhlasila s vládním návrhem na odložení účinnosti o rok, a to především kvůli finanční situaci státní pokladny. Odkladu se zákon dočkal ještě několikrát. Znovu se o něm začalo mluvit v prosinci 2013, kdy prezident Zeman podmínil jmenování Andreje Babiše do funkce ministra financí tím, že lustrační zákon projde alespoň prvním čtením ve sněmovně. 

13:20
Prezidenta budeme ještě přesvědčovat

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že pro zákon hlasovalo tolik poslanců. Věří, že díky tomu bude zákon stabilní i v dalších letech. Stále platí, že novela bude platit od 1. ledna příštího roku, takže to umožní čerpat finanční prostředky z fondů Evropské unie. 

Sobotka předpokládá schválení v Senátu, s prezidentem se chce ještě sejít, aby ho přesvědčil, aby zákon nevetoval. "Bylo by to pouze zdržení, protože v Poslanecké sněmovně je dostatek hlasů pro přehlasování," uvedl premiér. 

Podobně se vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš. "Doufám, že ještě přesvědčíme pana prezidenta," uvedl. 

13:28
Začíná nová schůze

Lavice ve sněmovně jsou nyní poloprázdné. Poslanci ale začali novou schůzi, na které se budou věnovat spotřební dani, autorskému zákonu nebo novele o odpadech. 

13:40
Znovu o spotřební dani

Jako první z tohoto programu začali poslanci projednávat úpravu spotřební daně u tabákových výrobků a nafty pro zemědělce. Tyto zákony do sněmovny vrátil Senát. Při předchozím hlasování se totiž rozjela bouřlivá diskuse, když poslanci, někteří zřejmě omylem, odhlasovali, že se daň na palivo sníží pro všechny. Více než hodinu po odhlasování bylo hlasování zpochybněno, což rozpoutalo další reakce. Opozice poté vyhrožovala ústavní stížností. 

Nyní vystoupil například předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura a vysvětlil, že přestože minule hnutí hlasovalo pro zelenou naftu, tak se nyní hlasování zdrží. Vadí jim, že se procedury ve sněmovně "libovolně" upravují.

14:02
Debatuje se o procedurách

Spíše než o obsahu novel nyní poslanci diskutují nad tím, proč se novela o tabákových výrobcích spojila se zelenou naftou pro zemědělce, přestože v obou případech jde o úpravu zákona o spotřebních daních. 

Miroslav Kalousek minulé hlasování označil mimo jiné za "plivanec na politickou kulturu".

14:40
Změny spotřební daně byly schváleny i napodruhé

Krabička cigaret nově zdraží o tři až čtyři koruny. Poslanci zároveň odsouhlasili zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce. Novely nyní půjdou k prezidentovi. 

14:41
Zbývající body poslanci vyřadili

Dále měli poslanci hlasovat o autorském zákoně nebo o novele o odpadech. Všechny body ale vyřadili. Teď bude následovat krátká přestávka, na kterou naváže další poslanecká schůze, tentokrát o vládním postoji k sankcím. 

14:57
Začala schůze o vládním postoji k sankcím

Poslanci budou nyní řešit postoj vlády k sankcím Evropské unie vůči Rusku kvůli jeho postupu na Ukrajině. Tento bod si vyžádaly opoziční TOP 09 a ODS poté, co premiér Sobotka sankce kritizoval jako neúčinné.

15:00
Sobotka: Mimořádnou schůzi na téma ukrajinské krize vítám

"Uvítal jsem iniciativu části opozice svolat mimořádnou schůzi sněmovny na téma vztahu České republiky k aktuální bezpečnostní situaci na Ukrajině," řekl na úvod schůze premiér Bohuslav Sobotka.

"Lidé v Česku se o situaci na Ukrajině velmi intenzivně zajímají a bylo by nepřirozené, kdybychom se my ve sněmovně tvářili, že se věnujeme jen jiným tématům," dodal.

15:09
Sobotka vysvětluje, proč si vyhradil právo nesouhlasit se sankcemi

Premiér Sobotka vysvětluje, proč si vyhradil právo nesouhlasit s některými částmi případných protiruských sankcí.

"Na jednání Evropské rady v sobotu 30. srpna večer jsem nemohl nové sankce podpořit. Žádný konkrétní návrh sankcí totiž nebyl na stole. Pokládal jsem za nemožné, abych podepsal bianko šek v oblasti sankcí... Neznal jsem jejich podobu a nevěděl jsem, jaký dopad budou mít na českou ekonomiku. Vyhradil jsem si proto právo, abych s některými z částí tohoto návrhu vyslovil nesouhlas a uplatnil připomínky," uvedl.

15:18
Premiér je k sankcím skeptický

"Sankce poškodily ruskou ekonomiku, ale chování Ruska nezměnily. Jsem skeptický, pokud jde o jejich efektivitu," tvrdí Sobotka.

15:22
EU by měla podpořit dialog mezi Ukrajinou a Ruskem

"Chci podpořit mírové iniciativy ukrajinského prezidenta Porošenka. Jsem přesvědčen o tom, že by bylo vhodným gestem ze strany EU, aby se sankce odložily - pokud se bude příměří na Ukrajině dodržovat... Evropa by měla podpořit pokračování dialogu," pokračuje Sobotka.

15:25
Sankce kritizuje i Tomio Okamura

"Politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel," myslí si lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura.

15:35
Okamura: Přestaňme podporovat Kyjev

"Vyzývám vládu ČR, aby přestala podporovat režim, který vraždí své vlastní občany za to, že nechtějí žít ve společném státě," pokračuje Okamura.

16:11
Dopad nových sankcí Česko zdrtí, myslí si Vojtěch Filip

"Ruská federace přežila dosavadní sankce bez úhony. Naopak pro Českou republiku bude dopad nových sankcí - pokud budou uplatněny a pokud Rusové zavedou protisankce - zdrcující," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

16:26
Schwarzenberg: Na Ukrajině je válka

"Anexe Krymu, vysílání ruských oddílů do sousední země... – to je podle mého válka. My se ale bojíme o tom jako o válce mluvit," říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

16:36
Podle předsedy OBSE je Sobotkův postoj k sankcím "rozumný"

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že švýcarský prezident a předseda OBSE Didier Burkhalter při své středeční návštěvě Prahy označil postoj České republiky a premiéra Sobotky k protiruským sankcím za "rozumný".

"Připadá mu, že česká vláda a český premiér chápou, že sankce samy o sobě nejsou strategií. Nebudou mít smysl, pokud nebudou doprovázeny příslušnou diplomatickou aktivitou," citoval Burkhaltera šéf české diplomacie.

17:04
Poslanci odhlasovali návrh pořadu 15. schůze sněmovny

Poslanci přerušili úvodní diskusi o Ukrajině a hlasovali o návrhu pořadu 15. schůze sněmovny. Pro bylo 80 přítomných, proti jedenáct.

To znamená, že jednání o výrocích premiéra Sobotky o protiruských sankcích pokračuje.

17:20
On-line přenos končí

Pokračuje poslanecká schůze o vládním postoji k sankcím. Sněmovna ale dnes již nic důležitého schvalovat nebude. Náš on-line přenos proto končí, děkujeme za pozornost!