Miliony Francouzů rozhodly o celé Evropské unii. Ve druhém kole prezidentských voleb poslali voliči do prezidentského paláce Emmanuela Macrona. Podle odhadů Marine Le Penovou výrazně porazil. Volby ale provázela nízká účast.

vše o francouzských volbách

Francouzské prezidentské volby.Grafy, průzkumy, komentáře, názory. Vše na jednom místě.

Více zde

  • Jisté je, že tyto volby byly jedinečné. Buď mohla stát v čele moderní Francie první žena, nebo nejmladší prezident.
  • Le Penová budila největší emoce. Chce opustit eurozónu a znovu obnovit kontrolu hranic.
  • Macron ale jednoznačně zvítězil. Získal 66,06 procenta hlasů, Le Penovou podpořilo 33,94 procenta voličů. 
  • Nicméně volební účast byla na Francii velmi slabá. Ze 47 milionů registrovaných voličů se 25,38 procenta k hlasovacím urnám nedostavilo. Rekordních 11,5 procenta odevzdaných hlasů bylo buď prázdných, nebo poškozených.
  • Francouzský tisk hodnotí Macronovo vítězství ve střízlivějších barvách než většina světových médií. Upozorňuje například, že i když politik obdržel solidní dvě třetiny hlasů, odpor proti němu mezi voliči je i tak natolik vysoký, že bude mít co dělat, aby obhájil svou politiku.
  • Průběh voleb narušila jen evakuace nádvoří Louvru, ukázala se jako planý poplach.
  • V ČR měli francouzští občané možnost volit v neděli na francouzském konzulátu v Praze. Nižší volební účast byla i zde.
  • Volební místnosti se uzavřely v osm večer. Ve většině zámořských území už lidé odvolili v sobotu.
  • Macron bude formálně uveden do úřadu v neděli 14. května. V pondělí to oznámil odstupující prezident François Hollande. 
  • Macrona čeká další boj v červnu, kdy budou volby do Národního shromáždění. Podle průzkumů by hnutí Vpřed! zvítězilo s 24–26 procenty. Hned druhá by ale byla Národní fronta.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:20
Wikileaks informoval o možné ruské stopě v hackerském útoku na Macronovu kampaň

Portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných informací, naznačil možnou ruskou stopu za únikem dokumentů ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. V metadatech k uniklým materiálům se podle serveru objevuje jméno pracovníka bezpečnostní společnosti spojené s ruskou vládou. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před dnešním rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.

10:27
Názorový duel k francouzským volbám

Dva komentáře, dva protichůdné názory. Přečtěte si, jak na dnešní francouzské volby nahlížejí politolog Alexander Tomský a předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

10:56
Macron vychází v průzkumech lépe

Z průzkumů vychází lépe Emmanuel Macron. Po poslední debatě by ho volilo 62 procent Francouzů. Rozhodnou ale především nespokojení voliči.

11:10
Macron hlasoval ve stejné místnosti, ve které měl před lety svatbu

Favorit francouzských prezidentských voleb, proevropský centrista Emmanuel Macron vhodil dnes svůj hlas do volební urny v Calais na severu země. Spolu s ním hlasovala i jeho o 24 let starší manželka Brigitte, a to v místnosti, kde před deseti lety měli svatbu.0507PAR501 FRANCE ELECTION 0507 11

11:35
Profil Marine Le Penové

Le Penová dovedla Národní frontu k historickému úspěchu. Od Elysejského paláce ji dělí jen jedno vítězství. Ještě před pár lety se Francouzi styděli za to, že ve volbách hlasovali pro tuto stranu, to už dnes ale neplatí. Podívejte se na profil pravicové kandidátky Marine Le Penové.
Marine Le Penová.

11:39
Odvolila už i Le Penová

Kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová dnes odvolila v rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve své baště Hénin-Beaumont na severu země, kde v prvním kole dostala polovinu hlasů. Učinila tak několik minut poté, co svůj hlas odevzdal její favorizovaný soupeř, centrista Emmanuel Macron rovněž na severu Francie.0507MAT037 FRANCE ELECTION 0507 11

12:21
Volební účast je jen mírně nižší než v prvním kole

Volební účast ve druhém kole francouzských prezidentských voleb dosáhla dnes v poledne 28,23 procenta, tedy jen o zhruba tři desetiny procenta méně než v prvním kole, oznámilo francouzské ministerstvo vnitra.

Před 14 dny byla účast ve stejnou dobu 28,5 procenta. Podle médií je tak účast stabilní, a to navzdory prodlouženému víkendu, kdy Francouzi nemusejí v pondělí díky oslavám 72. výročí konce druhé světové války do práce.

13:04
Volil už i Hollande

Odvolil i dosavadní prezident Francois Hollande. Ten už dříve otevřeně podpořil Emmanuela Macrona.

13:20
AP: Nádvoří u Louvru je evakuováno

Podle agentury AP s odkazem na informace z Macronovy kampaně bylo nádvoří u Louvru evakuováno kvůli bezpečnostní hrozně. Právě na nádvoří se chystal v případě výhry v prezidentských volbách Emmanuel Macron slavit.

13:23
Z Louvru:
13:31
První odhady nejspíš nepřijdou z Francie

První odhady výsledků hlasování se začnou zveřejňovat ve Francii po uzavření posledních volebních místností ve velkých městech ve 20:00 SELČ. Očekává se, že už bude jasně známo jméno vítěze.

Belgická a švýcarská frankofonní média, která nejsou vázána francouzským zákazem zveřejňovat odhady před uzavřením volebních místností, patrně zveřejní své údaje dříve.

13:49
Profil Emmanuela Macrona

Před třemi lety znal ambiciózního Emmanuela Macrona ve Francii jen málokdo. Dlouho považovaný za černého koně letošních prezidentských voleb ve Francii, má na dosah Elysejský palác. Podívejte se na profil centristy a favorita voleb Emmanuela Macrona.

13:52
Kdo jsou spolupracovníci Le Penové?

Agentura AFP na Twitteru představuje nejbližší okolí ultrapravicové kandidátky Marine Le Penové.

