pospisil_jiri_ods_117x72.jpgProč české soudní řízení trvá dvakrát déle než soud v Německu? Jak si ministr představuje elektronizaci agendy a posílení množství soudních úředníků a co si od těchto kroků slibuje? Má ministerstvo vůbec prostředky na reformní úpravy českého soudnictví? Na Vaše dotazy bude v pondělí 23. dubna od 11:00 odpovídat ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil.

V roce 2000 byl doktor práv Jiří Pospíšil zvolen do zastupitelstva Plzeňského kraje. O dva roky později se stal poslancem Parlamentu ČR. V Poslanecké sněmovně vykonával funkci místopředsedy Ústavně právního výboru, byl členem Podvýboru pro vězeňství, od roku 2003 také členem Dočasné komise pro otázky Ústavy ČR, vykonával i funkci předsedy Podvýboru pro justici. V roce 2003 byl Pospíšil jmenován stínovým ministrem spravedlnosti ODS. Po parlamentních volbách v roce 2006 stanul na postu ministra spravedlnosti v obou vládách Mirka Topolánka.

/dotazy se z technických důvodů zobrazují se zpožděním/

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Zdenek Macicek
Dobry den, Prosim Vas, jak je mozne, ze v CR mohou pusobit organizace, jez prosazuji nerovnost zen, jez nepripousteji nabozenskou svobodu a primo vybizi k fyzicke likvidaci prislusniku jinych nabozenstvi a ateistu? Jak je mozne, ze neco, co porusuje Listinu zakladnich prav a svobod muze byt statem uznane nabozenstvi? Jiste jste pochopil, ze mluvim o islamu. Par prikladu za vse: http://home.graffiti.net/budoucnost-evropy:graffiti.net/roz/surykoranu.html Súra 2,193: A bojujte proti nim, dokud nebude konec svádění od víry a dokud nebude všechno náboženství patřit Bohu (Alláhovi). Súra 2,191: Zabíjejte je všude (tzn. nevěřící nepřátele), kde je dostihnete, a vyžeňte je z míst, odkud oni vás vyhnali… Súra 2,228: …nicméně muži jsou o stupeň výše nad ženami… Súra 4,34: Muži zaujímají postavení nad ženami… A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Dekuji za odpoved. Snad nebude jen v duchu "politicke korektnosti".
David
Dobrý den pane Pospíšile, rád bych Vám vyjádřil mojí podporu, jste skutečně jediný z mála nezkažených politiků, řekněte mi, na jaký problém narážíte nejčastěji a co Vás trápí jestli něco takového je? Pokud ne tak kde vidíte hlavní problém v ČR? Pokud možno co nejpřesněji, díky a hodně úspěchů.
Děkuji Vám za vyjádřenou podporu. Je velmi obtížné říci, co mě trápí nejvíce, těch věcí je samozřejmě více. Můj největší nepřítel je čas.:-) K tomu, aby se kompletně podařilo zrealizovat reformu justice, by bylo zapotřebí alespoň dvou volebních období. Stejně tak se obtížně odpovídá na otázku, co je hlavním problémem ČR. Každý z nás to může vnímat rozdílně. Já osobně si myslím, že největším problémem je zadluženost veřejných rozpočtů a nekvalita práva. Mějte se fajn.
Jiří Pospíšil
Johana
Vážený pane ministře, vážím si Vaší práce a snahy řešit nepříznivou situaci u soudů v Ústeckém kraji. Zajímalo by mě, kdy bude realizován Váš slib posílení soudů jmenováním 55 soudců pro tento kraj,zda je již stanoven nějaký časový harmonogram pro naplnění slibu.Také by mě zajímalo, jestli s Vaším záměrem souhlasí pan prezident.Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů v další práci.
Rád bych tento slib realizoval do konce tohoto roku, vše bude závislé na tom, zda se nám podaří najít 55 kvalitních uchazečů. Nechci předjímat rozhodnutí pana prezidenta, ale věřím, že tento projekt podpoří. Ostatně jsem již o tom jednal s představiteli jeho kanceláře.
Jiří Pospíšil
sttk
V jake fazi je zrizeni nezavisle kontroly policie, za jejiz absenci je ČR jiz nekolik let kritizovana? To znamena zruseni inspekce a zrizeni skutecne nezavisle instituce. Doufam, ze nehodlate podporovat presunuti inspekce pod min. spravedlnosti. Faktem totiz je, ze na nevysetrovani policejnich zlocinu se podstatnou merou podileji i statni zastupci. Vlada udajne odmitla podnet Rady pro lidska prava na zrizeni teto instituce. Proc?
Tato otázka spíše míří na představitele Ministerstva vnitra ČR, do jehož působnosti kontrola Policie ČR spadá. Dovedu si představit různé institucionální modely, které by vedly k více nezávislé kotrole policie. Kontrola policie by mohla být realizována institucí, která by spadala pod Ministestvo spravedlnosti ČR, ale stejně tak by tuto činnost mohla vykonávat zcela nezávislá instituce. Souhlasím s Vámi, že by bylo vhodnější, uvažovat o modelu zcela nezávislé instituce. Nyní je na Ministerstvu vnitra ČR aby rozhodlo, jakou cestou půjde. Jsem připraven podpořit jakýkoli model, který zajistí efektivnější kontrolu činnosti policie.
Jiří Pospíšil
Marie
Pane Pospíšil, stále častěji se setkávám s názory, že v ČR jsou směšně nízké tresty za vraždy, za dealerství, za násilí, za přepadávání starých a nemocných lidí. Kriminalita dětí je u nás alarmující, přesto pořád žádné snížení věkové hranice? Podle různých průzkumů z minulosti je dokonce více než polovina lidí pro znovuzavedení trestu smrti. Vrahové zabijí někoho, jdou si na pár let sednout, koukají na TV a odpočívavají ve vězení, jídlo dostanou až pod nos, pak jsou za dobré chování propuštěni a vraždí znovu. Narůstá počet narkomanů a kuřáků mezi dětmi. Přesto VAŠE vláda odsouvá zpřísnění protikuřáckého zákonu. Kdy zavedete tresty pro uživatele drog? Budete konečně ty problémy řešit? Ale tím myslím opravdu to řešit ne o tom jen mluvit.Děkuji za odpověď.
