Když v pondělí policie zatýkala Davida Ratha, nesl si krabici se sedmi miliony korun. Žalobkyně jej včera obvinila z příjímání úplatku. Hrozí mu za to až dvanáct let vězení.

Spolu se středočeským hejtmanem a poslancem ČSSD si obvinění z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky vyslechlo dalších sedm lidí.

Mezi nimi třeba exposlanec ODS Petr Kott nebo ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová.

Pokud se policii podaří u soudu prokázat, že šlo skutečně o úplatek za machinace s evropskými dotacemi, jak zní obvinění, půjde o největší korupční případ v Česku.

Změní zatčení hejtmana a poslance ČSSD Ratha boj s korupcí v Česku? Co zatím ukazuje průběh vyšetřování? Na tyto otázky odpovídal v on-line rozhovoru IHNED.cz bývalý ředitel tajné služby a spolupracovník Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
klamm
Pane Randáku, myslíte, že je možné, že za Rathovým zatčením stojí politická objednávka? Jak je možné, že byl Rath takto hloupě přistižen, zatímco mnohamiliardové úniky z řad zejm. politiků ODS zůstávají nepotřestány?
Nemyslím si, že by za celou záležitostí byla politická objednávka. Dr. Ratha potkalo jenom to, co by potkalo každého českého politika, kdyby byl půl roku odposloucháván policií. Otázkou samozřejmě je, proč některé jiné křiklavé případy nejsou stejně podrobně monitorovány.
Karel Randák
Vojtěch Loskot
Dobrý den pane Randáku, nakolik si myslíte, že David Rath nebude odsouzen? Dokáže dle Vašeho názoru přijít s něčím, co by ho z případu oprostilo? Nebo jsou to obvinění tak závažná, že už není, jak se z toho "vykroutit"? Děkuji za odpověď.
Nedovedu si představit, že by nebyl odsouzen, pakliže všechna zveřejněná fakta jsou pravdivá. Už sama skutečnost, že policie přistoupila k tomuto, v našich podmínkách bezprecedentnímu kroku, svědčí o tom, že má v ruce dostatečné množství důkazů.
Karel Randák
Vladimír Kozárek
Dobrý den, moc by mne zajímalo jak by se z to pan Rath mohl "vysekat" byl chycen při činu. Nevěřím tomu že by dostal krabici od bot a v ní víno. Lidé v těchto kruzích by si přece nedávali víno v krabici od bot. Jaký důkaz je teda třeba pro odsouzení?
Myslím, že na tuto otázku jsem reagoval v předchozí odpovědi.
Karel Randák
Jindřich
byla některá z vyšetřování fondu zaměřena právě na Davida Ratha a Středočeský kraj? Pokud ano, v jakém je to stadiu? Jindra
I přes to, že fond obdržel některé podněty týkající se středočes. hejtmanství, musím přiznat, že jsme se žádným z těchto podnětů dále nezabývali, a to především z kapacitního důvodu. Nicméně vím, že některými kauzami se zabývaly jiné občanské iniciativy. Například Acta Non Verba.
Karel Randák
Neo
Když rozdělíte "velké ryby" do více levelů, podle výše peněz se kterými manipulují, do jaké úrovně spadá Rath?
Nechtěl bych rozdělovat tzv. velké ryby do levelů podle peněz, se kterými manipulují, protože si myslím, že toto kritérium není rozhodující. Nepochybně Dr. Rath spadá do té nejvyšší úrovně už jenom proto, že to není běžný "kmotr", ale vysoce postavený politik.
Karel Randák
Arnim
Všichni v naší společnosti jsou velkými stoupenci boje s korupcí, korupce jim leží v hlavách jako největší problém současnosti. A když se konečně podaří chytit prvního korupčníka, tak má spoustu zastánců.... Dokonce drze si dovolí obviňovat ministra vnitra, policii, orgány činné v trestním řízení z podvodu, připravené provokace, bez ohledu na důkazy, jakými je přistižení při činu.... Je možné v takovéto společenské atmosféře s korupcí vážně bojovat?
Máte pravdu, že v takovéto atmosféře se s korupcí bojuje velmi těžce, nicméně je potřeba ctít právo na obhajobu každého z postižených. V tomto konkrétním případě si myslím, že obhajoba pana Ratha, pakliže nepřijde s něčím lepším, vyvolává spíše další a další podezření a shovívavý úsměv.
Karel Randák
Neo
Jaká je šance, že policie nebo rozvědka rozbije gang nějakého velkého kmotra? ...třeba knížete z Hluboké?