14:26
Podle zatím nepotvrzených zpráv byl u Louvru nalezen podezřelý balíček
14:42
Za evakuaci může údajně podezřelé zavazadlo

Policie a lidé z Macronova štábu podle agentury Reuters posléze vysvětlili, že jde o preventivní opatření kvůli nálezu podezřelého zavazadla. Podle svědectví některých novinářů na místě přístup veřejnosti do muzea omezen nebyl.

15:11
Odvolil bývalý prezident Sarkozy

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy již také odvolil. Dříve na Twitteru vyjádřil svou podporu Macronovi. 

15:19
Volit mohou Francouzi také v Praze

Francouzští občané mohou volit také na francouzské ambasádě v Praze. Volební místnost tam bude otevřena do 20 hodin.

15:27
Prostranství před Louvrem opět otevřeno

Francouzská policie opět plně zpřístupnila prostranství před muzeem Louvre v Paříži. Policie a lidé z Macronova štábu médiím vysvětlili, že šlo o preventivní opatření kvůli nálezu podezřelého zavazadla.

"Po zjištění podezřelé tašky bylo 300 novinářů (čekajících na vyřízení akreditace) požádáno, aby oblast z bezpečnostních důvodů opustili a přemístili se jinam," sdělil představitel Macronovy kampaně. Pyrotechnici, kteří byli na místo přivoláni, po 14:30 odjeli a situace se vrátila do normálu, napsala agentura AP.

16:03
Macron bude slavit před Louvrem, šlo o kompromis

List Le Parisien napsal, že prostranství před Louvrem jako místo oslav očekávaného vítězství Macrona bylo jeho štábem zvoleno kvůli tomu, že jde o "konsenzuální a neutrální" místo. Macron prý toužil své příznivce shromáždit na Martových polích u Eiffelovy věže, to mu však pařížská radnice nepovolila. Další místa, na nichž se Pařížané tradičně shromažďují, Macron a jeho štáb zavrhli rovnou – náměstí Svornosti je prý spojováno s pravicí, protože své vítězství tam v minulosti slavil Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy. Náměstí Bastily je zase "příliš levicové" – slavil tam před pěti lety François Hollande.

16:18
Šancí Le Penové je nízká volební účast

Marine Le Penová se výrazně nevyjadřuje k tomu, co by jako prezidentka řešila – naopak lehce odstupuje od původních ostrých záměrů, mimo jiné referenda o vystoupení z eurozóny. Přesto prohrává. Bodem zlomu zřejmě byla středeční televizní debata, na které podle většiny komentátorů pohořela. "Chtěla jen co nejvíc poškodit svého protikandidáta. Její taktika byla vedena jedinou věcí: její šancí k vítězství je prostě to, že lidé nepůjdou volit," říká Martin Michelot z institutu Europeum v Praze v rozhovoru pro Respekt.

16:24
Volební účast je na francouzské poměry nízká

Hlavní otázkou dne není jenom, kdo bude novým prezidentem či prezidentskou Francie, ale jaká bude volební účast. V poledne dosáhla na 28,2 procenta, byla tedy jen o něco nižší než v prvním kole. Jenže ve Francii je obvyklé, že v druhém kole prezidentských voleb bývá účast naopak o něco vyšší. Analytici se domnívají, že k urnám nepřijde 22 až 30 procent voličů.

Další údaj ohledně volební účasti zveřejní francouzské úřady v 17 hodin.

16:34
Podle odhadů belgické televize vede Macron

Podle belgické veřejnoprávní televize RTBF, která na rozdíl od francouzských médií může zveřejňovat odhady už v průběhu hlasování, vede Emmanuel Macron průběžně ve 2. kole prezidentských voleb s více než 60 % hlasů.

Odhady této belgické stanice byly už v prvním kole voleb ve Francii poměrně přesné.

16:44
Kde jsou nyní Emmanuel Macron a Marine Le Penová?

Ke konci dne se Le Penová vydá do budovy, odkud Národní fronta v Paříži řídila její prezidentskou kampaň. Je to v sedmém pařížském okrsku jen kousek od slavného Vítězného oblouku. Později večer by se měla přesunout do parku ve Vincennes na okraji Paříže.

Emmanuel Macron po poledni dorazil zpět do Paříže, kde bude vyčkávat na oznámení výsledků.

16:55
V Londýně se před francouzskou ambasádou tvořily fronty

Francouzské volby, Londýn

17:03
Kdy budou jasné výsledky?

Do oficiálního konce 2. kola prezidentských voleb ve Francii sice zbývají ještě tři hodiny, klání už se ale pomalu vyjasňuje a signály o pravděpodobném vítězství Emmanuela Macrona se množí.

V 19 hod. – po ukončení hlasování v menších francouzských městech a na venkově – budou zveřejněné přesnější exit polly frankofonních médií z Belgie, Švýcarska i některých dalších území. Ty můžou na rozdíl od těch francouzských zveřejňovat odhady už během volebního dne.

Pokud nenastane nějaká mimořádná situace, o pravděpodobném vítězi prezidentských voleb ve Francii by mělo být jasno do 20:30 hod.

17:12
Některým zahraničním novinářům byl upřen vstup do štábu Le Penové

Přes deset reportérů ze zahraničních médií jako Buzzfeed nebo Politico nebylo vpuštěno do volebního štábu Marine Le Penové, přestože měli platnou akreditaci.

Organizátoři jim tvrdili, že to není možné z bezpečnostních důvodů nebo pro nedostatek místa. Novináři jsou ale přesvědčeni, že jde o záměrné blokování.

Zástupce levicového francouzského listu Libération na místě oznámil, že ze solidarity s kolegy se volebního večera nacionalistické prezidentské kandidátky nezúčastní taky, přestože byl organizátory vpuštěn dovnitř.

17:18
K urnám zatím přišlo méně voličů než před pěti lety

Volební účast v 17 hodin byla podle francouzského ministerstva vnitra 65,30 %. To je o více než pět procent méně než v minulých volbách v roce 2012, kdy v tuto hodinu volební účast dosahovala 71,96 %. V roce 2007 to bylo dokonce 75,11 %.