Otázky, které uvádíte, jsou zodpovězeny v novém trestním zákoníku, který je jednou z priorit této vlády. Nový trestní zákoník chce vláda projednat během léta a na podzim by měl být projednán v poslanecké sněmovně. Nový trestní zákoník povede k přísnějšímu postihu trestných činů proti životu a zdraví a pravděpodobně též přinese nižší věkovou hranici trestní odpovědnosti.
Jiří Pospíšil
Jindřich
Celé dlouhe roky tady politici nedělali nic jiného,než že rozsudky Ústavního soudu ohledně regulovaného nájmu TUNELOVALI. Ačkoli dneska bydlí v bytech s regulovaným nájmem už jenom čtvrtina obyvatel a často mnohem zámožnějších než sám majitel domu, vy politici jste s regulovanými nájemníky dojemně solidární(když si sami bydlíte regulovaně).Na jedné straně nesmyslně malé nájmy,které nepokryjí ani náklady, byty se kterými se na černém trhu kšeftuje a na druhé straně nové nájemní smlouvy na volném trhu ,které jsou předražené a uzavírají je zoufalci ,kterým banka neposkytne hypotéku. Sám pane Pospíšile dobře víte,že tady v této kauze nebude nikdy klid,dokud neuzákoníte nákladové nájmy,které pokryjí provoz a údržbu domu (50 kč/m2).A když na to nájemník nebude mít,tak ho musí podpořit SOCIÁLNÍ stát a né majitel domu.V této republice musí být spravedlnost a né socialismus,kterým se někteří z vás ohání.Ten tu už byl a výsledky všichni známe. Jenže Vy politici jste zbabělí a raději čekáte na Štrasburk ,aby to za Vás vyřešil.
Děkuji za Váš názor. Bohužel není v něm uvedena žádná otázka.
Jiří Pospíšil
Váš volič ODS
Dobrý den . Zase ODS chodí okolo horké kaše. První by se měly narovnat pokřívene ceny aspoň na nákladovou úroveň a teprve potom snižovat daně a zadluženost.Ku příkladu regulované nájemné se za 17 let od revoluce nedostalo ani na nákladových 50 korun za metr plochy (spočítal nezávislý institut soudního inženýrství)a ani zákon o bydlení z loňského roku nepočítá po čtyřletém "překlenovacím" období z nákladovou cenou za bydlení. Do zdravotnictví se každý rok nalévají miliardy a přítom máme největší návštěvnost u lékaře ,ve starých státech EU je to průměrně 4 krát za rok a u nás 15-20krát ročně. Nejprve se ucpávají díry a potom se pumpuje voda .Táto reforma je zase alibistická a nepostihuje jádro problému ,který je v nastavení cen služeb a zboží. Rovnostářství a bezbřehé přerozdělování ,to je prvořadý problém k řešení.
Provořadým problémem bohužel je, že volby dopadly patem a nepodařilo se tak sestavit většinovou proreformní vládní koalici. Asi sám uznáte, že pokud by volby dopadly více ve prospěch proreformních politických stran, pak by bylo možné pustit se do ještě odvážnějších reformních kroků.
Jiří Pospíšil
Láďa
Kdy konečně zavedete majetková přiznání a to zpětně od roku 1992? Proč od roku 1992? To aby byli pěkně postiženi všichni, kteří si tak za Klausovo privatizace pomohli. Víte vy si můžete pindat co chcete, jak si všichni ti majetní poctivě k těm stamilionovým majetkům přišli. Jenže takoví jako já na to koukáme realistickými očimi a víme co je možné. Jistě není možné, aby někdo hned v roce 1994 oplýval stamiliony a stavěl si rezidence jak jsme byli svědky. Jak toto vše víme? Třeba i tím, že jako obyčejní lidé pilotujeme (piloťák ještě z dob socialismu) malé letadla, např. ULL a pěkně si ty rezidence obehnané vysokými ploty (pro nás žádná překážka) prohlédneme. Ty rezidence začaly vznikat hned po roce 1992. Pak by mi značně zajímalo, kdy skočíte na korupci na krajích a na obcích. Jako ODS pořád vykládáte o korupci ČSSD na nejvyšších místech. Souhlas, je potřeba po tom jít i zpětně. Jenže pokud sečteme dohromady korupci na krajích a na větších obcích (jak víte, zde všude vládne ODS), tak zde nám utíká mnohem a mnohem více peněz, než u pár jednotlivců ve špičce politiky. Zde se zaměřte na šetření ve státním rozpočtu. Vyházejte ty korupčníky z krajů a obcí. Za to vám budeme tleskat. Nebudeme vám ale tleskat za to, že ve státním rozpočtu ušetříte nepatrně tím, že propustíte 20.000 učitelů.
Děkuji za Váš názor. Vím, že Vás má odpověď neuspokojí, ale přesto: zákon, který by upravoval majetková přiznání od r. 1992 by byl nejen podle mého názoru, ale i podle názorů předních právních kapacit v zemi, v rozporu s ústavním pořádkem. Byl by totiž retroaktivní a u lidí, kteří již nejsou veřejnými činiteli, by šlo o protiústavní zásah do soukromí. Myslím si, že žádný zákon nemůže vymýtit korupční jednání. Klíčová je kultura a morálka společnosti. A ta je stále ovlivněna předchozím totalitním režimem. Zákon může být v boji proti korupci pouze podpůrným prostředkem.
Jiří Pospíšil
Vlasta
Dobrý den pane ministře. Chtěla bych se zeptat,kdo bude odpovědný za kauzu regulované nájemné,až budeme odsouzeni ve Štrasburku k placení pokut?Jak si může někdo bydlet regulovaně za pár stovek,když třičtvrtiny národa si musí platit své bydlení tržně?
Tato otázka by měla být položena zástupcům sociální demokracie, kteří zde v uplynulých osmi letech vládli. Ministestvo spravedlnosti nyní dělá vše pro efektivní zastupování státu před štrasburským soudem pro lidská práva.