Rozvědka jistě nic takového neudělá, neboť podle zákona nemá oprávnění se podobnými věcmi vůbec zabývat. Týkají se totiž vnitřních záležitostí ČR a ty jsou v kompetenci BIS. Co se týče policie, myslím si, že tento případ dokazuje, že se situace poněkud lepší a jenom doufám, že právě Vámi uváděný případ by byl krásnou třešničkou na dortu.
Karel Randák
Fero
Ratha chytli za ruku, ale jak je mozne odhalit ruzne podvodniky, co perou penize v zazracnych obchodech s akciemi, prodejem copyricghtu na knihy, ktere nikdo nekupuje, nebo treba prodejem dekretu na regulovany byt? Politici maji v tomto systemu celou radu moznosti, jak penize vyprat.
V případech, které uvádíte, se obvykle orgány činné v trestním řízení potýkají s nedostatkem důkazů a proto je velmi důležité, aby kauzy byly řešeny právě tak, jak je řešená kauza Dr. Ratha. Tzn., že je velmi důležité neztratit trpělivost a čekat na ten vhodný okamžik, kdy je možné celý případ dovést do fáze realizace.
Karel Randák
Osel
Dobrý den, kolik Vám pan Rath platil za to, že pro něj špehujete jeho oponenty? Proč jste ho včas nupozornil na policejní akci? Takto to vypadá, že Ratha Lidový dům hodil přes palubu. Kolik tak berete za kompro středního rozsahu? Hýky, hýk
Zajímavá otázka. Proč si myslíte, že jsem pracoval pro pana doktora? Myslím si, že kdyby tomu taky bylo, tak již bych v této chvíli byl mezi zadrženými. Zjevně nejsem.
Karel Randák
Ruda
Dobrý den, myslíte, že budou další odhalení podobného charakteru? Děkuji Ruda
Jsou-li pravdivé informace, které se dostali do veřejných sdělovacích prostředků, pak jsem přesvědčen o tom, že podobná odhalení budou následovat. Podle těchto informací totiž nebyl Dr. Rath prvotním cílem policejního sledování. Tudíž další případy podle mého názoru budou následovat.
Karel Randák
MIlan
Dobrý den pane Randáku, trochu to odlehčím - nechcete navázat na svoje předchozí úspěchy a udělat si rekord na dráze na 100 km v kategorii Masters?
To bych rád, ale obávám se, že můj fyzický fond by na něco podobného již dávno nestačil. Než bych si utrhl ostudu, raději se o to nebudu pokoušet.
Karel Randák
Radim Hasalík
Krajský úřad Středočeského kraje, který zastupoval právě David Rath, postupuje v řadě kauz velmi netransparentně. Například v případě projektu Tojecool.cz odmítá zveřejnit bezplatně na svých stránkách dokumentaci k projektu. Zakázku přitom vyhrála neznámá firma bez referencí. Tisková mluvčí neodpovídá na dotazy novinářů. Úředníci "přislíbí" dodání dokumentů a potom se již neozvou. Úřad projevuje neochotu prošetřit své vlastní úředníky. Myslíte si, že tento úřad či jeho úředníci mohou být nějak propojeni s korupcí? Jak je možné, že se takové jednání neodhalí? To jsou tam všichni podplacení?
V ČR je obecným jevem, že úřady a politici se běžně vyhýbají otázkám, na které by měli ze zákona běžně odpovídat. To samozřejmě svědčí o tom, že mají co tajit a pokud by bylo v kapacitách např. policie se každým takovým utajováním informací zabývat, myslím si, že bychom se dočkali velmi zajímavých odhalení.
Karel Randák
bambinone
Dobrý den: Kolik lidí jakého druhu mohlo vědět o tom půlročním sledování? Jak překvapivé je, že to mohli utajit? Nakolik to bylo chyba nebo neopatrnost dr. Ratha a nakolik "dokonalost" policejní práce?
Žádné detaily o případu nevím, ale ze své vlastní zkušenosti bych počet lidí zainteresovaných na vyšetřování této kauzy odhadoval mezi pěti až deseti, včetně lidí ze státního zastupitelství. Svědčí o dobré práci jak policie, tak státních zástupců, že se podařilo celou věc utajit do poseldní chvíle.