17:32
Obama stojí na straně Macrona

Bývalý prezident USA Barack Obama oficiálně vyjádřil svou podporu Emmanuelu Macronovi ve čtvrtek. "Tyto francouzské volby jsou velmi důležité pro budoucnost Francie a pro ty hodnoty, kterých si tak ceníme," řekl Obama ve videu, které zveřejnil Macronův volební štáb. "Protože na úspěchu Francie záleží celému světu," dodal bývalý prezident. Podle Obamy se Macron ve své volební kampani postavil za liberální hodnoty a lepší budoucnost Francouzů. 

17:41
Únik dokumentů z Macronova štábu vyšetřuje francouzská justice

Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů ze štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na zdroj blízký vyšetřování.

Francouzské trestní orgány řeší možné porušení zákona kvůli nelegálnímu proniknutí do počítačového systému a narušení soukromí korespondence, uvedla agentura.

17:50
Ve vesničce chodí do volební místnosti zadním vchodem, aby nerušili rodinku sýkorek

Každé prezidentské volby ve Francii mají svoji kuriózní historku, popisují francouzská média. A ta letošní je z malé vesničky La Lande-Chasles. Její vedení se rozhodlo, že voliči nesmí narušit rodinku sýkorek, která si udělala hnízdo rovnou v nepoužívané schránce na dopisy stojící u vstupu do volební místnosti. Tam vyvedly hned šest ptáčat.

Registrovaných 84 voličů tak musí při vstupu do volební místnosti použít vedlejší vchod. "Měly vajíčka už od prvního kola prezidentských voleb," uvedl pro agenturu AFP starosta vesnice Jean-Christophe Rouxel.

17:57
Francouzský list Libération vyhlásil bojkot povolebního večera Le Penové

Levicový deník Libération zareagoval na zamítnutí akreditace na povolební večer Národní fronty některým médiím prohlášením, že jeho redaktoři se v rámci "solidarity s kolegy" akce v podniku Chalet du Lac u Vicenneského lesíka nezúčastní.

Libération uvedl, že tým nacionalistické kandidátky akreditace zamítl kvůli "nedostatku místa", což označil za "podivnou záminku". "Tato nedemokratická opatření, která jsou v rozporu se svobodou projevu, musí přestat, stejně jako zastrašování novinářů během mítinků," napsal Libération.

18:02
Francouzská televize odhaduje nižší celkovou volební účast

Francouzská televize BFM TV očekává, že celková volební účast dosáhne na 74 procent. Pro srovnání, v roce 2012 to bylo 80,35 procenta.

18:10
Aktivistky z hnutí Femen protestovaly proti Le Penové

Aktivistky hnutí Femen v neděli znovu protestovaly v domovském volebním okrsku Hénin-Beaumont nacionalistky Marine Le Penové.

Protestovaly proti její politice, která je podle nich xenofobní a nerespektuje mj. práva žen.

18:12
Druhé kolo voleb prezidenta Francie láká v Praze méně voličů

Na francouzské velvyslanectví v Praze přichází ve druhém kole prezidentských voleb spíše jednotlivci. První kolo přitom provázel velký zájem voličů, ve frontách museli čekat na vhození svého hlasu i dvě hodiny. 

Kratší fronta se před ambasádou vytvořila zhruba hodinu před polednem, zbytek dne bylo prostranství před budovou spíše prázdné. O situaci před velvyslanectvím informuje i samotný úřad na Twitteru. "Nečekejte na poslední chvíli, přijďte volit," vyzval po 16:00 voliče.

Podle České televize odvolilo v Praze do dvou hodin po poledni přes 1000 lidí, což je skoro 50 procent voličů v Česku.

18:30
Nový prezident se zítra zúčastní ceremonie k výročí konce druhé světové války

Podle francouzského listu Le Figaro čeká nového francouzského prezidenta hned zítra první oficiální ceremonie.

Po boku odcházející hlavy státu Francoise Hollanda uctí dopoledne památku konce druhé světové války před sochou generála Charlese de Gaulla na pařížském Place Clémenceau.

Pokud by šlo o Emmanuela Macrona, stál by po boku svého někdejšího premiéra. Macron byl v Hollandově vládě v letech 2014–16 ministrem hospodářství. Pak z ní rezignoval a rozběhl svoji samostatnou prezidentskou kampaň.

18:41

Vojáci hlídkují na prostranství před muzeem Louvre, kde bude mít Emmanuel Macron povolební shromáždění.

Francie, volby, voják

19:06
Většina volebních místností je již uzavřena

V 19 hodin se zavřela většina volebních místností. Ještě hodinu mohou volit obyvatelé větších měst.

19:09
Belgický list: Macron se stane prezidentem s 63 procenty hlasů

Belgický zpravodajský server La Libre odhaduje, že vítězem se stane Emmanuel Macron se ziskem 63 % hlasů. Le Penová podle deníku získá 37 % hlasů. 

19:24
Prezidetské volby ve Francii většinou končí těsně

Tady jsou přehledně výsledky předchozích prezidentských klání ve Francii. Charles de Gaulle a Jacques Chirac v nich svého času zvítězili drtivě. Většina ostatních soubojů byla ale velmi těsná.

19:35

První příznivci Emmanuela Macrona prošli bezpečnostní kontrolou do prostranství u muzea Louvre, kde Macron vystoupí po oznámení výsledků voleb. 

19:49
Přibývá médií bojkotujících shromáždění Le Penové

K bojkotu povolebního shromáždění Marine Le Penové se vedle francouzských listů Le Monde a Libération přidala i agentura Bloomberg. Volební štáb Le Penové zamítl akreditaci asi desítce médií kvůli "nedostatku místa".

20:00
Volební místnosti jsou uzavřeny

Všechny volební místnosti jsou teď uzavřeny. Brzy můžeme očekávat první oficiální odhady výsledků.

20:01
Le Penová přijela do volebního sídla

Marie Le Penová přijela do sídla svého volebního štábu v Châlet du Lac.

20:04
Macron podle odhadů získal přes 65 procent hlasů

Podle serveru Politico získal Emmanuel Macron 65,1 % hlasu, zatímco Marine Le Penová 34,9 %. S podobnými čísly přišla také agentura Reuters, která však Macronovi přisuzuje ještě o jedno procento více. 

20:11
Předběžné odhady výsledků se shodují: Macron je novým prezidentem Francie

Francouzské prezidentské volby jasně vyhrál centristický kandidát Emmanuel Macron, který v dnešním druhém kole porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou. Shodují se na tom odhady zveřejněné francouzskými médii, podle nichž získal Macron okolo 65 procent hlasů, zatímco Le Penová přibližně 35 procent.