Jiří Pospíšil
rezjir
Jak to, že dosud Vesecká nepředložila svou zprávu, která by vyvrátila nebo potvrdila podezření obsažené v Kubiceho zprávě? Tu přitom slíbila dodat do konce uplynulého roku.
Nepovažuji za korektní odpovídat za paní nejvyšší státní zástupkyni. Obraťte se přímo na ni.
Jiří Pospíšil
Jana
Pane ministře, mám konkrétní dotaz - jak může být potrestán člověk - rasista, který na internetových diskusích šíří rasovou nenávist? Podívejte se na Novinky pod články o smrti malého romského chlapce nebo pod jakékoliv jiné články, kde se píše o jiné národnosti! Je možné takovou diskusi zkopírovat a předat policii nebo Vám a Vy si podle emailu a připojení můžete zjistit kteří lidé to píší? Dole na Novinkách je totiž napsáno, že kopírování je bez souhlasu nepřípustné. Ae když bychom jen upozornili na článek, tak Novinky většinou tyto diskuse po čase uzavírají a píší, že diskuse byla zablokována.Jedná se i o další servery. Chci vědět, co se proti tomu dá dělat? Je mi na zvracení v jaké rasistické zemi žiji a jak všichni ostatní tomu přihlíží!!!
Orgány činné v trestním řízení musí dodržovat princip legality, tzn. dozvíl-li se o tom, že byl spáchán trestný čin anebo že je důvodné podezření z jeho spáchání, jsou povinny konat. Obraťte se tedy na příslušný orgán policie. Samozřejmě se můžete obrátit i na mě, ale na můj podnět bude policie nahlížet stejně jako na Váš. Nemám totiž z titulu ministra spravedlnosti žádná mimořádná oprávnění.
Jiří Pospíšil
Bea
Dobrý den pane ministře, chtěla bych se vás zeptat, zda se vám do rukou dostalo připomínkové znění k novele zákona o vyšších soudních úřednících z dílny Unie vyšších soudních úředníků? Také by mě zajímalo, zda bude ministerstvo podporovat bakalařské vzdělávání těchto zaměnanců na půdě Justiční akademie? A zda chystáte zákon o úpravě platových poměrů vyšších soudních úředníků? Děkuji a přeji hezký den
Takové připomínky se mi do rukou nedostaly, protože mně je Unie vyšších soudních úředníků nezaslala. Ministerstvo podporuje vzdělávání těchto zaměstnanců. Absolventům Justiční akademi chce ministerstvo nabídnout možnost během jednoho roku získat na jedné z právnických fakult bakalářský titul. Platové poměry na základě dohody s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR by měly být zachovány, nová právní úprava by tak neměla přinést pro vyšší soudní úředníky změnu k horšímu.
Jiří Pospíšil
Důchodce
Paní Marie a pan Zdenek Macicek vyjádřili i mé mínění. Pomohou tresty ve společnosti, která ztratila tradiční duchovní hodnoty a kde materialismus přerostl v nihilismus? Může přehršle zákonů odstranit lavinu jevů jako je vandalství, ničení veřejného společenského zařízení, provokativní nerespektování zákonů, nezájem o vlastní zdraví?
Souhlasím s Vámi, pokud ve společnosti neplatí jiné hodnotové systémy pravidel chování jako je např. morálka, pak samotné právo tuto absenci nemůže nahradit. Právo nemůže vyřešit všechny problémy společnosti, je pouze jedním z prostředků.
Jiří Pospíšil
pagi
Dobrý den pane ministře, chtěl bych se Vás zeptat, zda považujete za normální situaci, kdy každý běžný pracující je za své chyby patřičně ohodnocen krácením mzdy apod., ale soudci v praxi nikoli. Proč by za jejich špatné, nebo vůbec žádné rozhodnutí měli nést jen a jen daňový poplatníci. Politik, který není v očích voličů v dobrém světle, jeho práce je špatná, je sice neodvolatelný, ale pro příští období nevolitelný. Soudce nikoli. Je to jakási kasta, stát ve státě, který se ohrazuje, že pro svou nezaujatost, nesmí být na něj žádný prut, čehož je zneužíváno. Co provedete, aby se toto chování posunulo směrem k spokojenosti řadových občanů ? Aby za soudci stála práce, a dobrá práce? Děkuji
Vašemu postoji rozumím. Problémem přísnějšího postihování soudců za nekvalitní práci je šíře výkladu soudcovské nezávislosti, kterou prosazuje Ústavní soud ČR. Již dříve se někteří ministři spravedlnosti pokoušeli prosadit přesnější pravdidla pro vzdělávání soudců a jejich kárnou odpovědnost. Ústavní soud však tyto zákony zrušil s odůvodněním, že jsou v rozporu se soudcovskou nezávislostí. V žádném případě nechci rezignovat na snahu reformovat právní předpisy, které upravují postavení soudce. Názor Ústavního soudu ČR však nelze opomíjet.
Jiří Pospíšil
Qasinka
Vážený pane ministře, už delší dobu se hovoří o nutnosti nahradit velké kodexy z 60. let novými zákoníky. Můžete říci, na který z kodexů se Vaše ministerstvo hlavně zaměří?
Ministerstvo dokončuje práce na novém trestním zákoníku, pokud vše půjde podle plánu, pak by měl být tento návrh během léta projednán vládou a během podzimu by o něm měli začít jednat zákonodárci. Pokud vše půjde hladce, pak by mohl být nový trestní zákoník přijat do roka. Co se týče občasnkého zákoníku, tam je situace komplikovanější. Na zákoníku se stále pracuje, očekávám, že by mohl být projednáván až v průběhu roku 2008. Procesní předpisy - trestní řád a občanský soudní řád by měly na trestní a občanský zákoník navazovat.
Jiří Pospíšil
Míša
Pane ministře, je to tak velký problém prosadit zákon, který by zakázal výkup železa, mědi a podobných materiálů, které se neustále kradou ???