Karel Randák
madqwert
1. Myslíte si, že jsou na místě pochyby, když si jen vzpomeneme na Kubiceho zprávu, zatčení Věry Jourové či kauzu Dominique Strauss-Kahna? 2. Jak na vás působí, že předsedkyně Sněmovny byla zrovna v době zatýkání ve Sněmovně a prakticky okamžitě vydala souhlas se zatčením. Je to náhoda? 3. Skutečně se ještě dnes předávají úplatky v krabicích? Proč nebyla použita osvědčená cesta přes anonymní firmy v Karibiku? Není to podezřelé? 4. Proč stále nebylo zveřejněno od koho a za co měl Rath dostat úplatek? Zatím akorát víme, že u něj policie našla peníze. Nemohly mu být podstrčeny? 5. Jak na vás působí verze, že Rath opravil nemocnici za 1,5 miliardy a nechal si přinést úplatek ve výši 7 miliónů v hotovosti? Nezní to značně nepravděpodobně? 6. Přes IZIP byly ukradeny téměř 2 miliardy a místo toho je zatčen hlavní kritik IZIP se 7 milióny? Je to náhoda?
1. Vidím diametrální rozdíl mezi Vámi uváděnými případy a touto konkrétní kauzou. Dr. Rath byl totiž chycen přímo s penězi. 2. Není důležité, kde se předsedkyně Sněmovny v té chvíli nacházela, protože takto vysoce postavený politik nemusí být k dispozici 24 hodin denně. Nedovedu si představit, že by v tomto konkrétním případě nevydala souhlas se zadržením. 3. Úplatky se v krabicích předávají, neboť jediné slabé místo je právě okamžik předání. Jinak je podobná korupce v zásadě neodhalitelná. Finanční převody přes nejrůznější konta se dají zpětně zmapovat a zdokumentovat. 4. Je běžná policejní praxe, že informace týkající se citlivého případu jsou utajovány do poslední chvíle. Nedovedu si představit, že by peníze byly Dr. Rathovi podstrčeny. 5. Nevím detaily, ale myslím si, že úplatek nebyl předáván v souvislosti s kladenskou nemocnicí, ale s rekonstrukcí buštěhradského zámku. 6. Doufám, že projektem IZIP a prošustrovanými dvěma miliardami se bude policie zabývat stejně intenzivně, jako případem Dr. Ratha.
Karel Randák
Janicka Novakova
Proc je policie s ohledem na takove mnozstvi kauz tak malo efektivni ? Pomohou majetkova priznani ?
Myslím si, že policie je málo efektivní především ze dvou důvodů: 1) ji omezuje množství lidí, které je schopna na jednostlivé případy nasadit, 2) odborná erudice těchto lidí.
Karel Randák
fotr.002
Jsem jediný v tomto státě, kdo si myslí, že doktor Ráth ty peníze nepotřeboval pro sebe, ale pro svou stranu na financování politických čachrů? Jsem o pravdu jediný, kdo si myslí, že o tom muselo nejvyšší vedení ČSSD vědět?
Nemyslím si, že jste jediný, ale dovolím si s Vámi nesouhlasit. Myslím si, že tento konkrétní případ je skutečně pouze o osobní lásce k penězům pana Dr. Ratha.
Karel Randák
dodo
Dobrý den pane Randáku. Jedná se podle Vás v případu Rath o nový trend v práci policie nebo o pouhý výkřik? Jak pokračuje Vaše válka se Šachtovci? Už Vás žalovali? Děkuji za odpovědi a držím Vám palce.
Jednoznačně je potřeba říci, že policie odvedla v tomto případě dobrou práci a teprve budoucnost ukáže, zda se jedná skutečně o nový trend a nebo jednorázovou záležitost. Ke druhé části otázky s AK MSB Legal nijak neválčím, s pobavením sleduji jejich hysterické reakce na jakékoliv aktivity NFPK.
Karel Randák
Karel
Dobrý Den Je vůbec možné,aby rada středočeského kraje rozhodla o předraženém projektu bez vědomosti, že se jedná o zločin. Přece Rath nemohl jen tak sím prosadit. Nyní odstraní Ratha,ale zbytek klidně zůstaně a hejtmanem se staně Chládek- tedy náměstek Ratha.
Nemám detailní informace o tom, jakým způsobem probíhal rozhodovací proces v jednotlivých případech, nicméně neoficiálně vím, že některá rozhodnutí si pan Dr. Rath skutečně nechával ve své vlastní komptenci. Nedokážu ovšem říct, jestli tomu bylo tak v tomto konkrétním případě.
Karel Randák
Karel Plonek
Je to jen špička ledovce Dobrý den, obávám se, že se jedná jen o špičku ledovce, nedělám si iluze, že se tím něco změní. Rath možná skončí ve vrcholné politice, ale nějaké šikovné místečko v patřičné dozorčí radě se pro člověka s jeho kontakty vždycky najde. Co mne ale překvapilo, je možné spojení Ratha s ROP Severozápad (naznačil ministr Kalousek). Již před časem bylo pozastaveno proplácení dotací kvůli manipulovaným zakázkám. Je známo něco bližšího, jak by D.Rath mohl v ROP Severozápad figurovat? Děkuji a přeji příjemný den.
