Varování meteorologů se vyplnilo: na českých horách vane vichřice Andrea a k tomu ještě hustě sněží. Napadlo až 15 centimetrů, do pátku má ale přibýt až 70 centimetrů.

Problémy se sněhem mají především řidiči. Na Vysočině se stalo několik nehod, na Liberecku se do potíží dostávají kamiony na silnici směrem na Harrachov a do Polska. Silnice I/10 v Kořenově u bývalé Údolní boudy je zablokovaná a dopravu musí řídit policie. Na celnici v Harrachově navíc zůstal stát kamion s poruchou a omezuje průjezd.

V Bruntálu policie zakázala kamionům vjezd do města, pouští tam jen osobní auta.

"V nížinách dosahují jihozápadní nárazy 40 až 80 km/h, na horách i kolem 100 km/h. Silný vítr čekáme ještě dopoledne, během odpoledne přechodně a částečně zeslábne, později hlavně v Krušných horách opět zesílí," tvrdí meteorologové Meteopressu.

"Dá se očekávat, že doprava během dne projde zatěžkávací zkouškou, protože intenzívní sněžení má trvat zhruba do 12:00. Odpoledne už by mělo ustávat," řekl hlavní dispečer liberecké krajské společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil.

Řidičům při jízdě radí velkou opatrnost. Na vozovkách bude nový nebo rozbředlý sníh a sněhová nadílka bude překrývat posyp.

Ústecký kraj: Sněhové jazyky a závěje

Fouká i na hřebenech Krušných hor, kde vítr dosahuje rychlosti 90 kilometrů v hodin. "To je ale průměr, v nárazech je mnohem silnější," řekl pracovník ústecké pobočky ČHMÚ.

Na Milešovce, větrném vrcholu Českého středohoří, aktuálně meteorologové hlásí vítr o rychlosti 95 kilometrů za hodinu a bude nadále zesilovat. V nižších polohách Ústeckého kraje prší.

Přes noc napadlo na horách na severu Čech deset až 15 centimetrů nového sněhu. Cestářům se zatím daří udržovat všechny silnice v Ústeckém kraji sjízdné.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:26
Vichřice v Krkonoších

V Krkonoších dosahovaly ranní nárazy větru rychlosti přibližně třicet metrů za sekundu, tedy 108 kilometrů za hodinu. To odpovídá vichřici. Na hřebenech by však podle předpovědi měl vítr vát rychlostí téměř 130 kilometrů v hodině, a to už je síla orkánu. V České televizi to uvedl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

V Krkonoších zároveň po nočním sněžení stouplo lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové stupnice. Horská služba Krkonoše proto na svém webu nedoporučuje hřebenové túry. Na tamních vrcholcích fouká silný vítr už od pondělka a lanovka na Sněžku kvůli němu jede jen na prvním úseku do mezistanice na Růžovou horu.

07:53
Nehody na Vysočině

Silničáři na Vysočině už vyjeli téměř s veškerou technikou. "Vzhledem k prognóze je rozumné rozmyslet si, jestli dneska člověk musí vyjíždět," podotkl tamní dispečer. Podle prvních informací na internetu se v kraji od 07:00 stalo šest nehod. V Křeči na Pelhřimovsku se srazila dvě osobní auta, u Chotěboře sjelo auto do příkopu. Další nehody se staly v Novém Městě na Moravě, Pelhřimově, u Štoků na Havlíčkobrodsku a u Starče na Třebíčsku.

07:54
Olomoucký kraj: 3 cm sněhu

Na Jesenicku a Šumpersku leží přibližně třícentimetrová vrstva nového sněhu. Nárazový vítr na silnicích tvoří sněhové jazyky a řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. "Všechnu techniku máme v terénu, pluží, sypou. Když však projedou, zase se cesty zafoukají. Tím, že je málo sněhu, se zatím jazyky netvoří," řekl dispečer jesenických silničářů.