20:16
Le Penová pogratulovala Macronovi

Macron a Le Penová spolu krátce hovořili telefonicky po osmé hodině. Kandidátka Národní fronty řekla, že Francouzi zvolili kontinuitu. Macronovi pogratulovala, čímž uznala svou porážku.

20:26
Macronovi příznivci slaví

Macronovi příznivci slaví v prostranství před muzeem Louvre.

20:27

Předseda Evropské rady Donald Tusk pogratuloval na Twitteru Emmanuelu Macronovi a francouzskému lidu, který si podle něj vybral svobodu, rovnost a bratrství nad tyranií "fake news".

20:30
Macronovi blahopřála britská premiérka Theresa Mayová

"Francie je jedním z našich nejbližších spojenců a těšíme se na spolupráci s novým prezidentem," uvádí se v prohlášení britské ministerské předsedkyně.

20:35
Macron chce otevřít "kapitolu naděje"

"Dnes večer začíná nová kapitola naší dlouhé historie. Chci, aby to byla kapitola naděje a obnovené důvěry," řekl Emmanuel Macron agentuře AFP. 

20:39
Dalším krokem je získání většiny v parlamentu

Vítěz francouzských prezidentských voleb, centrista Emmanuel Macron, překonal dobytím Elysejského paláce jen jednu překážku. Jeho úkolem nyní bude opět spojit dohromady rozhádané spoluobčany a získat pro své hnutí Vpřed! ve francouzském parlamentu většinu.

Volby zákonodárců se v politicky rozdrobené zemi, v níž mnozí pro něho v druhém kole hlasovali se sebezapřením, aby zabránili úspěchu krajně pravicové Marine Le Penové, budou konat v červnu. Bez parlamentní podpory by Macron nebyl s to snadno prosadit klíčové reformy.

20:42
Představitelé EU pogratulovali Macronovi velmi rychle

Vrcholovým představitelům Evropské unie trvalo pouhých pár minut, než pogratulovali Emmanuelu Macronovi k vítězství. 

"Společně za silnější a spravedlivější Evropu," napsal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Macronovi. V dopise mu gratuluje jménem celé Evropské komise.

"Gratuluji francouzskému lidu, že si vybral volnost, rovnost a bratrství nad tyranií 'fake news'," uvedl na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ještě před Junckerem a Tuskem zveřejnil na Twitteru svou gratulaci předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Francie si podle něj vybrala budoucnost v srdci Evropy. Macrona Tajani pozval, aby oslovil plénum Evropského parlamentu.

20:47
Le Penová dosáhla historického výsledku pro svou stranu

Marine Le Penová ve druhém kole prezidentských voleb sice výrazně prohrála, přesto šéfka krajně pravicové strany Národní fronta (FN) neodchází z letošních prezidentských voleb úplně poražená.

V prvním kole dosáhla na historicky nejvyšší podporu pro svou stranu, ve druhém kole podle odhadů dosáhla dvojnásobného zisku hlasů ve srovnání se svým otcem Jeanem-Marie Le Penem, který byl překvapivým finalistou prezidentských voleb v roce 2002.

20:55
Kdo je Emmanuel Macron?

Agentura AFP přináší stručné shrnutí života nového francouzského prezidenta.

20:58
Zaorálek: Francouzi zvolili evropskou budoucnost

"Francouzi dnes zvolili nejen svého prezidenta, ale i evropskou budoucnost! Blahopřeji E. Macronovi," reagoval na výsledky francouzských voleb ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

20:59

Nejmladší francouzský prezident má před sebou nejen bouřlivé oslavy, ale i odpočinek před třetím kolem hlasování – tedy červnovými parlamentními volbami, kde se jeho rok staré hnutí En Marché! bude snažit zabodovat. Jinak totiž hrozí, že program, s nímž Macron vyhrál a dal tak naději liberálům celého západního světa, zůstane z větší části na papíře. Přečtěte si komentář Martina Ehla. 

21:04
Hollande poblahopřál svému nástupci

Vítězi prezidentských voleb ve Francii Emmanuelu Macronovi srdečně blahopřál mezi prvními současný prezident Francois Hollande, který jej podpořil již v předvolební kampani. Během dnešního hlasování dopoledne vzkázal voličům, aby při hlasování neudělali chybu.

Podle médií zbývá Hollandovi pro předání funkce už pouhý týden. Jeho mandát vyprší 14. května.

21:05
Mladý prezident

Emmanuel Macron, který byl dnes ve svých 39 letech zvolen do čela Francie, se stane nejmladším prezidentem této země. Překoná tak Louise-Napoléona Bonaparta, který do funkce nastoupil v roce 1848 ve svých 40 letech.

Macron se také stane nejmladším úřadujícím prezidentem evropské země a rovněž byl mezi nimi zvolen v nejmladším věku.

Podle francouzského serveru Libération bude i nejmladším prezidentem na světě.

21:07
Čeští politici vítají vítězství Macrona

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek vidí ve zvolení Macrona dobrou zprávu. "Gratuluji vítězi. Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí," reagoval na zprávy z Francie Bělobrádek.

Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je jeho přesvědčivé vítězství dobrou zprávou pro Evropskou unii i pro Českou republiku.

"Prohra M. Le Penové je dobrou zprávou. Ale jásat nad výhrou E. Macrona můžeme jen těžko. Na krizi EU nenabízí žádné dobré řešení," napsal například na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"Určité" výhrady k Macronovi má i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Jeho přesvědčivé vítězství ale označil za dobrou zprávu, protože Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU.

Jeho úspěch přivítal i lidovecký ministr kultury Daniel Herman. "Teď ve Francii, před pár týdny v Holandsku a před tím v Rakousku zvítězil rozum a zodpovědnost. Tak do toho i u nás!" napsal na Twitteru.

21:11
Mluvčí Angely Merkelové: Zvítězila silná a jednotná Evropa

Za "vítězství pro silnou, jednotnou Evropu" považuje úspěch Emmanuela Macrona v prezidentských volbách ve Francii mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Uvedl to v gratulaci centristickému kandidátovi na Twitteru. 

