Galileo je globální družicový navigační systém, který bude plně vyvinut a provozován Evropou a jeho uvedení do provozu je plánováno na rok 2010. Jedním z adeptů na umístění řídícího centra Galilea je také Praha. Jaké by plynuly výhody, případně nevýhody z umístění centrály navigačního systému u nás?

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Bořek
Dobrý den. Jaké výhody by Galileo přineslo České republice? Děkuji
Dobrý den, přeji všem účastníkům našeho on-line rozhovoru v posledním pracovním dni roku jeho úspěšné završení. Výhod je několik. Je to prestižní projekt EU. Propojuje státy, regiony, občany a co si všechno vzpomenete. Obecně přináší šanci pro vyšší kvalitu života nejen pro ČR. Je u nás celá řada schopných lidí, malých a středních podniků, o vědecko-výzkumných pracovištích nemluvě, kteří mohou participovat na široké škále možností, které Galileo nabídne.
Vladimír Remek
Pedro
popiste pocit beztize, diky
To je na delší povídání. Zkuste si představit jízdu rychlovýtahem směrem dolů. Ten pocit trvá několik hodin, dnů. Pro ty šťastnější kolegy i měsíců.
Vladimír Remek
Viky
Dobrý den. Čím by mohla ČR do projektu přispět tak významným, aby byla vůbec nějaká možnost, že by si ji za řídící centrum projektu skutečně vybrali? Myslíte si, že máme vůbec nějakou šanci? Myslíte si, že se dá nějak efektivně využít faktu, že to bylo právě Vámi zastupované Československo, kdo měl svého člověka jakožto třetí stát po SSSR a USA ve Vesmíru? Děkuji
Je to příliš mnoho otázek najednou, pokusím se shrnout. ČR vždy aktivně podporovala projekt Galileo. Lidé u nás mají zkušenost jak s kosmickým výzkumem, tak s vytvářením podmínek pro řízení složitých systémů. V tomto směru je naše ambice "získat řídící centrum Galilea" do Prahy plně konkurenceschopná. Škoda jen, že nebyla deklarována daleko dříve, ale šanci přesto máme.
Vladimír Remek
Milan
Dobry Den, chci se zeptat kdy myslite ze budeme letat na dovolenou na mesic, kdy se uskutecni prvni mezihvezdny let, zda si myslite ze jsme ve vesmiru sami a zda verite v Boha. Dekuji.
Měsíční dovolenou jsem neměl už několik let. Většinou stíhám maximálně čtrnáctidenní. Ale nyní vážněji. Na Měsíc na dovolenou podle mého ještě dlouho masově létat nebudeme. Mezihvězdný let lidské posádky je hodně daleko v budoucnu. Myslím si, že ve vesmíru nejsme sami. V Boha nevěřím.
Vladimír Remek
pierot
Dobrý den, je to velká konkurence při přípravě na let kamsi do hyperprostoru...? Děkuji
Ano, a ještě nějakou dobu určitě bude.
Vladimír Remek
Karel
Dobrý den, pane Remku, velice si Vás vážím a v mé dětství jste, nejen mi, byl velkým vzorem. Jak se Vám daří zúročovat Vaše zkušenosti, kontakty v práci v evropském parlamentu? Jak vypadá Váš pracovní den? Děkuji.
Děkuji za příjemná slova na moji adresu. O zúročování zkušeností se samozřejmě snažím, zejména pohledem na problémy "z kosmického nadhledu". Koneckonců kosmonautů nás v EP není mnoho (2), tím pádem si nás kolegové vždy dobře pamatují, včetně našich názorů a postojů. Popsat pracovní den by nám trvalo možná celý den, takže někdy příště. Je to frmol.
Vladimír Remek
Modrák
Dobrý den. Prosím vás co by bylo účinější, aby dnešní veřejnoprávní média podávala více zpráv z Evropského parlamentu, než o tom kde koho amíci zase spravedlivě rozstříleli? Za A/ Deně rozcvička s hypnotickou písní - Jsem evropan a ne americká rohožka. B/ Vykašlat se na převýchovu a splnit jim třeba k vánocům jelich sen - Pěkně jako v USA zprivatizovat.