08:23
Plzeňský kraj: Větve na silnicích

V Plzeňském kraji silný nárazový vítr místy shazuje na silnice zlámané větve. Podle silničářů jsou všechny komunikace sjízdné. Silničáři s radlicemi a sypači jsou v terénu zejména v horských polohách Šumavy, kde napadlo kolem pěti centimetrů sněhu.

Například na Železnorudsku a v dalších vyšších polohách Šumavy leží na silnicích, které se neudržují chemicky, ujetá vrstva sněhu. Ostatní silnice jsou většinou mokré, podobně jako v dalších částech kraje. Výjimečně se mohou ve vyšších polohách tvořit i sněhové jazyky.

09:51
Kamiony nemohou do Polska

SILNICE Kvůli silnému sněžení a větru policie před 09:00 uzavřela pro kamiony hraniční přechod v Náchodě ve směru do Polska. Silnice z Náchodu na Klodzko je sjízdná jen obtížně. Kamiony zatím musejí čekat na přechodu nebo před ním. Uvedla to mluvčí náchodské policie. Problémy mají řidiči i u Trutnova, kde auta zablokovala výjezd z Trutnova na Hradce Králové v kopci Humburák.
Rozbředlý sníh leží zejména na silnicích na Trutnovsku, Náchodsku, v nižších polohách hradeckého kraje prší. Nejvíce sněhu napadlo v Krkonoších, až 20 centimetrů. Sníh napadl i v Orlických horách. Silný nárazový vítr na silnicích tvoří sněhové jazyky a řidiči musejí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

09:53
Valašsko: Nesjízdný kopec

Na Valašsku mají řidiči největší potíže na kopci směrem na obec Petrůvka na Zlínsku. Ten je momentálně nesjízdný. Krajská policejní mluvčí Jana Bartíková uvedla, že její kolegové auta odklánějí na objízdné trasy. "Kopec Sirákov (směrem z Vizovic na Vsetín) je zatím sjízdný, ale s obtížemi," doplnila Bartíková.

10:32
Až 20 cm sněhu v Pardubickém kraji

Sněžení rozptýlilo obavy provozovatelů lyžařských středisek v Pardubickém kraji, že kvůli oblevě posledních dní budou muset sjezdovky uzavřít. Napadlo až 20 centimetrů sněhu a horské areály jsou na víkend dobře připraveny. Vydřená místa na sjezdovkách zmizela, díky podkladu technického sněhu je sněhová vrstva často značně silná, řekl ředitel Skiparku Červená Voda Radek Procházka.
"My jsme ty problémy neměli, sjezdovka byla do poslední chvíle pod sněhem. Teď masivně připadává, takže na některých místech se dostaneme na víkend i k metru," uvedl Procházka. Středisko na sobotu připravilo pro návštěvníky také módní show, prezentaci lyží, hudební vystoupení a další akce, v neděli čeká děti zábavné odpoledne.

10:35
Silný vítr je téměř všude

Téměř celé území Česka od středečního večera sužuje silný vítr. Na hřebenech hor dosáhl v noci ojediněle v nárazech i přes 110 km/h, tedy rychlosti orkánu. Ráno se situace mírně zklidnila, přesto například na Klínovci nebo Luční boudě naměřili meteorologové nárazy okolo 90 km/h. Ve čtvrtek by měl vítr ještě zesílit, větrné počasí vydrží až do pondělí, řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. "Kritičtější počasí je zejména horských hřebenech. Kromě silného větru tam jsou totiž teploty pod nulou a také sněží," řekl mluvčí. Na Klínovci jsou dva stupně pod nulou, na Luční boudě je minus pět stupňů. Podobný stav panuje také na Šeráku. Z nejvyšší hory ČR Sněžky nemají meteorologové k dispozici aktuální údaje o síle větru.

10:40
Strom blokoval silnici

Středočeští hasiči dopoledne na některých místech odstraňovali následky silného nárazového větru, který sužuje republiku. Místy vichr porážel stromy a ničil střechy. Počet výjezdů ale není nijak dramaticky vysoký, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Hasiči zasahovali například u Kožovy Hory na Kladensku, kde spadlý strom částečně blokoval silnici. Dva stejné případy řešili na Benešovsku a Příbramsku, v Rakovníku spadla na silnici velká větev. V Kralupech nad Vltavou vítr porazil sloup veřejného osvětlení.