VSÚ
Vážený pane ministře, je chvályhodné, že chcete zvýšit počet vyšších soudních úředníků, ale kde je vezmete, když po platové reformě se mnoha stávajícím VSÚ snížily platy a následně v důsledku neuznání praxe se zmrazily. Mnohé VSÚ mají nižší plat, než vedoucí kanceláří, a to nám bylo řečeno, že VSÚ je u soudu nejvyšší funkce po soudci.Bude se nějak řešit možnost získání vysokoškolského titulu pro stávající VSÚ? Po novele zákona o vyšších soudních úřednících se na VSÚ navalí další práce, ale počet VSÚ ani jejich platy tomu neodpovídají. Děkuji za odpověď.
Vaše připomínky již byly vyřešeny na základě jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí. Platové poměry VSÚ by měly být zachovány. Nová právní úprava by tak neměla přinést pro vyšší soudní úředníky změnu k horšímu. Vážení čtenáři, děkuji Vám za dotazy. Mrzí mě, že jsem na některé nestihl odpovědět. Přeji Vám hezký zbytek dne. Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Petra
Dobrý den pane ministře, chci se zeptat, zda se Vám do rukou dostalo připomínkové znění zákona o vyšších soudních úřednících z dílny Unie vyšších soudních úředníků? Dále zda bude ministerstvo podporovat bakalařské vzdělávání vyšších soudních úředníků na půdě Justiční akademie? Chystáte zákon o platových poměrech vyšších soudních úředníků? Děkuji za odpovědi a slunný den
honza
Jak to, ze Pitr je stale na svobode?
Jaroslav z Brna
Dobrý den, kdy konečně zavřete Pitra a spol? Zdá se, že pro někoho zákony platí jinak než pro jiné.
Bonda
Pane ministře, jako jediný ministr máte pravomoc vládě navrhnout odvolání nejvyšší státní zástupkyně (a navrhnout nového). Nemyslíte si, že váš dopis paní Vesecké ve věci trestního stíhání členů dozorčí rady ČEZ a následné zrušení tohoto trestního stíhání je daleko za přijatelnými hranicemi zasahování politiků do práce orgánů činných v trestním řízení? Co vás k tomu vedlo? Vždyť ten podvod se zrodil za doby vládnutí ČSSD? Jakou a proč máte potřebu uklidit kauzu pod koberec?
Bonda
Pane ministře, jako jediný ministr máte pravomoc vládě navrhnout odvolání nejvyšší státní zástupkyně (a navrhnout nového). Nemyslíte si, že váš dopis paní Vesecké ve věci trestního stíhání členů dozorčí rady ČEZ a následné zrušení tohoto trestního stíhání je daleko za přijatelnými hranicemi zasahování politiků do práce orgánů činných v trestním řízení? Co vás k tomu vedlo? Vždyť ten podvod se zrodil za doby vládnutí ČSSD? Jakou a proč máte potřebu uklidit kauzu pod koberec?
Marty
Pane ministře co hodláte udělat se svévolí soudců a s několikaletým trváním soudů? Domoci se spravedlnosti v ČR je téměř nemožné!
Klára Vojtová
Dobrý den pane ministře, dne 10.4.2007 jste v rozhovoru pro podnikatelský týdeník Profit sdělil, že jste připravili úplně nový zákon o vyšších soudních úřednících, který lépe vymezí jejich postavení, avšak návrh, který jsme měli možnost prostudovat a event. připomínkovat byl zpracován značně chaoticky, zejména co se týče vymezení působnosti částečně negativním a částečně positivním způsobem. Dále co se týče našeho postavení, stále není vůbec brán zřetel na naléhavé námitky ze strany Unie vyšších soudních úředníků, která opakovaně zmiňuje, že v zákoně č. 218/2002 Sb. (služební zákon) je v § 35 odst. 2 taxativně vypočteno 10 profesí, jejichž výkon tvoří překážku pro vznik služebního poměru. Jsou to mj. soudci, stát. zástupci, vojáci, policisté, pracovníci NKÚ a další, včetně vyšších soudních úředníků. Není bez zajímavosti, že u 9 z 10 těchto profesí již byly přijaty speciální zákony o jejich platových poměrech. Jedinou profesí, která takový zákon nemá (a spadá pod režim ZP) je právě vyšší soudní úředník. Proč? Vrátí-li se k Vašemu rozhovoru pro podnikatelský týdeník Profit, zmiňujete, že soudce má "jen" soudit a ostatní úkony a administrativu má dělat kvalitní nesoudcovský aparát a o kousek dál, že rekordních 20 miliard korun, které byly přiděleny v rámci letošního státního rozpočtu justici chcete použít především na zmíněné vyšší soudní úředníky a další kroky, směřující ke zrychlení řízení, jako je elektronizace justice. Chci se tedy zeptat, jak se tedy projeví tento rozpočet na našich platech, které jste nám začátkem roku tak ochotně snižovali, ačkoli jste již počítali s navyšováním pravomocí.
Karel
Dobrý den, pane ministře, máte jistě mnohem přesnější informace o kvalitě práce soudců než běžný občan. Ověřil jsem si na vlastní kůži, že existují soudci, kteří si svou nezávislost vykládají tak, že pro ně neplatí ani základní logika a zdravý rozum. Druhou možností je jejich nekompetentnost, je otázka, co je horší. Některé takové případy jsou komentovány v médiích (např. případ bývalého ministra Mlynáře), ale těch nezveřejněných musí být velmi mnoho. Myslím, že tato situace výrazně snižuje důvěru občanů v českou justici. Dá se s tím z úrovně ministerstva něco dělat?
Bonda
Pane ministře, jako jediný ministr máte pravomoc vládě navrhnout odvolání nejvyšší státní zástupkyně (a navrhnout nového). Nemyslíte si, že váš dopis paní Vesecké ve věci trestního stíhání členů dozorčí rady ČEZ a následné zrušení tohoto trestního stíhání je daleko za přijatelnými hranicemi zasahování politiků do práce orgánů činných v trestním řízení? Co vás k tomu vedlo? Vždyť ten podvod se zrodil za doby vládnutí ČSSD? Jakou a proč máte potřebu uklidit kauzu pod koberec?
