Miloš Zeman v pátek dopoledne složil prezidentský slib a stal se třetím českým prezidentem. Akt, při kterém Zeman přísahal na speciální výtisk české ústavy, sledovali ve Vladislavském sále Pražského hradu poslanci, senátoři, členové vlády, zahraniční diplomaté či zástupci církví. Přítomen byl též předchozí prezident Václav Klaus.

Zeman složil přísahu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Úřadu se ujal na příštích pět let. Z první řady sedadel v pozdně gotickém hradním sále prezidentský slib sledovala též Zemanova manželka Ivana a dcera Kateřina. Pozváno bylo 626 hostů, někteří se ale omluvili.

"Nabízím roli prostředníka a roli moderátora, nikoliv ale roli soudce, protože tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší," řekl ve svém prvním prezidentském projevu Zeman.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:16
Česko od půlnoci nemá prezidenta

Dobré ráno, vítáme vás u on-line reportáže ze dne, kdy se funkce oficiálně ujme třetí český prezident Miloš Zeman. V 10 hodin začne na Pražském hradě inaugurační ceremoniál.

07:24
Miloš Zeman se stane prezidentem po 10. hodině

V 10 hodin začne ve Vladislavském sále Pražského hradu inaugarace. Při ní Miloš Zeman složí slib, po kterém se stane prezidentem. Ceremoniálu budou mimo jiné přihlížet poslanci, senátoři i ministři v čele s premiérem. Další tisíce lidí zřejmě přijdou sledovat ceremoniál na Hradčanské náměstí, po kterém budou rozmístěny velkoplošné obrazovky.

07:30
Prázdný Hrad je zavřený, prezidentská standarta stažena

Přesně o půlnoci vypršel prezidentský mandát Václavu Klausovi. Na odchod mu zněly zvony svatovítského chrámu i česká hymna. Zároveň byla stažena prezidentská standarta a prázdný Hrad se uzavřel. ZDE se můžete podívat na videozáznam reportéra IHNED.cz Blahoslava Bati.


07:32
Zeman bude prezidentem do roku 2018

Miloš Zeman přijede v přísně střežené koloně na Pražský hrad hodinu před slavnostní inaugurací - tedy v 9:00 hodin. Nejvyšším ústavním činitelem bude po dobu pěti let, mandát mu vyprší začátkem roku 2018.

07:43
GRAFIKA: Zemana na Hradě přivítá více než 600 hostů a 21 dělových salv

Jak bude vypadat prezidentská inaugurace? Podívejte se na průběh velkého dne Miloše Zemana na naší infografice. Kliknutím na obrázek se grafika zvětší.

08:08
35 zákonodárců se z inaugurace omluvilo

Z inaugurace se omluvilo 35 zákonodárců z celkového počtu 281 poslanců a senátorů, kteří pozvánku obdrželi. Mezi hosty jsou i Václav Klaus a Dagmar Havlová, vdova po zesnulém prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi.

08:12
Kolem Hradu jsou policisté i členové antikonfliktního týmu

Reportér HN Petr Weikert: "Kolem Hradu jsou kromě policistů rozmístění i členové policejního antikonfliktního týmu. Zřejmě pro případ, že by se dostavili Zemanovi odpůrci."

08:15
Zemanovi příznivci si museli přivstat, z Vysočiny vyjížděli kolem půl páté

Devět desítek členů Strany práv občanů – Zemanovců (SPOZ) a dalších sympatizantů z Vysočiny, kteří směřují na inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad, si dnes muselo přivstat. První autobus vyjížděl ze Žďáru nad Sázavou už ve 04:30, o 15 minut později nabíral další účastníky v Novém Veselí, kde Zeman léta chalupaří. Druhý autobus vypravený z Vysočiny opustil jihlavské autobusové nádraží směrem na Prahu kolem 05:20.

08:16
Na cestu do Prahy jsem si vzal řízky a termosku s grogem, řekl Zemanův přítel

Z Nového Veselí odjelo autobusem jihlavské hokejové Dukly 16 lidí. S celou rodinou se do Prahy vypravil také jeden z nejbližších Zemanových přátel Miroslav Zita. Vstával kvůli tomu už ve 04:00. Na cestu se vybavil řízky a termoskou s grogem. Připustil, že doma v televizi by toho možná z inaugurace viděl víc, ale za žádnou cenu se nechtěl připravit o atmosféru. "Je to pro mě vrchol mého dosavadního přátelství s Milošem a obrazně řečeno sklízení ovoce. Když odcházel z politiky, bylo mým největším přáním, aby se jednou vrátil," řekl Zita pro ČTK. Osobně prý byl tehdy na Zemana až nepříjemný. "Přesvědčoval jsem ho, aby šel třeba učit do Žďáru na gymnázium, ale on vždycky říkal, že už svoje splnil. My jsme ale stejně prorokovali, že se do politiky jednou vrátí, a vyšlo to," řekl Zita.