"Vaše vítězství je vítězstvím pro silnou, jednotnou Evropu a pro francouzsko-německé přátelství," zněl celý Seibertův tweet. Mluvčí německé kancléřky jej zveřejnil jak v němčině, tak ve francouzštině.

21:15
Macronovo vítězství potěšilo také premiéra Sobotku
21:29
Slovensko uvítalo zvolení Macrona prezidentem Francie

Slovenské ministerstvo zahraničí uvítalo vítězství Emmanuela Macrona v dnešních volbách francouzského prezidenta. Ministerstvo to napsalo v prohlášení, které obdržela ČTK. Macronovi gratuloval k vítězství také prezident Andrej Kiska.

"Vnímáme tuto volbu jako uznání přetrvávající atraktivnosti hodnot a principů, o které se dosavadní evropská spolupráce opírala, a zároveň jako projev vůle pokračovat v budování společného projektu, který musíme přizpůsobovat potřebám lidí, novým podmínkám a evropským i globálním výzvám," uvedlo ministerstvo zahraničí.

"Vítězství pro všechny, kteří věří v Evropu!" napsal na Twitteru slovenský prezident Kiska.

21:31
Novým prezidentem Francie je bohatý muž, který se zamiloval do své učitelky a vzal si ji

Před třemi lety znal ambiciózního Emmanuela Macrona ve Francii jen málokdo.

Macron má za sebou raketový nástup. Jeho hnutí Vpřed! (En Marche!), jež založil teprve před rokem, rychle sbírá nové členy a rychle zapouští kořeny ve francouzských regionech i na venkově.

Muž, který by v Česku ani kvůli svému nízkému věku nemohl kandidovat, se stane na příštích pět let prezidentem Francie.

Více v článku Simone Radačičové.

21:40
Trump se těší na spolupráci

Americký prezident Donald Trump poblahopřál Emmanuelu Macronovi k jeho "velkému vítězství". "Moc se těším na spolupráci s ním," uvedl Trump.

21:41
V EU panuje úleva

Nadšení z výsledku druhého kola francouzských prezidentských voleb, které dnes večer zavládlo v Bruselu, je pochopitelné. Donedávna vlastně neznámý Emmanuel Macron s jasně proevropským programem v nich s výrazným rozdílem porazil nacionalistickou kandidátku Marine Le Penovou, jejíž případný nástup do Elysejského paláce by pro Evropskou unii znamenal obrovský problém. Spolu s projevy radosti ale zástupci EU většinou dodávají, že boj s nynější populistickou vlnou zdaleka nemusí být u konce.

Pro EU otřesenou loňským červnovým hlasováním o brexitu, tedy o odchodu Británie, a sledující vítězství Donalda Trumpa v USA jsou dnešní francouzské volby přesto uklidňující zprávou. Alespoň pro ty politické směry, které udávají její stávající podobu.

21:50
Trhy hodnotí Macronovo vítězství pozitivně

Dnešní vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení společné evropské měny, pomoci může i české koruně. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Trhy podle nich Macronovo vítězství očekávaly, jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Prezident Svazu průmyslu a dopravy označil jeho výhru za dobrou zprávu nejen pro Českou republiku, ale pro celou EU.

"Trhy hodnotí pozitivně, že Macron zvítězil s poměrně citelným náskokem před Le Penovou. To znamená, že eurodestruktivní nálada není ve Francii zdaleka tak rozšířena, jak se někteří obávali ještě v předvečer druhého kola prezidentské volby," řekl hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

21:52
Euro posiluje

Euro se poprvé od amerických prezidentských voleb dostalo nad hodnotu 1,1 dolaru (26,703 koruny). Na asijských trzích tak po ohlášení vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách posílilo o 0,2 procenta. Euro také posílilo vůči japonskému jenu, a to na dvanáctiměsíční maximum, uvedla agentura Reuters.

21:59
Brigitte Macronová - manželka a klíčová poradkyně

Brigitte Macronovou (64), bývalou profesorku na prestižním gymnáziu, Francouzi pokládají za velmi inteligentní a šarmantní ženu. Když se bývalý investiční bankéř Macron rozhodl kandidovat na prezidentský úřad, opustila svoji práci a podřídila svůj život jeho kariéře. Je jeho nejdůležitější poradkyní a po jeho dnešním zvolení prezidentem se stane patrně velice neortodoxní první dámou Francie.

Role Brigitte v pozadí Macronovy raketové politické kariéry je podle jeho blízkých naprosto klíčová. Už v době, kdy byl ministrem hospodářství, se účastnila zasedání jeho kabinetu a během kampaně několikrát vystoupila na mítincích.

Brigitte Macronová, Emmanuel Macron

22:00
Volební účast dosáhla téměř 76 procent

Volební účast v druhém kole prezidentských voleb byla 75,9 procenta, uvedlo francouzské ministerstvo vnitra. Z toho bylo 9,4 procenta hlasů neplatných

22:13
První dámy Francie

Agentura AFP přináší přehled prvních dam 5. francouzské republiky. 

22:16
Macron míří za příznivci

Nový prezident Emmanuel Macron míří za svými příznivci. U muzea Louvre čeká asi 10 tisíc lidí na jeho vystoupení, které začne během několika minut. 

22:30
Macron telefonoval s Merkelovou

Emmanuel Macron telefonoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s kterou měl podle informací agentury AFP velmi příjemný rozhovor. Agentura Reuters uvedla, že se Macron chystá na brzkou návštěvu Berlína. 

22:33
V Praze vyhrál také Macron

Na francouzské ambasádě v Praze ještě nejsou hlasy sečteny. Členka volební komise Helena Briardová v České televizi odhadla, že asi 75 procent voličů v Praze dalo přednost Emmanuelu Macronovi. Pouhých asi 10 až 15 procent hlasovalo pro Marine Le Penovou.

22:39
Macron přijel před Louvre

Emmanuel Macron přichází mezi své příznivce, během jeho příchodu zní Óda na radost, tedy neoficiální hymna Evropské unie. 