Jana
Dobrý den pane ministře, můj dotaz směřuje ke změně ve způsobu zápočtu dob praxe vyšších soudních úředníků. Dle pokynu Vašeho I. náměstka JUDr. Krále ze dne 10. 4. 2007 se s účinností od 1. 1. 2007 započítává i doba praktické přípravy vykonané v rámci studia vyšších soudních úředníků. Studium VSÚ je tříleté, přičemž zahrnuje z poloviny teoretickou výuku a praktickou přípravu u soudu. Doba zápočtu bude tedy činit polovinu, tedy 18 měsíců??? Děkuji za odpověď, Jana z OS Děčín
Milan Filípek
Vážený pane ministře, ze své praxe vím, že za průtahy v řízení velmi často může odborná neschopnost soudců. V soudních síních často soudí lidé, kteří své povolání nezvládají. Také vím, že v zákoně o soudcích jsou ustanovení, která se zajištění odbornosti soudců dotýkají. Tato ustanovení jsou podle mého názoru zcela nedostatečná, protože jsou vůči soudcům velmi měkká a nemohou je dostatečně motivovat. Považujete odbornost soudců za problém? Pokud ano, hodláte s tímto problémem něco dělat?
nerozumím justici
Vážený pane ministře, co si myslíte o významu nezávislosti soudce povolujícího odposlechy pro spravedlivé soudní řízení a o právu obžalovaného na ověření, zda přehrávané odposlechy v soudním řízení jsou totožné s odposlechy údajně pořízenými Útvarem zvláštních činností Police ČR a o právu obžalovaného navrhnout k přehrání další odposlechy po té, co se s nimi seznámí. Setkal jsem se s rozsudkem soudce z Ostravy ve věci, kde bude v květnu rozhodovat odvolací soud a kde se obžalovaný od samého počátku snaží dostat ke všem svým odposlechům, že : 1) nemůže být podjatý soudce z Brna povolující odposlechy v jeho věci, a to přesto, že: a) soudce je celostátním voleným funkcionářem organizace, která se následně přihlásila jako poškozený v řízení, b) soudce ročně této organizaci věnuje cca týden dovolené, c) před vynesením rozsudku se povolující soudce vyjadřoval v tisku k vedení obhajoby, d) novinářům dle článků oznámil nepravdivé údaje o vzniku záležitosti, d) nepravdivě informoval písemně soud, kde se obžalovaný snaží prokázat jeho podjatost, o některých skutečnostech, které obhajoba považovala za důležité, e) jako funkcionář poškozené organizace podléhá její disciplinární pravomoci, f ) povolující soudce vůbec nekontroloval, jak potvrdil v jiném soudním jednání ve věci téhož obžalovaného, zda je další trvání odposlechů nutné, g) povolující soudce neověřoval ani v minimálním rozsahu, zda je vůbec tvrzení uvedené v policejní žádosti pravdivé ( skutečnost, že údaje neověřoval ani policista navrhující povolení odposlechů tento potvrdil jako svědek u soudu , h) když se po seznámení se spisem chtěl obžalovaný seznámit s tím, na základě čeho byl na něj povolen odposlech, obdržel písemné potvrzení od povolujícího soudce, že ve spise jsou nyní pouze povolení odposlechů , i) …, 2) přestože obžalovaný zpochybňuje autenticitu odposlechů, nemusí soud ověřovat tuto autenticitu, přestože čísla na CD neodpovídající číslům CD dle protokolů útvaru, protože CD byla „ předána Okresním státním zastupitelstvím přímo soudu jako součást spisového materiálu“. Děkuji
OLDA
K čemu je nám Listina práv a sovbod, když se nedodržuje?????????? Viz právo na pomoc v nouzi, právo na střechu nad hlavou - co ty tisíce bezdomovců? A právo na bezplatnou zdravotnickou pomoc? To lidi, kteří nebudou mít na Julínkovy reformy, necháte umřít?
dana
Kdy skončí nedotknutelnost soudců? Stěžovat na souce si můžete zase jen nadřízenému soudci. To, že spolu drží basu, je sice normální, ale pak tento model nefunguje. A proč jsou soudci voleni na doživotí? Mají jistoty jako nikdo jiný. Můžete nám sdělit, zda je zájem zvýšit kompetentnost soudců, aby vůbec dokázali svá rozhodnutí obhájit? Na koho se mám obrátit, když soud rozhodl o povinnosti odsouzených uhradit mně škodu vzniklou jejich trestným činem, exekutor je pověřen vymoci majetek, ale dotyční majetek nemají a jsou již několik let nezaměstnaní? Beru to tak, že tento stát není schopen zajistit vymahatelnost rozsudku, takže proč mám platit daně, když tento stát pro mne nic nedělá. Děkuji a s pozdravem méně líných soudců
Olda
Z jakého důvodu prezident Klaus nepodepsal před časem zákon o zákazu vykupování věcí ve výkupnách v nočních hodinách? Všichni víme, že v noci se nejvíc krade a okrádá to opravdu mohou lidé na nejbližší výkupně prodat mobil, kterého předtím někomu ukradli?
V.a.ú...
Dobrý den, pane ministře, chtěla bych se zeptat, zda -li nevíte něco o tom, že se do platu vyššího soudní úředníka, měla započíst i praxe během studia na Justiční Akademii. Například moje paní ředitelka z nejmenovaného Okresního soudu, mi již tuto praxi započítala a měla by mi být vyplacena od května 2007, jelikož je zase nějakou novinkou, že se toto vyplácení praxe opět mrazí a praxe se nazapočítá, chtěla bych se zeptat, jak to tedy vypadá? Děkuji za zodpovězený dotaz a přeji krásný den..
Okounová
Pane ministře,podporujete otevření zkráceného studia pro vyšší soudní úředníky na Justiční akademii? U VSÚ by se nemělo hledět na kvantitu, ale na kvalitu a kvalita VSÚ ve zkráceném studiu rok od roku rapidně klesala. Co bude s funkcí tajemníka, který již dnes nemá žádné pravomoce, podle zákona by již neměl existovat a dle zákona č. 189/94 Sb. soudní tajemníci mohou působit do 31. 12. 2005. V novém návrhu zákona o VSÚ se rozšiřuje pravomoc VSÚ, funkce tajemníka by měla zůstat (dle návrhu) do roku 2011, avšak s velice omezenou pravomocí.