10:53
Další uzavřený hraniční přechod

SILNICE Policie po dohodě se silničáři uzavřela dnes v 09:30 česko-polský hraniční přechod v Harrachově na Semilsku pro kamiony. V oblasti intenzivně sněží, padá těžký mokrý sníh. Nejhorší je úsek z Tanvaldu do Harrachova, kde se silničářům se přes veškerou snahu nedaří udržet silnici ve sjízdném stavu pro nákladní kamionovou dopravu. Pro ostatní dopravu je úsek s opatrností sjízdný, řekl hlavní dispečer krajské společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil.

10:56
Až 70 centimetrů sněhu

Meteorologové vydali novou výstrahu před větrem a sněhem. Na horách by mělo do pátku napadnout až 70 centimetrů sněhu. Závěje hrozí až do neděle.

10:59
Velká Británie pod sněhem

Se sněhem se potýkají nejenom Češi. Důkazem toho je i snímek z britského Seaburnu.

11:37
Meteorologové rozšířili platnost výstrahy před větrem a sněhem do pátečního poledne

Meteorologové rozšířili platnost výstrahy před větrem a sněhem do pátečního poledne. "Na horách od výšky 700 metrů očekáváme intenzivní sněžení a novou sněhovou pokrývku ve čtvrtek od deseti do 50 centimetrů a v pátek od pěti do 20 centimetrů. Nárazy jihozápadního, postupně západního větru dosáhnou během čtvrtka v nižších polohách 75 až 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 130 kilometrů za hodinu," upozornil ČHMÚ s tím, že extrémně silný vítr bude v Ústeckém kraji. Podle Beaufortovy stupnice rychlosti větru tak lze očekávat mohutnou vichřici, na horách pak orkán. Situace by se měla uklidnit do pátečního poledne.

11:42
Policie zakázala vjezd kamionů do Bruntálu

Sníh na Bruntálsku zásadním způsobem komplikuje dopravu. Problémy působí zejména kamionům a nákladním autům, které blokují provoz v Bruntálu. Policie jim proto uzavřela vjezd do města, kam smí jen osobní auta.

12:48
Pozor na Božím daru

SILNICE Silničáři dopoledne uzavřeli téměř dvoukilometrový úsek horské silnice druhé třídy u krušnohorského Božího Daru. Před polednem se ji ale podařilo zprůjezdnit, není však jisté na jak dlouho. Část kruhového objezdu nad Božím Darem přes Neklid k hranicím s Ústeckým krajem tak možná opět uzavřou.

Jde totiž o otevřený úsek silnice vedoucí mezi pláněmi, kde silnému větru nic nebrání.

12:58
Vítr na Klínovci přesáhl rychlost 100km/hod.

Silný nárazový vítr v Krušných horách dosáhl na Klínovci místy rychlosti až kolem sta kilometrů za hodinu.

13:03
Do Polska přes Harrachov neprojedete

SILNICE Ač se situace v Libereckém kraji zlepšila natolik, že sníh nebrání jízdě autům, ani kamionům, projet do Polska se v tuto chvíli řidičům nepodaří. "Na přechodu do Polska stojí policejní hlídky a nepouští do země ani osobní auta, ani kamiony. Důvody zatím nejsou známy," uvedla reportérka České televize.

V Harrachově tak stojí zhruba tříkilometrová fronta.

13:18
Sníh na Šumavě je hodně mokrý

Na těžký mokrý sníh a silný nárazový vítr se musejí připravit lyžaři v západočeské části Šumavy. Od noci v oblasti sněží, teploty se ale pohybují kolem nuly.

Většina ski areálů funguje, nabízí i večerní lyžování, nejvíce sněhu má už tradičně největší areál Špičák. Úpravu běžeckých tratí komplikuje silný vítr, desítky kilometrů tras by ale měly být protaženy během pátku.