08:18
U Hradu už jsou první Zemanovi sympatizanti

Reportér HN Petr Weikert: "Na nádvoří Hradu jsou zábrany, kousek od svatovítské katedrály je velkoplošná obrazovka. Po nádvořích se také pohybují první hloučky Zemanovců se šálami strany SPOZ. Na místo dorazili i první poslanci, například exministr kultury a herec Vítězslav Jandák (ČSSD), kterého kolemjdoucí poznávají a zastavují."

08:22
Okolí Hradu je od čtvrtka uzavřené

Kvůli inauguraci je už od čtvrtka v okolí Pražského hradu omezená doprava (potrvá dnes do 14. hodiny), nad Hradem bude po dobu trvání inaugurace vyhlášena bezletová zóna. Policie už dříve upozornila na to, že návštěvníci Hradčanského náměstí a Hradu musejí v pátek dopoledne počítat se zběžnou kontrolou. Hlídkující policisté se zaměří především na předměty, které by mohly ohrozit bezpečnost ostatních. "Veškeré přístupové cesty k Hradu lemují skupinky policistů, kteří upozorňují turisty na omezení vstupu na Pražský hrad," hlásí reportérka HN Kateřina Eliášová.

08:24
Přišel první protestující s cedulí. Podle nákresu Čína a USA ničí Evropu

Reportér HN Petr Weikert: "Na Hradě je první protestující. Má ceduli s nejasně nakreslenou ekonomickou křivkou, ze které má vyplývat, že USA a Čína ničí Evropu. Přijíždějí další Zemanovi političtí přátelé. Například Stanislav Křeček, bývalý ministr dopravy jaromír Schling nebo bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba. Od ostatních se poznají tak, že nemají zemanovské šály."

08:28
Na Hrad pochoduje čestná stráž s vlajkami

Reportér HN Petr Weikert: "Na Hrad pochoduje čestná stráž s vlajkami. Obří velkoplošná obrazovka je i na Hradčanském náměstí. Zatím na ní ale nic neběží. Před Hradem je mimochodem víc lidí než na jeho nádvořích."

08:30
Vojenské přehlídky se zúčastní 240 vojáků a členů Hradní stráže

Vojenské přehlídky se zúčastní 240 vojáků a členů Hradní stráže. Do Prahy kvůli slavnosti přijedou například příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora nebo 102. průzkumného praporu z Prostějova. Účastníci přehlídky ponesou celkem 48 historických a bojových praporů. Kolem 10:45 začne vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří. "Budou zde zastoupeni příslušníci čestné jednotky posádkového velitelství Praha, Hradní stráže," uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dalšími jednotkami, které do Prahy vyšlou své vojáky, budou 13. dělostřelecká brigáda z Jinců a 25. protiletadlová raketová brigáda ze Strakonic.

08:31
Policisté sledují, aby lidé nešlápli jinam, než smějí

Reportérka HN Michaela Mužíková: "Také na cestě z Pohořelce stojí jeden policista za druhým a všichni sledují totéž: aby člověk nešlápl na jiný chodník, než má. Do vysílaček jim stále přicházejí hlasité pokyny."

08:35
Gulášek za 40 korun je vynikající, chválí paní ze stánku

Reportér HN Petr Weikert: "Klobása s hořčicí stojí ve stánku na Hradčanském náměstí 40 korun, gulášová polévka 25 korun a pivo "desítka" 29 korun. Zejména gulášovka je podle paní od stánku vynikající. Koncentrace šál připomíná oslavy po hokejovém mistrovství světa."

08:38
Vchod do Hradu lemuje čestná stráž

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Už stojíme u Matyášovy brány a čekáme na příjezd nového prezidenta. Vchod do Hradu lemuje čestná stráž."

08:39
Zeman jede ze Stodůlek v černém Superbu

Prezidentská kolona míří k Hradu ze Stodůlek, kde má Miloš Zeman byt a kde krátce po osmé hodině nasedl do černé limuzíny Škoda Superb. V doprovodu dvou policejních vozů se nejprve přesunul do své pražské kanceláře v Loretánské ulici, kde se převlékne. Manželka ani dcera Kateřina Zemana ze Stodůlek nedoprovázely. Kateřina Zemanová do Loretánské ulice dorazila chvíli před ním.

08:50
Kde se zastaví limuzína? Promluví Zeman s příznivci?

Až Zeman přijede k Hradu, otevřou mu bránu Gigantů a limuzína dojede k Matyášově bráně. Tam na něj bude čekat vedoucí kanceláře Jiří Weigl. Bude záležet jen na Zemanovi, zda se vozidlo zastaví ještě před bránou Gigantů a budoucí prezident bude chtít promluvit se svými příznivci.

08:53
Lidé nosí květiny, k dispozici je čaj zdarma

Reportér HN Petr Weikert: "Nádvoří u katedrály se rychle zaplňuje, někteří lidé nesou i květiny. K dispozici je čaj zdarma. "Já jsem byl taky na vojně," navazuje jeden z diváků rozhovor se členem hradní stráže, který hlídá várnice s čajem."

08:55
Zeman: Nervózní nejsem, jsem napjatý

Když Miloš Zeman ráno odjížděl ze svého bytu ze Stodůlek, novinářům řekl, že nervózní není. "Nikdy v životě jsem nebyl nervózní, někdy v životě jsem byl napjatý, a to jsem i dnes," řekl novinářům.