Že se jedná o špičku ledovce je zcela zřejmé. Uvidíme, kam se celá kauza ještě dostane. Nic bližšího o tom nevím. Máte pravdu, že bude zajímavé sledovat, kde pan Dr. Rath skončí, pakliže nebude odsouzen.
Karel Randák
Ingo
Proč se protikorupční fond nesoustředí více na regionální lapky? Nekradou sice v řádu miliard, ale milionů, ale o to méně jsou opatrní. Není neobvyklé, že nějaká provinční obec s pomocí EU spraví třeba kanalizaci a místní politik či úředník se klidně pochlubí v hospodě, kolik že milionů má teď doma v krabici on. A pak z té hospody odjede autem, na které by ze svého platu vydělával asi celý život. Jsou to sice malé ryby, ale podle mého názoru snadná kořist. I když ne mediálně tak vděčná.
Na Vaši otázku je velmi jednoduchá odpověď a to jsou kapacitní možnosti protikorupčního fondu. Obecně s Vámi smaozřejmě souhlasím, že v regionální politice je korupce neméně rozšířená, než v té celostátní.
Karel Randák
Ondra
Že padne koluzní vazba je jasné - ale - opravdu je Rath náš skutečný nepřítel? Projíždím okolo tunelu Blanka a to je kauza min. 100x větší ... tak proč se přijde na Ratha, ale jiné tunely se prodlužují dál?
Bohužel v kauze Blanka již byla promeškána ona vhodná doba, kdy bylo možno někoho chytit přímo za ruku a zpětné dokazování je vždy nesrovnatelně složitější.
Karel Randák
David Hyšpler
Dobrý den, myslíte si, že zatčení tak vysoce postaveného politika a navíc ještě tímto způsobem (tedy dopadení při činu, u kterého mu nepomůže imunita) změní chování politiků a úředníků ve vztahu k vlastní korupci? Nebo si řeknou - Rath je blbec, nám se to nemůže stát, jedeme dál - beze změn...? Co by se mohlo v této věci nyní změnit u korupčních politiků a úředníků?
Obecně řečeno, doufám, že pakliže tato kauza bude dotažena do konce a korupce bude prokázána, tak minimálně ostatní podobně jednající lidé se zaleknou a tudíž dojde k snižení úrovně podobného jednání. Otázkou je na jak dlouho.
Karel Randák
Largo
Pane Randáku, dá se vůbec korupce změnit chytáním třeba i velkých ryb? Nebo jsou potřeba systémové změny (jaké?). Nebo kombinace obojího? Díky.
Myslím si, že korupce se dá změnit právě chytáním velkých ryb a to především pro odstrašující účinek těchto případů. Takže díky za tuto kauzu. Systémové změny jsou samozřejmě taky zapotřebí, ale na ty potřebujete především politické pravomoci a ty za současné situace nejsou v dohledu.
Karel Randák
Jan finster
Sledujete dál, co se děje kolem pražského DPP? Víte, jak se vyvíjí vyšetřování kolem p. Rittiga?
Pochopitelně Nadační fond sleduje události kolem DPP. Popravdě řečeno, příliš velkým optimismem nás postup magistrátu nenaplňuje. Co se týče vyšetřování pana Rittiga, je plně v kompetenci PČR a já tudíž nemám žádnou možnost se dozvědět, jaké pokroky policie dělá.
Karel Randák
Ondra
dobrý den, jak stát nakládá s takto zabavenými penězi? stanou se složkou nějaké mimořádné části rozpočtu? děkuji, Ondra
Na tuto otázku Vám nedokáži odpovědět, protože to nevím.
Karel Randák
Luděk
Vylučujete možnost podvržených důkazů? Proč stále unikají (či jsou záměrně pouštěny) informace z policejního vyšetřování do médií (třeba do iDnes). Proč případ dozoruje ústecká státní zástupkyně? Proč se před zraky kamer přenáší nezabalená počítačka bankovek? Nebylo by přijetí úplatku ve formě hotovosti při Rathově inteligenci poněkud nepraktické, když zvláště v ČR existuje spousta pohodlnějších a bezpečnějších způsobů "odměny"?
Možnost podvržení důkazů se samozřejmě nedá vyloučit nikdy, ale myslím si že v tomto případě k ní nedošlo, i když se mohu mýlit. Ústecká státní zástupkyně případ dozoruje proto, že celá kauza se prvotně odvíjela od regionálních operačních programů Ústeckého kraje a tudíž od začátku spadala do její kompetence. Na otázku přijímání úplatků v hotovosti jsem již odpovídal, myslím si, že je to jedna z nejspolehlivějších a nejobtížněji odhalitelných metod.