13:29
Cesta do Klodzka volná

SILNICE Silnice z Náchodu na Klodzko, která byla kvůli hořícímu kamionu a špatné sjízdnosti uzavřena, je opět průjezdná. Uzávěru přechodu policie zrušila před 11:00.

13:59
Vánoční strom předčasně odstraněn

Vichr v Karviné zavinil předčasné odstranění vánočního stromu na Masarykově náměstí. Kmen stromu po délce prasknul a hrozilo, že se vyvrátí. Místo proto hlídali strážníci. Dopoledne byl strom zlikvidován a dřevo prodáno na otop.

14:07
Vlak najel na spadlý strom

Silný vítr a těžký sníh porazil před polednem strom, který spadl na koleje na trati mezi Starým Městem a Hanušovicemi na Šumpersku. Vlak do překážky najel, nikdo ale nebyl zraněn. Dopravu zajistila náhradní autobusová doprava. Provoz by měl být obnoven kolem 15:00.

14:18
Přechod do Polska z Harrachova volný

Hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku, který musela policie v 09:30 uzavřít kvůli sněhu, je od 13:00 pro veškerou dopravu opět průjezdný.

15:11
Shrnutí čtvrtečních potíží s počasím

Vážení čtenáři, náš on-line přenos dnes končí, děkujeme za pozornost. Na závěr jsme si dovolili shrnout nejdůležitější fakta.

Téměř celé území Česka od středečního večera sužuje silný vítr. Na hřebenech hor dosáhl v noci
ojediněle v nárazech i přes 110 km/h, tedy rychlosti orkánu. Ráno se situace mírně zklidnila, v 
Krkonoších i přesto dosahovaly ranní nárazy větru rychlosti až dokonce 108 kilometrů za hodinu.

V Krkonoších navíc stouplo lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové stupnice. Horská služba proto nedoporučuje hřebenové túry.

Meteorologové v důsledku vývoje počasí rozšířili platnost výstrahy před větrem a sněhem do pátečního poledne.

Počasí navíc dnes komplikovalo také silniční provoz. Téměř celé Česká republika se dnes musela potýkat krom silného větru také s náledím a sněhem. Největší potíže čekaly řidiče na hranicích s Polskem. Několik hraničních průjezdů zůstalo neprůjezdných. Silnice blokovaly často nehody, silnici z Náchoda na Klodzko dokonce zablokoval hořící kamion.

Počasí ale naopak ocenili provozovatelé lyžařských středisek. Sněžení rozptýlilo jejich obavy, že
kvůli oblevě posledních dní budou muset sjezdovky uzavřít. Většina ski areálů funguje, nabízí i večerní lyžování, nejvíce sněhu má už tradičně největší areál Špičák. Úpravu běžeckých tratí komplikuje silný vítr, desítky kilometrů tras by ale měly být protaženy během pátku.

Na těžký mokrý sníh a silný nárazový vítr se ale musejí připravit lyžaři v západočeské části Šumavy. Od noci v oblasti sněží, teploty se ale pohybují kolem nuly. Nejvíce sněhu napadlo v Krkonoších, až 20 centimetrů. Sníh napadl i v Orlických horách.

Silničáři dopoledne uzavřeli téměř dvoukilometrový úsek horské silnice druhé třídy u krušnohorského Božího Daru. Zprůjezdnit se ho podařilo až kolem poledne. Policie navíc zakázala vjezd kamionů do Bruntálu kvůlli množství sněhu, které působilo potíže zejména kamionům a nákladním autům, která zablokovala provoz.

Na Valašsku měli řidiči největší potíže zejména na kopci směrem na obec Petrůvka na Zlínsku. Rozbředlý sníh ležel zejména na silnicích na Trutnovsku, Náchodsku, v nižších polohách hradeckého kraje mohutně pršelo. V Plzeňském kraji silný nárazový vítr místy shazujoval na silnice zlámané větve, všechny komunkace však zůstaly sjízdné.