22:46
Macron: respektuji ty, kteří hlasovali pro Le Penovou

"Budu usilovat, abych vás nezklamal. Chci Francii během následujících pěti let posunout dopředu. Dnes večer bych rád promluvil k Francouzům, kteří pro mě hlasovali, ale i k těm, kteří hlasovali hlavně proto, aby hájili republiku. Hlasovali proti extremismu. Vím, že existují určité nesoulady, a já to budu respektovat. Budu hájit republiku. A konečně bych rád promluvil i k těm, kteří hlasovali pro paní Le Penovou. Prosím nepískejte, oni dnes vyjádřili určité rozčarování a přesvědčení, i to respektuji. Učiním v příštích pěti letech vše možné, aby příště už neměli důvod hlasovat pro extremistické strany," říká Macron.

22:49
Přineseme nový spravedlivý svět

"Dnes večer se na nás dívá celá Evropa i celý svět. Očekávají, že budeme hájit svobodu i utlačované. Očekávají, že přineseme nový humanismus a bezpečný svět, spravedlivý a šetrný k životnímu prostředí," pokračuje Macron.

22:50
Obrovské úkoly

Macron mluví o obrovských úkolech, které chce začít naplňovat hned zítra. Zmiňuje zajištění bezpečnosti všech Francouzů, zlepšení hospodaření a přebudování Evropské unie.

"Máme před sebou obrovský úkol a musíme být odvážní. Zvolili jste si odhodlanost a odvážnost, což je obrovský závazek," říká Macron.

22:51
Projev skončil, Macron sklidil ovace

"Neustoupíme pomluvám, ironii ani defétistickým trendům," pokračuje Macron a děkuje svým přátelům, rodině a blízkým.

Macron se na chvíli dlouze odmlčel a pousmál. "Vím, že to nebude jednoduché," navázal. Hned několikrát během svého burcujícího projevu zopakoval, že ho čeká obrovský úkol. Je viditelné, že si je vědom tíhy okamžiku.

Projev skončil, během ovací přichází na pódium také Macronova manželka Brigitte. Zahrála francouzská hymna.

23:05
Pražský hrad mlčí

V záplavě zahraničních reakcí zatím schází ta z Pražského hradu, mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček slibuje vyjádření v pondělí. Ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák nicméně na Twitteru Macronovi pogratuloval. "Čeká nás těžká debata o budoucnosti EU. Bude to ale diskuse o dalším směřování integrace, nikoli o jejím konci," uvedl.

23:38
Macron výrazně vede

Macron vede po sečtení 85 procent odevzdaných hlasů téměř o 30 procentních bodů. Získal 64 procent hlasů, Le Penová 36 procent. Volební účast je dle ministerstva vnitra 75,34 procenta.

23:51
Le Penová porážku předpokládala

Shromáždění v parku ve Vincennes na jihovýchodě Paříže, kde se svou první reakcí na výsledek voleb vystoupila Marine Le Penová, nebylo tak velké a veselé jako na nádvoří Louvru, kde slavili stoupenci Macrona.

Televizní komentátoři si všimli, že výběr místa na okraji Paříže ztracené mezi stromovím v zásadě předpokládal volební porážku Le Penové, zatímco Macronův štáb si sebevědomě vybral někdejší sídlo francouzských králů v samém srdci metropole.

00:03
Macronovo vedení se zvyšuje

Sečteno je 90 procent hlasů. Macron získal 65 procent, Le Penová 35 procent.

00:11
Další důležité volby jsou v červnu

Macrona čeká další boj v červnu, kdy budou volby do Národního shromáždění. Podle průzkumů by hnutí Vpřed! zvítězilo s 24–26 procenty. Hned druhá by ale byla Národní fronta.

03:15
Přes 11 procent hlasů bylo neplatných

Konečné výsledky francouzských prezidentských voleb potvrdily jasné vítězství liberála Emmanuela Macrona, které již dříve uznala i jeho soupeřka Marine Le Penová.

Po sečtení všech odevzdaných platných hlasů jich bývalý ministr hospodářství Macron získal 66,06 procenta. Vyplývá to z informací francouzského ministerstva vnitra. Krajně pravicovou političku podpořilo 33,94 procenta voličů.

Ze 47 milionů registrovaných voličů se 25,38 procenta k hlasovacím urnám nedostavilo. Podle agentury Reuters jde o téměř rekordní neúčast. Rekordních 11,5 procenta odevzdaných hlasů bylo buď prázdných, nebo poškozených.

10:23
Kdo bude premiér?

Mezi Francouzi se začíná objevovat otázka: Kdo bude Macronovým premiérem? Podle France24 by to mohla být žena.

10:24
Lidé hlasovali hlavně proti krajní pravici

Odpoledník Le Monde vidí několik "důvodů, proč tento úspěch relativizovat". "Mnoho Francouzů nehlasovalo 'pro' kandidáta, ale 'proti' krajní pravici," uvádí list. Zároveň upozorňuje na to, že rekordní počet voličů, zhruba čtvrtina, se zdržel hlasování nebo úmyslně vhodil neplatné lístky, respektive prázdné obálky. Legitimita Emmanuela Macrona "bude pravděpodobně velmi rychle zpochybňována".

 

10:25
Poblahopřál i prezident Putin

Macronovi k vítězství blahopřál i ruský prezident Vladimir Putin. Rusko je připraveno na konstruktivní práci na bilaterálních vztazích i ohledně celosvětových témat, řekl podle agentury Reuters. Podle Putina je důležité překonat vzájemnou nedůvěru a společně se zasadit o mezinárodní bezpečnost.

10:28
Macron nesmí selhat

Pokud se Macronovi nepodaří sjednotit zemi, příště už svou šanci Le Penová nepromarní. Pro Národní frontu jsou totiž letošní volby historickým vítězstvím.

Francie, volby, 2017, prezident

10:50
Koruna posílila

Koruna v pondělí ráno v reakci na výsledek francouzských voleb zpevnila pod 26,62 koruny za euro. Jde o nejsilnější hodnotu za poslední měsíc. Jeden dolar stojí dokonce jen 24,3 koruny, koruna je tedy nejsilnější od loňského listopadu. Euro posílilo také na devizových trzích v Asii. 

10:57
Francouzská obří politická laboratoř

Pro nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nedělním druhým kolem prezidentských voleb nic nekončí, ale naopak všechno teprve začíná, píše dnes belgický Le Soir. Své nesporné vítězství nad nacionalistkou Marine Le Penovou může používat jako štít, deník se ale ptá, zda to bude stačit k překonání sociální a politické nestability, ke sjednocení nyní hluboce rozdělené země.