Obecně si myslím, že konkrétních informací o práci v EP mnoho není, ale to je spíše otázka na lidi ze sdělovacích prostředků. Osobně se snažím činnost v EP popularizovat i na svých internetových stránkách www.vladimirremek.cz, vydáváme informační bulletin atd.
Vladimír Remek
Zdeněk Šíp
Dobrý den, můžete mi jako vzdělaný člověk říct, zda považujete komunismus za zločin?
Komunismus jako ideu za zločin nepovažuji. Avšak historie nás neustále poučuje, že konkrétní lidé jsou ve jménu nejrůznějších -ismů schopni všeho. V tomto smyslu odsuzuji všechny zločiny, ať je spáchal kdokoliv.
Vladimír Remek
Lubos Sykora
Dobrý den, jak se slučuje s Vaším svědomím, že zastupujete zločineckou komunistickou stranu?
Svědomí mám čisté, protože v EP se snažím zastupovat řádné a plnoprávné občany ČR, kteří mi tento mandát dali. Komunistická strana je parlamentní stranou na základě pravidel a zákonů ČR jako všechny ostatní politické strany.
Vladimír Remek
Briťák
Co si myslíte o americké tajné základně AREA 51? Není na každém šprochu pravdy trochu? Nepřipadá vám letadlo Stealth 117 tak trochu tvar létajícího talíře?
I když jsem už uvedl, že podle mne ve vesmíru asi nejsme sami, neznamená to chytat se každého nápadu jak využít tajemna kolem nás k různým cílům a manipulacím s veřejným míněním. Nemyslím si, že aktuálně je někdo z nás lidí v kontaktu s nějakými mimozemšťany. Co se týká letadel, jejich tvary podléhají zákonům aerodynamiky. Mně osobně Stealth 117 jako létající talíř vůbec nepřipadá.
Vladimír Remek
Šíma
Váženýn pane, existuje jakási přímá úměra mezi tím, kdo studoval v bývalém SSSR a jeho sympatie ke komunismu. Existuje rovněž opak, že by tam studoval a stal se díky tomu antikomunista?
Já osobně žádnou takovou přímou úměru nepozoruji.
Vladimír Remek
Kroupa Jos.
Četl jste Solženicina? Proč nestačí jeho svědectví k tomu, aby se lidé v Rusku odvrátili od komunistických myšlenek?
Kdo trochu víc zná dnešní Rusko, tak by Vám možná také řekl, že neexistuje tolik zemí, které by se odvrátiy od komustických myšlenek, tak výrazně jako právě Rusko. Nevím jestli jsem přečetl vše od Solženicina, ale pro pochopení Ruska je třeba číst i jiné ruské autory.
Vladimír Remek
Miloslav Soukup
Pane Remku, můj děda byl zakládajícím členem KSČ. Někdy v 6O -70-tých letech byl pozván do SSSR. Když se vrátil byl značně rozčarovaný a prohlásil, že si takhle socialismus nepředstavoval a uvažoval, že ze strany vystoupí. Bohužel brzy po návštěvě umřel. Vy jste tam žil déle než můj děda a vám ten režim připadal normální?
Nepřipadal.
Vladimír Remek
pamětník Rudolf
Jak můžete podporovat stranu KSČM a být jejim členem,stranu která i dnes má jako poslance bachaře a sadistu s komunistického lágru Vondrušku v parlamentu.A prý se tato strana změnila.Buď jste lháři,nobo si děláte z národa srandu.
Nejsem členem žádné politické strany a celý život jsem se snažil a stále se snažím ani nelha,t ani si dělat z lidí legraci.
Vladimír Remek
sasa
Ktere vlady v EU podporuji umisteni Galilea u nas a ktere ve Slovinsku? Mame vubec jeste sanci? Co pro umisteni u nas hodla udelat pan Schwarzenberg?
Zatím je stále ve hře jedenáct států EU, které mají o sídlo Galilea zájem. Šanci určitě máme. Poslední otázka není pro mě, ale pro pana Schwarzenberga.
Vladimír Remek
Pavel Kozák
Remek znamená maďarsky řemeslník. Jste maďarského původu? (Mimochodem: baťa je "starší bratr".)
Maďarského původu nejsem. Otec, jehož jméno nesu, pocházel ze Slovenska. O žádných předcích maďarského původu rodina neví. Mimochodem "remek" má v maďarštině význam, ale spíše než řemeslník znamená něco jako výborně, dobře, v pořádku...