Frantisek Hucek
Vážený pane ministře, plánujete se zabývat konkurzními mafiemi, které úspěšně okrádají a ničí tuzemské podnikatele? Obyčejný postižený občan, oběť dobře organizované zločinné organizace, jež má kořeny v minulém režimu, napojené na státní správu, tj. soudy a policii totiž nemá šanci. Když např. napíše stížnost na vaše ministerstvo, dostane se mu od úřednice odpovědi, že s tím nemůžete nic dělat. Viz případ Ing. F. Němce na www.ley.cz/nemec/
Tomáš Šmilauer
Pane ministře! V právním státě se uznává presumpce neviny. Jak je možné, že se neuznává v případě místo- předsedy vlády J.Čunka? (Pokud s.Paroubek ve své straně praktikuje tzv.presumpci viny, je to věc jeho a jeho strany, ale nemůže to být normou, kterou by se měly řídit orgány činné v trestním řízení a většina medií). Děkuji za odpověď.
Čtenář
Na idnes píší, že Topolánkova poradkyně Kopicová zvýhodnila fond, který vede. Na ihned se zase píše, že Pitr má jít do vězení, ale užívá si svobody. To opravdu nenajdete pár poctivých lidí, kteří by mohli vést tuto zemi? Aby to byl člověk který nekrade, nepije, nekouří, není nevěrný svému partnerovi, je tolerantní a nemá extrémistické myšlení? Vždyť já znám kolem sebe spoustu poctivých lidí, tak proč ti co chtějí za nás rozhodovat mají být nepoctiví? Pak se divíte, že k posledním volbám nepřišlo ani 10% lidí? Já nechci, aby takoví lidé vedli tuto zemi nebo měli jakékoliv vlivy!
Němec
Dobrý den, budete nějak přísněji postihovat pašování zboží, porušování autorských práv, včetně odebírání ŽL a ukončování povolení pobytu. Děkuji
Jirka
Pane ministře,stále se mluví o zpřísňování trestních postihů , nových tr.činech atd.Neměla by spravedlnost také mířit do vlastních řad? Jak je možné,že soudci nedodržují beztrestně zákony? Třeba soudce Kydalka z MS Praha svévolně nepovoluje porady s obhájci , předem připraví rozsudek /senát je k ničemu - jsou to jen špatně placení důchodci/ , neprovádí důkazy atd.?Kdy bude spravedlnost také pro ně? A nikoiliv, že je v kárném řízení soudí jejich známí z VS Praha?
Jirka
Mluvíte o tom,že důkazy bude možné předkládat jen v nalézacím řízení.Ale víte,že soudci mohou kterýkoliv důkaz zamítnout? Bude také v trestním řádu povinnost provést důkazy? Zatím je totiž situace taková,že soudci provedou důkazy jen ty , které předloží žalobce a důkazy obhajoby odmítnou.Neměla by by být povinnost provést všechny dosažitelné důkazy? Potom by nebylo tolik dovolání a úst.stížností.
Jirka
Setkal jsem se s otřesným případem u Vrchního soudu v Praze.Soudce JUDr.Pavel Zelenka odmítl v odvolacím řízení listinné důkazy , potvrzené pravostí posudků,které zprošťovaly obžalovanou viny.Jednalo se o fond Consus,kde jistý pan Šlajer , který sponzoroval knihu Paroubka a jehož kamarád je bývalý premiér Zeman , fond rozkradl a zfalšoval důkazy.Tak byl odsouzen nevinný člověk,nikoliv proto,že by soud nabyl přesvědčení,ale proto,že soudce hrubě porušil práva obhajoby.Budete v této věci něco činit?Třeba kárné řízení?
Víťa
Vážený pane ministře, kdy se domníváte, že dojde k radikálnímu zvýšení trestních sazeb u těžkých zločinů, jako např. u vražd atd. Současné trestní sazby mi totiž přijdou naprosto směšné. Děkuji Vám předem za odpověď.
Jirka
Pane ministře , byl jsem svědkem toho,když soudce Kydalka z Městského soudu v Praze sdělil matce obžalovaného /při jednání soudu/,že obžalované připraví o veškerý majetek a ukázal jí prostředník.Nikdy nikdo /ani místopředseda soudu Horký,který soudce kryje/ nevolal soudce k odpovědnosti.Opravdu jsou soudci zcela beztrestní?
Petr
Víte o tom,že státní zastupitelství a Policie kryje jisého pana Šlajera? Že zakládá trestní oznámení na něj , pomáhá mu v promlčování tr.činnosti atd. /viz spolek Šalamoun/.Dokonce soudce Zelenka z VS Praha odmítl důkazy obhajoby,kde tento člověk se chlubí tím,jak obelhal soudy , rozkradl fond Consus a převzal si 70.000.000Kč? A ještě nechal odsoudit nevcinné osoby? Neměla by být spravedlnost trochu jiná a nezáviset na libovůli soudce,který může být podplacen? Neměly by být raději poroty? Už je mají i v Rusku. A neměl byste si vyžádat uvedený spis,abyste viděl , čeho jsou soudci v touze někoho odsoudit , schopni? Nebo není snad odsuzovaní nevinných také trestná činnost?
Michal M.
Dobrý den, zajímalo by mě, co Vy jako "zůčastněný" říkáte na zákon o Registrovaném partnerství (jeho význam v ČR etc.), jestli jste pro něj hlasoval a jestli byste navrhl nějakou změnu (novelizaci) - v tom případě jakou? Děkuji a přeji pěkný den.
VSÚ
Dobrý den pane ministře, neustále ze všech stran slyšíme, že jednou z Vašich priorit je podpora vyšších soudních úředníků v rámci novelizace zákona o vsú, jejich postavení a motivace k práci. Doposud nám však nebylo sděleno žádné konkrétní stanovisko, jakým způsobem hodlá ministerstvo k tomu cíli dospět. V současné době průměrný vyšší soudní úředník nedosahuje ani průměrné mzdy v ČR a vzhledem ke skutečnosti, že do kompetencí vsú má být přesunuta podstatná část odborné agendy soudců, bude tento fakt nějak promítnut v odměňování vsú? Děkuji.
Zdenek Svarc
Pane Pospisil, chtel bych se Vas jen zeptat, zda udelate neco prospesneho pro ocisteni ceskych soudu od bolsevickych soudcu, kteri soudi nadale? Jinak Vam preji mnoho uspechu.