"Nedělní večer postavil před Francii, ze které se stala obří politická laboratoř, hlavně otázky," upozorňuje deník v redakčním komentáři.

10:59
Oslavy vítězství u Louvru
11:04
Konečné výsledky

Macron 66,1 procenta hlasů, Le Penová 33,9 procenta, informuje AFP o finálních výsledcích. 

 

11:19
Macron po boku Hollanda

Vítěz prezidentských voleb Emmanuel Macron po boku končící hlavy státu Francoise Hollanda na dnešních oslavách 8. května.

11:22
Macronovi se změnami EU pomohou i vlády dalších zemí

Macron bude mít při prosazování prvků z "evropské" kapitoly svého reformního programu velmi pravděpodobně podporu dalších proevropských vlád zemí EU. A to i přesto, že jiná hlavní města mohou mít jiné priority. Myslí si to analytik bruselského Střediska evropské politiky Robin Huguenot-Noël. Ze strany ostatních evropských metropolí podle něj nepůjde o žádný velký projev solidarity s Francií, ale spíš o "osvícený" způsob, jak podpořit jejich vlastní zájem, kterým je budoucnost evropské integrace.

11:29
Co říkají světoví politici na Macronovo vítězství?
11:38
Hollande symbolicky předal funkci

Emmanuel Macron se dnes sešel u hrobu neznámého vojína v Paříži s dosluhující hlavou státu Francoisem Hollandem. U příležitosti oslav 72. výročí konce druhé světové války společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň připomínající miliony padlých ve válkách. Akt je označován za symbolické zahájení předávání funkce, které bude formálně završeno o víkendu, kdy Hollandovi skončí pětiletý mandát.

Tradici dodržel před pěti lety i Hollandův předchůdce Nicolas Sarkozy, který svého nástupce na obřad pozval poté, co s ním prohrál volební souboj. I Macronovi se tak dostává příležitosti se ukázat vůbec poprvé při státnické akci.

Francie, volby, 2017, prezident, Hollande, Macron

11:46
Nejprve do Německa

Jako první zemi chce Macron v nové funkci navštívit sousední Německo, informovala agentura AP s odvoláním na francouzskou europoslankyni Sylvii Goulardovou. V Německu zřejmě navštíví také francouzské vojáky působící v této zemi.

11:51
Oficiálně si moc předají v neděli

K předání moci mezi končícím prezidentem Francoisem Hollandem a nastupujícím Emmanuelem Macronem dojde v neděli.

12:18
Policie zasahovala při nočních násilnostech v Paříži

Francouzská policie v noci na severovýchodě Paříže zadržela přes 140 lidí, kteří útočili na strážce pořádku zápalnými lahvemi a ničili veřejný majetek. Demonstranti ve čtvrti Ménilmontant protestovali jak proti zvolení Emmanuela Macrona prezidentem, tak i proti krajní pravici, jejíž kandidátka Marine Le Penová sice volby prohrála, ale zaznamenala rekordní zisky.

12:19
Macronovi blahopřáli i slovenští a polští činitelé

S blahopřáním Emmanuelu Macronovi k vítězství ve francouzských prezidentských volbách se dnes přidali i polská premiérka Beata Szydlová a nejvyšší slovenští představitelé - prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico. Szydlová přitom dala najevo, že si přeje "nový začátek" ve vztazích Polska a Francie.

Macronovi k vítězství gratuloval i slovenský prezident. "Vaše vítězství je šťastným dnem pro všechny, kteří věří v jednotnou a silnou Evropu. Spolupráce v Evropské unii založená na společných hodnotách je pro nás nenahraditelná," napsal Kiska v blahopřejném telegramu.

"Věřím, že tato volba (Francouzů) je dobrou zprávou pro budoucnost Evropské unie a umožní členským státům hledat cestu k sobě, ne od sebe," přidal se ve svém blahopřání předseda slovenské vlády Fico.

12:34
Macronovi už k vítězství telegramem pogratuloval i Zeman

Vaše Excelence,

dovolte mi, abych Vám srdečně pogratuloval k Vašemu zvolení prezidentem Francouzské republiky.

Těší mě výborná úroveň vztahů mezi Českou a Francouzskou republikou a rozvíjející se spolupráce v politické, ekonomické i kulturní oblasti. Pevně věřím, že se nám podaří nalézt příležitost k osobnímu setkání a že tak budeme moci ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení a rozvoji tradičního přátelství mezi našimi zeměmi.

Dovolte mi proto, abych využil této slavnostní příležitosti a pozval Vás i Vaši choť ke státní návštěvě České republiky. Bylo by mi potěšením, kdybych Vás mohl přivítat na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů.

Vážený pane prezidente, přeji Vám pevné zdraví a hodně štěstí a úspěchů ve Vaší zodpovědné funkci.

S úctou

Miloš Zeman

prezident České republiky

12:36
Srovnání výsledků od roku 2002
13:43
Merkelová: Macron je nositelem naděje pro miliony Francouzů

Vítěz francouzských prezidentských voleb Emmanuel Macron je podle německé kancléřky Angely Merkelové nositelem naděje pro miliony Francouzů i mnoho lidí v Německu a v Evropě. Merkelová nepochybuje o tom, že se jí s devětatřicetiletým politikem bude dobře spolupracovat.

"Velkolepý úspěch Emmanuela Macrona mě velmi těší a už včera (v neděli) jsem mu gratulovala," řekla dnes Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně. "Vedl odvážnou, proevropskou volební kampaň. Je pro otevřenost světu a staví se rozhodně za sociálně-tržní hospodářství," poznamenala rovněž kancléřka.

13:53
Macronova profesní dráha
14:31
Francouzské první dámy
15:23
Vliv Macronova vítězství na trhy

Macronovo vítězství dá prostor k nadechnutí těm, kteří se obávali nárůstu populismu v Evropě, nelze však spoléhat na to, že bude znamenat i bezprostřední vzpruhu pro finanční trhy. Ty základní obavy, které Le Penová ztělesňuje, výsledek voleb totiž nezměnil.