Karel Randák
Petr S.
Dobrý den. Myslíte si, že celý řetězec lidí počíńaje Kubicem, přes Lessyho po posledního vyšetřovatele a operativce by případnou blamáží v této kauze riskoval profesionální sebevraždu?
Z mého pohledu je na celém případu nejzajímavější informace, že o celé kauze nebylo do poslední chvíle informováno vedení protikorupční policie. Pokud je to pravda, tak to naznačuje výraznou nedůvěru mezi řadovými policisty a jejich veliteli, což určitě není dobrý signál o tom, jak vlastně situace v tomto útvaru vypadá.
Karel Randák
Luk
Dobrý den, Rath měl pod linem 30 mil. kč. Kolik tam má asi tak Bém, čtvrt miliardy? Existuje vůbec možnost, aby politik takovou sumu utratil bez pozornosti medií nebo ty prostředky nejsou pro osobní potřeby, ale patří do STRANICKé KASY? Velice Vám i NPKF fandim!! Hezký den Luk
Já si myslím, že případy Dr. Ratha a korupce na pražském magistrátu v době primátorování Pavla Béma si mohou být velmi podobné. Jediné, co tyto případy odlišuje je to, že v případu magistrátu nikdo nebyl přichycen in flagranti.
Karel Randák
Johan
Pane Randáku, domníváte se, že bude uvalena vazba, či bude vyslýchán na svobodě? Zajímá mne Váš odhad. děkuji
Nedokáži to vůbec odhadnout, ale můj osobní názor je, že by vazba uvalena být měla. Existuje pro to spousta rozumných důvodů.
Karel Randák
Pepa
Když prodal za svého působení na MO Miroslav Kalousek kasárna v Praze tak, že kupec kupní cenu 900 miliónů nezaplatil, ale stát mu musel jako "odškodnění" přidat ještě 500 miliónů, zůstala tato 1,5 miliardová kauza nepotrestána. Když prodal Bendl nemocnici za "odhadní" cenu 7,5 miliónu, a nový majitel prodal jen okolní pozemky za 36 miliónů, zůstal tento megatunel nepotrestán. Kauza Promopro byla předražena o 388 miliónů, Vondra o tom dle tvrzení podřízených věděl, ale nebyl ani obviněn. Musí policie k tomu, aby někoho usvědčila, mít takový hmatatelný důkaz, jako krabici s hotovostí? Kdy se začnou trestat megatunely vládních politiků?
Samozřejmě s Vámi souhlasím, ale opakuji, že tím nejprůkaznějším důkazem je vždy chytit někoho při činu. Zpětné vyšetřování je vždy daleko obtížnější. Nicméně doufám, že Vámi vyjmenované kauzy se ještě někdy dočkají svého vyšetření.
Karel Randák
Jan
Dobrý den, pane Randáku. Co se týče korupce v ČR, jsem dosti skeptický.Mnoho lidí,a projevuje se to hlavně v různých diskuzních forech, se rozděluje na pravici a levici a jedni druhé obviňují z korupce.Bohužel si málokdo uvědomuje, že tato tzv.hra na levici a pravici je jen hra.Ty zlodějiny se dějí napříč polit.spektrem a to vůbec nemluvím o tom, že sami straníci vůbec nevědí co vlastně levicovost a pravicovost je.Něco deklarují a pak dělají pravý opak.Nad korytem se spolu dokonale shodnou, bohužel je to tak.Dotaz je tento: Myslíte si, že bez morálky v celé společnosti je možné korupci vymítit? Vždyť ti politici jsou poze obrazem nás samých.Děkuji.
Máte pravdu, je potřeba si uvědomit, že celý systém korupce v ČR byl nastaven a zdokonalován především od dob tzv. opoziční smlouvy. Již sám její název naznačuje, že pakliže jde o korupci, nemá cenu rozdělovat politické spektrum na pravici a levici. Jsou v tom všichni stejně.
Karel Randák
Insider
Pane Randaku, máte radost ze zatceni pana Ratha? ANO/NE Děkuji za odpoved
Pakliže se prokáže, že je Dr. Rath vinen, tak z jeho zadržení mám samozřejmě radost. V opačném případě to bude spíše odtrašující obraz práce policie.