Vladimír Remek
Tomáš
Dobrý den, jaký máte názor na ortel ohledně Sadáma Husajna? Děkuji
Sadám je bez jakýchkoli pochybností zločinec. Jistě si zasluhuje potrestání. Otázkou je způsob procesu a otazníkem je i samotný trest smrti jako takový. To ovšem nejen v jeho případě.
Vladimír Remek
Hospodar
Dobrý den. Pane europoslanče, neobáváte se toho, že bude Galileo vojensky zneužitelný, i když má mít "civilní" charakter? Děkuji za odpověď
Vážený pane, je mi líto, ale vojensky zneužito bylo všechno, na co lidé dosud přišli. Vyloučit nelze nikdy nic. Mohli bychom vést širokou diskuzi. Mohu Vás ubezpečit, že i vzhledem ke své životní zkušenosti budu osobně dělat vše pro to, aby se to v případě Galilea nestalo.
Vladimír Remek
Tomáš
Pane Remku, nemáte pocit že od devadesátých let 20. století USA nemá k sobě rovnocenný protipól?
Končí vyčleněná hodina. Nyní nestihnu odpovědět na všechny otázky. Odakzuji Vás tedy na své webové stránky www.vladimirremek.cz, kdeodpovědi na své dotazy budete moci nalést. A nyní jen krátce: Ano mám
Vladimír Remek
Tomáš
Prosím o názor na současnou situaci v KLDR,děkuji
Je určitě mimořádně složitá, dle mého názoru takto neudržitelná.
Vladimír Remek
politolog
Hezké dopoledne, poslanci EP mají údajně právo jednou za čas pozvat do sídla EP skupinu svých voličů, zaplatit jim cestu a ukázat jim fungování této instituce... můj dotaz směřuje právě do této oblasti: Kolik voličů jste do EP pozval Vy osobně??? Nemáte pocit, že někteří kolegové tuto možnost zneužívají...a dělají si z EP "cestovku" pro rodinné kamarády a známé. Prosím o UPŘÍMNÉ odpovědi a moc děkuji. Hodně štěstí v novém roce.
Nekomentuji počínání svých kolegů. Osobně jsem umožnil poznat blíže práci EP více než 120 spoluobčanům z různých profesí od studentů po zástupce státní správy. V této praxi chci i nadále pokračovat, protože informací o činosti EP naní nikdy dost.
Vladimír Remek
Petr
Dobrý den, zajímalo by mě, jak v Bruselu vnímají naše sedmiměsíční bezvládí a co (popř. koho) považují za jeho příčinu. Děkuji.
Ano, získali jsme přezdívku největší nevládní organizace v Evropě.
Vladimír Remek
Tereza
Ja Vas zdravim. Pane Remek chtel byste jeste jednou vyletet do Vesmiru, treba na stanici ISS. Myslim, ze na takoveho neco co jste Vy zkusil se neda zapomenout, ze? Verite, ze jednou se bude muset lidstvo odstehovat nekam jinam, na jinou planetu? Dekuji a preji vse nejlepsi do roku 2007
Skutečně na kosmický let se zapomenout nedá, kdybych měl tu možnost letěl bych rád znovu a znovu, ale nikam mimo Zemi bych se natrvalo nestěhoval.
Vladimír Remek
jouza
Dobrý den, byl byste pro jmenování Karla Schwarzenberga ministrem zahraničí? Proč ano/proč ne? A souhlasíte s postupem prezidenta a jeho výhradami vůči KS? Děkuji
Být na místě pana Schwarzenberga, ani bych o post ministra zahraničí ČR neusiloval.
Vladimír Remek
Sanislo, Ondrej
Dobre odpoledne p. Remku, zajimal by mne Vas osobni nazor na pripad pana Litvinenka. PS Remek v madarcine neznamena remeselnik, ale vynikajici. Dekuji. OS
Na úplný závěr děkuji za otázky a váš čas. Přeji vám všem "Hvězdný" celý příští rok 2007. Hodně zdraví a štěstí. Vladimír Remek
Vladimír Remek
Chladil
Nezlobte se, nejsem perverzní, ale zajímalo by mně, zda a kdo prováděl pokusy se souloží na palubě kosmické lodě. Zaslechl jsem něco, že SSSR s Těreškovovou.