Míša
Pane ministře, je mi jasné, že se ptám na maličkost, ale přesto bych od někoho rád slyšel a to je doplněk mé už položené otázky, proč na příklad ve Švýcarsku se nejen železo a podobně nevykupuje, ale naopak se za odvoz, či možnost starého železa odložit platí. Proč u nás mohou sběrny s tím kšeftovat a platit zlodějům různých poklopů, či okapů ???
O.Janota
Pane ministře, jak dlouho ještě budeme svědky zlatokopeckého způsobu exekutorství, kdy si většina exekutorů dělá co se jim zlíbí, bez obavy z JAKÉHOKOLIV POSTIHU - mají totiž svou komoru na zajištění beztrestnosti a nikým nerušeného zlatokopectví. Proč může exekutora dělat jakékoliv polokriminální individuum? Díky za odpověď.
VSÚ1
Dobrý den, pane ministře, chtěla bych se zeptat, zda nepovažujete za paradoxní situaci, kdy na jedné straně je neustále ze strany ministerstva kladen důraz na zvyšování počtů a pravomocí (tudíž pracovních výkonů a zodpovědnosti s tím související) VSÚ a na druhé straně snižování jejich již tak podprůměrných platů namísto toho, aby jejich záslužná odborná (nikoli administrativní, jak je často uváděno!) práce byla odpovídajícím způsobem ohodnocena?! Domníváte se, že je přípustné a spravedlivé těmto zaměstnancům zvyšovat pracovní výkony a současně snižovat finanční ohodnocení? Jak hodláte tuto situaci řešit? Dále bych se chtěla informovat, jaké jsou důsledky Vašeho jednání ze dne 2. 2. 2007 se zástupci Unie VSÚ, kde byla dohodnuta lhůta 1 měsíce pro přezkum toho, zda se nař. vl. 564/2006 Sb. na VSÚ vůbec vztahuje? Dále bylo při tomto jednání řečeno, že soudy budou doplácet VSÚ částky, o které se jim v důsledku shora citovaného vl. nař. plat snížil, osobním ohodnocením, a to do výše uvedené v nových tabulkách. Dosud se tak na většině soudů nestalo a někteří VSÚ již 4 měsíce pracují s chybným platovým výměrem a jsou na svých platech, na rozdíl od ostatních zaměstnanců, nespravedlivě kráceni! Kdy a jakým způsobem bude ministerstvo spravedlnosti finanční situaci VSÚ řešit tak, aby tento důležitý prvek justice nebyl pouze levnou pracovní silou, ale byl za své výkony také odpovídajícím způsobem ohodnocen, jako je tomu ve vyspělých západních zemích??? Velice děkuji za Vaši odpověd!
VSÚ
Dobrý den, pane ministře jak je možné, že každý soud má jinou "platovou politiku" pro odměňování vyšších soudních úředníků. Konkrétně: na některých soudech bylo snížení platu po 1.1.2007 (po nařízení vlády č. 564/2006 Sb.) dorovnáno zvýšením osobního příplatku a na některých soudech nikoliv. A další příklad: některé soudy vyplácejí vyšším soudním úředníkům zvláštní příplatek (podle NV č. 564/2006 § 8/2 skupina II.- práce při nichž zaměstnanec přichází do styku se zadrženými, obviněnými, obžalovanými nebo odsouzenými osobami) každý měsíc a některé soudy pouze když vyšší soudní úředník provede výslech nebo návštěvu ve věznici. Prosím o přesnou a konkrétní odpověď. Děkuji.
VSÚ1
Vážený pane ministře, byla bych ráda, kdyby se trochu pohla situace kolem VSÚ. Unie VSÚ odcházela ze setkání s Vámi s mnohými sliby o možném řešení našeho stavu. Nikde se ovšem tyto sliby nerealizují a nikde se nedočteme odpovědi na Vámi slíbené úkony. Byla bych ráda, kdyby jste se konkrétně vyjádřil k této situaci a zároveň nastínil úkony v příštích měsících, které se plánují, nebo se snažíte tuto situaci umlčet? Je opravdu nehorázné zvyšovat naše počty, když je možné maximálně doplňovat stavy, které se po Vašem nehorázném snížení či zastavení platů budou rozhodně snižovat. Studiem se v této chvíli nic moc neřeší, když je to otázka dlouhodobá, ale rozhodně by se mělo začít uvažovat o reformě platů tohoto soudního aparátu. Souhlasím s názorem kolegů, kteří se též dotazují na náš stav, ohledně platů vedoucích kanceláře, který je i o několik tisíc větší než náš. Děkuji za odpověď a doufám, že elektronizace počká a nejdříve budete řešit akutní situaci VSÚ
Novák
Říká se, že spravedlnost je slepá, v ČR je však prodejná děvka v režii ODS.
Šindelář
Pane ministře, tresty za násilné trestné činy jsou v ČR směšně nízké. Za znásilnění, vraždu nebo pokus o vraždu by neměl pachatel vylézt z lochu dříve než za 25 let. Jaký je Váš názor. Díky, JŠ
pravda
Pane ministre, jaky je vas nazor na situaci, kdy regulovani najemnici v tomto state meli za minula obdobi neoduvodnene nizsi zivotni naklady a vyssi zivotni uroven o rozdil mezi trznim a regulovanym najemnym. O tomto protiustavnim stavu vedeli a vedi, na napravu nechteji pristoupit. Dnes je tato castka za minula obdobi a celou CR cca 200Mld Kc, tyto penize zustaly v penezenkach techto privilegovanych obcanu. Otazka zni, proce neuvalit zvlastni dan na privilegovane regulovane najemniky a na jejich potomky a z teto dane zaplatit kompenzace, ktere bude muset CR zaplatit majitelum domu po rozhodnuti ESLP?