Karel Randák
Ladas
Dobrý den, mohu se zeptat, co víte o minulosti pana Janečka (ze společného sdružení proti korupci) a jeho rodinném zázemí a asi již bývalé či jinak transformované leasingové firmě z Plzeňska. Případně, zda můžete říci, že tady z té strany nehrozí žádný budoucí mediální skandál jeho osoby? Také se říká že Vaše sdružení je jen jistou protiváhou současné vládní, možná i opoziční linie, a že jste jen další v řadě na uchopení moci. Co si o tom osobně myslíte. Dokážete to případně nějak vyvrátit? Děkuji Ladas
O minulosti KArla Janečka vím pouze to, co mi o ní sám řekl. Nikdy jsem neměl potřebu si jeho osobu nijak prověřovat, protože si myslím, že svojí snahu bojovat proti korupci myslí skutečně vážně. Co se týče "uchopení moci" nejsem si přesně jist, co si pod tímto termínem mám představit, ale mohu Vás ubezpečit, že NFPK je a zůstane zcela apolitickou iniciativou.
Karel Randák
honza
A co pan Standa Gross. Bez vyřešení tohoto pána sociální demokracie sotva uspěje ve vobách!
Osobu bývalého premiéra jsem již dávno přestal vnímat jako osobu politickou a myslím, že i ČSSD si je dobře vědoma toho, že jakákoliv politická angažovanost S. Grosse by byla sebevraždou.
Karel Randák
Cestmir
Se divim ze se vas fond o Ratha nezajimal. Asi mate operativni poznatky ponekud selektovane. Nebo ze by sledovani Ratha neslo zpenezit?
Dobrý den, Česťo. Jsem rád, že se divíte a jsem rád, že víte jak jsou naše operativní poznatky selektovány. Možná, že byste Vaše operativní poznatky týkající se činnosti fondu mohl uplatnit na některé webové stránce.
Karel Randák
Vaclav
Dobrý den, co podle Vašeho názoru policii a státním zástupcům chybí, aby takto vyšetřili i případy vládnoucích stran? Nebude to v budoucnu tak, že pokud se už bude něco dotahovat do konce, budou to vždy jen kauzy opozice?
Myslím, že jsem již částečně odpověděl. Jsou to kapacitní a odborné limity. Rád bych věřil tomu, že za nečinností není ještě něco víc. Doufám, že tato kauza by mohla ukázat cestu, jak by se v podobných případech dalo v budoucnosti pokračovat.
Karel Randák
K.S.
Zaujalo mě, že Rath "pracoval" s hotovostí. Nevznikají stopy jako při převodu z účtu na účet apod. Ale na druhou stranu i tu hotovost musí někdo vyzvednout v bance (a od jisté výše to může vzbudit pozornost), bankovky jsou očíslované apod. Zajímalo by mě proto, jestli je obecně pro korupčníky bezpečnější fungovat bezhotovostně, nebo naopak s balíčky bankovek?
Neznám detaily kauzy, nicméně samozřejmě hotovost jde vybírat po částech. Větším problémem je pro "obdarovaného" jak uvedenou sumu zlegalizovat a použít. Ale myslím, že i to je věc, která je řešitelná.
Karel Randák
Karlos
Dobrý den, Je běžné dělat takovéhle machinace v hotovosti nebo spíše vyhrávají trusty v daňových rájích?
Myslím si, že počet případů bude tak fifty fifty.
Karel Randák
Martin S.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na váš názor ohledně rozkrytí kauzy Rath. Středočeský kraj zadával velkou část svých veřejných zakázek prostřednictvím obchodní společnosti ML Compet (zákon o VZ to umožňuje), která byla dlouhodobě kritizována pro netransparentnost při zadávání a výběru VZ. Z údajů v obchodním rejstříku ale vyplývá, že tato společnost byla založena již za hejtmana Bendla a do nástupu Ratha byla v rukou osob spjatých se středočeskou ODS. Myslíte, že kauzu rozkryla policie v souvislosti se svou běžnou činností, či dostala echo z řad ODS, která tuto strukturu mohla v minulosti budovat? Znamenalo by to, že političtí šíbři se přestali tolerovat a začali si šlapat po krku?
Byť to bude vypadat jako částečná obhajoba pana Dr. Ratha, jsem přesvědčen o tom, že za panování Petra Bendla byl systém nastaven velmi podobně, ne-li totožně. Podle mého názoru se policie zajímala o tuto kauzu čistě na základě svých běžných povinností a nejednalo se o žádnou politickou zakázku.
Karel Randák
Roman Kiske
Dobrý den, nehrozí pokud nebude uvalena vazba na pana Ratha, že zmizí tak jako jemu podobní někde na Bahmách apod?
V případě politika, jako je Dr. Rath, si podobné jednání nedovedu vůbec představit. Podle mého názoru se bude snažit o znevěrohodnění a zpolitizování celého případu.