Investoři v Evropě s vítězstvím Emmanuela Macrona počítali, regionální akciové indexy v týdnech před volbami zpevnily zhruba o čtyři procenta, podotýká ekonomický server Fortune. To znamená, že Macronovo vítězství může na burzách naopak odstartovat mírný výprodej, protože investoři budou chtít vybrat zisky z dosavadního cenového růstu, poznamenal analytik Peter Donisanu ze společnosti Wells Fargo.

V dlouhodobém výhledu je Macronovo vítězství příznivou zprávou pro evropské podniky, i když to patrně není nic, od čeho by šlo čekat zásadní změny. Největší obavy, které volby ve Francii světu naháněly, se totiž týkaly toho, že Le Penová by se v případě svého vítězství snažila dostat Francii z Evropské unie. Analytici upozorňovali, že takzvaný frexit, tedy odchod Francie z EU, by byl ekonomicky mnohem zničující než brexit, částečně proto, že by Francie odchodem z EU zároveň opustila eurozónu. To by mohlo ohrozit stabilitu samotné EU a tím i veškeré výhody, které s sebou přinesly otevřené hranice.

16:36
Francouzské akcie klesají

Západoevropské akcie dnes navzdory počátečnímu růstu převážně oslabují, investoři totiž po předpokládaném vítězství Emmanuela Macrona vybírají zisky. Index pařížské burzy CAC 40 odpoledne ztrácel 0,8 procenta na 5389 bodů, zatímco v pátek uzavřel na více než devítiletém maximu.

Hlavní index německých akcií DAX krátce po zahájení dnešního obchodování vystoupil na nový rekord, Kolem 16:00 SELČ už ale vykazoval pokles o 0,2 procenta na 12,691 bodu. Západoevropský akciový index STOXX 600 ve stejnou dobu ztrácel rovněž 0,2 procenta na 393,8 bodu.

Pozornost investorů se nyní přesouvá k vyhlídkám na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB).

Investoři navzdory dnešnímu oslabení zůstávají optimističtí, co se dalšího vývoje evropských akciových trhů týče. Analytik Emmanuel Cau ze společnosti JPMorgan upozornil, že Macronovo vítězství by stále mohlo podpořit příliv peněz do evropských akcií.

16:43
Le Penová byla silnější v oblastech s vysokou nezaměstnaností

Jak volila Francie? Marine Le Penová získala více hlasů v oblastech s vysokou nezaměstnaností a v místech, kde jsou nižší mzdy, ukazuje podrobná grafika The New York Times.

18:20
Euro se nedokázalo udržet na šestiměsíčním maximu

Euro se dnes nedokázalo udržet na šestiměsíčním maximu, na které se vůči americkému dolaru vyšplhalo v bezprostřední reakci na vítězství Emmanuela Macrona. Investoři totiž přikročili k vybírání zisků, které jim růst jednotné evropské měny přinesl.

Během obchodování v Asii se euro vyšplhalo až na 1,1023 USD. Poprvé od listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech tak překonalo hranici 1,10 USD. Kolem 17:00 SELČ už ale vykazovalo pokles o 0,7 procenta na 1,0927 USD.

Jednotná evropská měna po Macronově vítězství v prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny posílila asi o tři procenta.

18:54
Několik tisíc lidí v Paříži demonstrovalo proti Macronovi

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v centru Paříže proti Macronovi. Podle médií šlo většinou o radikální odboráře a levicové aktivisty. Protesty, na které dohlížela policie, se obešly bez vážnějších incidentů, zadrženo bylo jen několik osob. Mnohem násilnější protesty se konaly už v noci po vyhlášení výsledků voleb.

Protestující se sešli na náměstí Republiky a vyrazili na pochod k náměstí Bastily, během kterého provolávali hesla proti kapitalismu, volnému trhu a mezinárodním organizacím. Organizátoři vyzvali k vytvoření sociální fronty odporu vůči Macronově politice, která podle nich může ohrozit sociální jistoty Francouzů, případně být nešetrná k životnímu prostředí.

Demonstrace proti Macronovi, Paříž, Francie

19:13
Macron bodoval ve městech

Macronův proevropský a liberální program triumfoval především u městských voličů. Například v Paříži získal téměř 90 procent z více než milionu hlasujících. Podobně uspěl rovněž v Lyonu, Toulouse či Bordeaux, kde získal nad 80 procent hlasů. Drtivě triumfoval zejména na západě země, kde ovládl i venkovské oblasti.

Nadpoloviční většinu hlasů přitom získal v drtivé většině z přibližně stovky francouzských departementů. Le Penová ovládla pouze dva na severu země: Aisne a Pas-de-Calais, jehož obyvatelé řeší problémy s uprchlíky a protiimigrační rétorika Le Penové tam má tradičně značný ohlas. Z velkých měst byla její ztráta na Macrona nejnižší v Nice na jihu země, které loni zasáhl velký teroristický útok

19:51
Erdogan mluvil s Macronem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky blahopřál Emmanuelu Macronovi, jehož vítězství označil za naději pro budoucnost EU. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zdroj z Erdoganova úřadu. Turecký lídr, jehož vztahy s evropskými politiky se zhoršily v souvislosti s nedávným referendem o posílení jeho pravomocí, s Macronem hovořil o důležitosti zlepšení vztahů unie a Turecka.

Oba politici se podle Reuters shodli na tom, že se sejdou během květnového summitu NATO v Bruselu.

21:30
Trump se během summitu NATO sejde s Macronem

Americký prezident Donald Trump se 25. května během summitu NATO v Bruselu sejde s nově zvoleným francouzským prezidentem. Podle Bílého domu se na tom oba shodli v dnešním telefonátu. Trump Macronovi poblahopřál ke zvolení a řekl, že se těší na vzájemnou spolupráci.

"Prezident Trump zdůraznil chuť úzce spolupracovat s nově zvoleným prezidentem Macronem a společně čelit náročným úkolům," uvedl Trumpův úřad v prohlášení.

Šéfové vlád Polska a tří pobaltských států se dnes na schůzce v estonské metropoli Tallinnu vyzvali Emmanuela Macrona ke spolupráci na jednotné Evropě.

22:21
On-line reportáž končí

Dnešní on-line reportáž k událostem po zvolení nového francouzského prezidenta končí,

děkujeme za pozornost.

Vaše redakce.