VSÚ
Dobrý den, pane ministře, ČTK dne 22.2.2007 uvedla, že "...Pospíšil vydal předsedům soudů pokyn, aby úředníkům zatím platy dorovnali osobním ohodnocením. Peníze na to dostali, řekl. Chce o tom ale ještě jednat s ministerstvem práce. Podle něho by mělo zvážit novelizaci nařízení zařazující úředníky do nižších tříd..." Opravdu jste takový pokyn vydal? Na našem i na jiných soudech o tomto nic nevědí a dorovnání nám také nebylo provedeno. Děkuji
Jarda
Pane ministře, už jste konečně na soudech zkvalitnili vyhledávání zaplacených soudních poplatků převodem nikoli kolky? Dřívější neschopnosti dohledat soudní poplatek, zaplacený převodem zneužívali protistrany zvláště v obchodních sporech ovlivněním soudní úřednice a dařilo se jim úspěšně shazovat soudní spory přes soudce soudce, který pak konstatoval, že nebyl zaplacen soudní poplatek a tak soudní řízení zastavuje, ačkoli soudní poplatek byl zaplacen včas, řádně a převodem, jak ukládá a umožňuje zákon.Jednou se mi to stalo.Když jsem podal stížnost tehdejšímu ministrovi Burešovi na nepořádek a neschopnost dohledat poplatek a zaslal mu doklady se správně a včas zaplaceným poplatkem, vzkázal mi dopisem, že nemůže zasahovat do soudního řízení. Ale bordel a neschopnost v dohledávání soudních poplatků převodem na svém rezortu nenapravil. Proto se ptám nyní vás, zda je již vše v pořádku, aby se zbytečně neoprodlužovala soudní řízení liknavostí soudních úředníků a soudců.Děkuji za odpověď a případné prověření všeobecné situace.
Robert Sobotka
Vážený pane ministře, předpokládám, že je Vám velmi dobře znám rozsudek Velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku (dále též "ELSP") ve věci Marie Hutten Czapska proti Polsku ze dne 19.06. 2006 (stížnost č.35014/97). S touto právní věcí bude souviset i můj dotaz. Nejprve mi však dovolete v souvislosti s uvedeným precedenčním rozhodnutím vznést na Vaši adresu a potažmo na adresu Vašeho ministerstva jakýsi osobní povzdech - „ach Ti naši čeští politici…“. Osobně bych si totiž velmi přál, aby na ministerstvu spravedlnosti nepracovali jen lidé, kteří „myslí“ tak, že vzor „judikovaným“ mezinárodním závazkům za peníze daňových poplatníků vybereme advokátní kancelář, která nás bude u mezinárodních soudů zastupovat, byť esenciální část potenciálního rozhodnutí je de facto známa již předem (neboť jde o rozhodnutí ergo omnes; závaznost rozsudku de iure ergo omnes), ale kteří budou mít tu morální sílu říci veřejnosti skutečný stav věcí a předkládat návrhy tomuto stavu odpovídající. Ono to myšlení, že ve veřejné správě přece „zmetky“ nevyrábíme, je pro tuto zemi – a jsem přesvědčen o tom, že to tak je - cestou zkázonosnou … Nyní ke konrétním dotazům. S ohledem na odstavce 176, 217, 224, 225, 239 a 251 shora uvedeného rozsudku Velkého senátu ESLP je zřejmé, že do 6ti měsíců od vyhlášení tohoto rozhodnutí musí být i v našem právním řádu zajištěno, aby pronajímatelé bytů, kteří nejsou financováni z veřejných zdrojů mohli dosáhnout na nákladové nájemné + přiměřený zisk. V opačném případě všech těch zruba 3.000stížností které v této věcí leží u ELSP "projedeme" na celé čáře. V listopadu 2006 jsem prostřednictvím jednoho ze senátorů Senátu PČR obdržel návrh komplexní právní úravy (návrh zákona), který danou problemtiku řešil. Tento návrh, včetně důvodové zprávy odbržel i Váš náměstek a místopředsda Legisltivní rady vlády pan Korbel. Za téměř pět měsíců jste si nenašel ani chvilku času na to, aby jste se tímto zpracovaným materiálem zabýval a dokonce ani na to, aby jste mi elektronickou formou sdělil stručně svůj názor na navrhované řešení. Konkrétní otázky : Považujete tento svůj výše uvedneý přístup u politika, který je placen z veřejných pěnez, tedy i z mých daní, za apceptovatelný a férový ? Co ve shora uvedené problematice, tedy "nákladového nájemného" hodláte dělat, aby bylo zadost učiněno mezinárodním závazkům ČR ? Děkuji za Vaše odpovědi. RS
vsů
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda bude v dohledné době zrušeno nové nařízení o platech. Dle zákoníku práce náleží za stejnou práci stejná odměna. Nařízení, které jej vykonává stanoví jako hledisko vzdělání, čímž v případě vsú odporuje zákoníku práce, protože odměňuje jinak vysokoškolsky a nevysokoškolsky vzdělané pracovníky vykonávající tutéž práci. Dle naší Ústavy je vláda oprávněna vydávat nařízení jen na základě zákona a v jeho mezích. Toto nařízení zjevně nebylo vydáno v mezích zákoníku práce.
Polata
ÚS ČR vydal od r. 2000 celkem 12 nálezů (sic) ve věci protiústavní regulace nájemného. Žádný nebyl obecnými soudy respektován ! Dokonce ani v konkrétním případě vedoucím k vydání jednoho z poelsních nálezů (KS H.K. pobočka Pardubice) ! Nemyslíte si, že tím soudy dávají další argumenty stěžovatelům u ESLP a snižují tak postavení ČR v tomto sporu ? Souhlasíte se názorem, že v právním státě je očekávatelné, že nálezy ÚS budou soudy (ale i exekutivou i legislativou) respektovány ?
Pavel Kozák
Prozatím se zdá, že se řadíte spíš mezi ty z našich ministrů, kteří dělali spíš dobré, než problémové. Gratuluji a vydržte! - Jakou školní známkou byste ohodnotil princip Rovnosti mezi občany naší země v období po roce 1990. (Osobně mám dojem, že "některá zvířata *jsou si rovnější*", ale nechci Vás tím ovlivňovat).
Holda
Dobrý den. Pane ministře, budete se také podílet na úpravách legislativního procesu (o kterých se diskutuje), případně jaká jsou Vaše základní východiska pro toto? Děkuji Vám. J. Holda