Karel Randák
Ondřej
Proč myslíte, že se korupční kauzy oklikou vyhýbají TOP09? Jako strana složená z velké části z bývalích kdu-čsl byli ve vetšině polistopadových vlád a bylo by s podivem pokud by v součastnosti neúčastnily nějaké korupční činnosti. Děkuji
Na takto položenou otázku nedokážu odpovědět. můj názor je, že je pouze otázkou času, kdy se něco objeví i na nějakého politika TOP 09.
Karel Randák
Rejpal z Moravy
Kde se vzalo těch 7 milionů? Jde o provokační balíček, nebo opravdu nějaký podnikatel Rathovi namazal? Včera vyšla informace o tom, že Rath byl půl roku sledován policií (podle mě jasná politická objednávka), dnes už se mlží a Rath se prý chytil náhodou. Není to divné že takhle nebyli dopadeni i Bém či Janoušek?
Opakuji, že neznám detaily případu. V případě, že by se jednalo porovokační balíček, byly by bankovky nepochybně nějak označeny. Já nemám žádnou informaci o tom, jestli tomu tak bylo, nebo ne. To, že byl Dr. Rath půl roku sledován, nemusí vůbec být v souvislosti s nějakou politickou objednávkou. Něco podobného by v případě správné policejní práce mělo potkat v zásadě každého druhého politika v ČR.
Karel Randák
Miloš
Dobrý den, pane Randáku, zabývá se podle Vašich informací někdo korupcí u Lesů ČR? Je to snad nejkřiklavější případ současnosti, kdy přes všechny aféry a trestní oznámení NKÚ vedení státního podniku stále zůstává. Děkuji.
Jsem přesdvědčen o tom, že se korupcí v Lesích ČR zabývá jak policie ČR, tak i BIS. Otázkou je, zda se jim podaří získat věrohodné důkazy.
Karel Randák
K.S.
Jak obtížné je pro skupinku lidí domlouvat se na korupci, aniž by tuto jejich činnost bylo možné sledovat? Rath se zdál být velmi inteligentním, přesto (údajně) byl sledován půl roku. Dělal to hloupě, nebo je opravdu tak těžké působit skrytě a nezanechávat po sobě stopy?
Nemyslím si, že to má jakoukoliv osobní souvislost s inteligencí Dr. Ratha, spíše celá kauza svědčí o tom, že někteří lidé jsou přesvědčeni o své nedotknutelnosti a nepostižitelnosti. Myslím si, že to je exemplární případ toho, jak se politici v ČR chovají.
Karel Randák
pavel
Dal byste ruku do ohně za někoho kdo nebere?
Za sebe.
Karel Randák
Bolševik007
Dobrý den pane Randáku.Osobně si myslím, že byl právě porušen toleranční patent, který umožňoval navzájem si tolerovat všechny kauzy mající za cíl sehnat stranické peníze na provoz nebo volby byť by byly i nezákonné. Je to pochopitelně spekulace, nic méně myslíte, že je pravděpodobná ? Děkuje B007
Je pro mě obtížné na to odpovědět. Úplně tento názor nesdílím a chci věřit tomu, že se skutečně jedná o nezávislou práci PČR.
Karel Randák
Volič levice
Vůči viditelnému levicovému politikova byla mobilizována půlka policie. A co ODS, jejichž politici jsou namočeni v kauzách,kde jde o miliardy ? Rád bych viděl stejné nasazení.
Já bych podobné nasazení rád viděl vůči příslušníkovi kterékoliv politické strany, který bude podezřelý z podobné činnosti. Podle mého názoru ale tento případ není politickou kauzou.
Karel Randák
Pavel Melčák
Dobrý den, hned ve své první odpovědi jste precizně formuloval systém fungování české politiky... Mám navazující dotaz: které další křiklavé případy byste jmenoval, a existuje nějaký web nebo podobný zdroj, kde by se případy registrovaly a neustále monitorovaly, aby tzv. "kauzy" nadále nevyšuměly do ztracena, jak tomu často bývá? Díky.
Přesně podobnou myšlenkou založení podobného webu se nadační fond zabývá už jen proto, že není v našich kapacitních možnostech šetřit všechny podněty, které se u nás scházejí. Pro Vaši představu, na fondu v tuto chvíli leží zhruba 1600 podnětů a jistě uznáte, že bychom potřebovali armádu lidí, kteří by se jimi zabývali. Nicméně nechceme věci nechat pouze v šuplíku a proto hledáme cestu, jak s nimi seznámit veřejnost.
Karel Randák
Jan
Připadne vám, že se MUDr. Rath choval jako vysoce inteligentní člověk, za kterého je označován médii, když úplatky přijímá v hotovosti a přenáší v krabici od bot? Vždyť i mnohem menší ryby jsou si schopny vytvořit společnost v daňovém ráji, která peníze "vypere".
Znovu opakuji, takovéto chování nevypovídá nic o osobní inteligenci. Praní peněz přes daňové ráje sebou přináší zase jiná rizika.
Karel Randák
Jan
Chtěl bych se zeptat pana Randáka jestli se prostý občan musí obávat aby mu někdo dal do tašky pár milionů a byl za to následně popotahován třeba u soudu.
Nedovedu si představit, jak by prostému občanu někdo strkal do tašky miliony korun. Nevidím důvod k takovému jednání a také bych neviděl důvod k tomu, proč by policie měla k tomuto provokačnímu jednání u běžného občana přistupovat.
Karel Randák
San
Pan Rath je celkem chytrý člověk ve vysokém postavení a s patřičným ohodnocením...Myslíte,že by se nechal tak hloupě nachytat anebo že se p.Ratha chtěl někdo zbavit v souvislosti s jinými kauzami,aby ho tzv,někdo klepnul přes prsty a zbavil se ho?Váš osobní názor?Děkuji
Ze své vlastní zkušenosti mohu říct, že každý člověk po čase ztratí ostražitost a začne podceňovat nebezpečí, které z takovéto činnosti pramení. Můj názor je ten, že to pravděpodobně nemusel být první případ a že něco podobného mohlo panu Dr. Rathovi už v minulosti projít. Takže se pouze držel osvědčených postupů. Zdůrazňuji ale, že dokud nebudou známy všechny detaily, tak je velmi předčasné pana Ratha odsuzovat.
Karel Randák
Roman
Dobrý den... dovede odhadnout, jak by se tato kauza vyvýjela, kdyby ji dozorovalo pražské státní zastupitelství pod vedením pana Rampuly?
Podle mého názoru by záleželo na tom, který státní zástupce by kauzu k dozorování dostal a jaké by byly možnosti pana Rampuly respektive pana Grygárka do celé kauzy zasahovat.
Karel Randák
J.K.
Udivilo mě předání peněz v krabici od bot a údajně až 30mil zakopaných pod podlahou. Proč myslíte, že si peníze předali takhle, a ne třeba nějakým převodem mezi offshore společnostmi, anonymními akciovkami a pod.? můžou k hotovosti vést obavy z finančně-analytického útvaru a zákonů proti praní peněz, nebo je to spíš arogance / blbost?
Nedokáži k tomu říct nic dalšího, než na co už jsem odpověděl v předchozích otázkách.
Karel Randák
Jirka
Dobrý den pane Randáku, jaký je Váš názor na ostatní kauzy typu Barták, Vít aj. Postupně ustupují z hledáčku médií až se úplně "vytratí". Nemáte stejný dojem?
Stejný dojem mám, nicméně upřímně doufám, že se tyto kauzy ještě do mediální pozornosti vrátí.
Karel Randák
Fanda
Fandím policii v boji proti korupci. Pokud bude Rath odsouzen, BRAVO pro policii. Jenže chytnout Kubiceho policií zrovna opozičního poslance a ještě Ratha, to je trochu naivní hra. Včera Radiožurnál samou radostí zapomněl vysílat hokej a Kalousek v něm prohlásil, že podezřelí jsou "i další hejtmané". Není to zesměšnění celé policejní akce, když politici jej evidentně používají jako předvolební boj?
Nepochybně se jednotlivé politické strany budou snažit vytlouct maximum kapitálu z případu Dr. Ratha. Pro běžného občana by bylo dobré na celou věc nahlížet objektivně bez politického zabarvování a nevidět za vším jenom politickou hru. Pokud bude Dr. Rathovi prokázána vina, měl by jít sedět, pokud ne, měli by se mu všichni omluvit.
Karel Randák
Mirek
Dobry den, uvadite, ze jste podnety k udalostem ve stredoceskem kraji meli, ale z kapacitnich duvodu se jimi nezabyvali..Muzete prosim castecne rozklicovat zpusob Vasi prace?jake mate kapacity a kdo a jak rozhoduje o vaznosti pripadu, nasazeni vasich kapacit apod..Nebo lze se k teto informaci dostat na vasem webu?dekuji a s pozdravem
Pro rozhodování, kteoru kauzou se zabývat a kterou ne, je většinou kritériem množství vstupních informací, které k jednotlivým případům dostáváme a také jejich použitelnost a věrohodnost. Děkuji za všechny otázky, jež zde byly položeny a spolu se všemi čtenáři mohu jen doufat, že celá tato kauza bude objektivně vyšetřena.
Karel Randák