08:56
Vojáci, pozor!

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Čestná jednotka dostala povel k pozoru. A v oknech Jižního křídla je rozestoupena hradní hudba v rudých slavnostních uniformách."

09:01
Fotograf HN Lukáš Bíba: "Čekáme"

Fotograf HN Lukáš Bíba, který je na Hradě, před příjezdem Miloše Zemana pořídil tento snímek a na svém twitterovém účtu ho okomentoval: "Čekáme."

09:03
Limuzína s Milošem Zemanem právě dorazila k Hradu

Limuzína s Milošem Zemanem právě dorazila k Hradu. Miloš Zeman vystoupil z vozu a v doprovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny jde k Matyášově bráně.

09:05
Zeman je uvnitř Hradu. V 10:00 začne inaugurace

Miloš Zeman vkročil do prostor Pražského hradu. Zhruba za tři čtvrtě hodiny začne oficiální ceremoniál inaugurace. "Miloš Zeman je už v útrobách Hradu, novináři nyní čekají, až je pustí do sálu," hlásí reportérka HN Kateřina Eliášová.

09:15
Mezi hosty také šéf policie Červíček, Okamura před kamerami

Reportérka HN Zuzana Keményová: "Na druhém nádvoří se už scházejí významní hosté. Přišli například předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nebo policejní prezident Martin Červíček. Hosté předkládají pozvánky a vcházejí do budovy Hradu. Senátor Tomio Okamura před branami poskytuje rozhovory televizním štábům."

09:21
Zeman složí slib zhruba za hodinu

Zeman složí slavnostní slib přibližně v 10:20 ve Vladislavském sále. Bezprostředně poté zazní státní hymna, do níž zaduní 21 dělových salv z kanonů umístěných v Lobkovické zahradě na Petříně. Průběh ceremoniálu budou Pražané i další návštěvníci Hradu moci sledovat na velkoplošných obrazovkách. Slib Miloše Zemana má přitom retroaktivní účinek. "Znamená to, že platí zpětně od půlnoci," vysvětlil v České televizi mistr etikety Ladislav Špaček, který prostředí Hradu dokonale zná z působení v roli mluvčího bývalého prezidenta Václava Havla.

09:27
GRAFIKA: Zemana na Hradě přivítá více než 600 hostů a 21 dělových salv

Připomeňme znovu, jak bude vypadat prezidentská inaugurace, která začne v 10 hodin. Podívejte se na průběh velkého dne Miloše Zemana na naší infografice. Kliknutím na obrázek se grafika zvětší.


09:32
Zeman pronese inaugurační projev zpatra. Zbytečná exhibice, říká Špaček

Miloš Zeman předvede novinku: svůj inaugurační projev přednese zpaměti. Podle Ladislava Špačka, bývalého mluvčího exprezidenta Václav Havla, to není krok dobrým směrem. "Zbytečná exhibice," řekl Špaček v České televizi.

09:34
Japonci se fotí s lidmi v zemanovských šálách

Reportérka HN Michaela Mužíková: "Na Zemana čekají i hloučky japonských turistů. Pobíhají kolem, fotí se s lidmi v zemanovských šálách a ochotně odpovídají i do kamer."

09:37
Mezi hosty Čunek, Paroubek i Bárta s Klasnovou

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Na Hrad přijíždí velvyslanci, pěšky přicházejí například lidovecký senátor Jiří Čunek, expremiér a nyní poslanec Jiří Paroubek a šéf Věcí veřejných Vít Bárta s manželkou a poslankyní VV Kateřinou Klasnovou."

09:41
Přijel velvyslanec Severní Korey i Lucie Bílá, která sedí v poslední řadě

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Vladislavský sál se pomalu zaplňuje. Jsou zde převážně zákonodárci, členové vlády, církevní hodnostáři a také novináři. Přijel i velvyslanec Severní Korey a přišla i Lucie Bílá, která sedí v poslední řadě."

09:43
Kdo všechno bude ve Vladislavském sále?

Celkem je do Vladislavského sálu pozváno 626 osob. Jedná se o společnu schůzi obou komor parlamentu a tento charakter se odráží také v seznamu pozvaných hostů. Protože jde o schůzi budou přítomni poslanci a senátoři, tedy 281 osob, dále členové vlády, kteří nejsou poslanci a senátory. Dále diplomatický sbor - 143 osob, ústavní soud (všichni soudci), nejvyšší soud (předseda a místopředseda), nejvyšší státní zastupitelství (předseda a místopředseda) - 18 osob, europoslanci - 23 osob, rektoři státních univerzit - 29 osob, primátoři a hejtmani - 36 osob, policie a armáda - 10 osob, občanská sdružení - 6 osob, státní instituce (Národní muzeum, Národní divadlo, Národní knihovna, ...) - 9 osob, média - 3 osoby, zástupci vědecké obce - 4 osoby, kancelář prezidenta republiky - 3 osoby, členové rodiny a osobní hosté Miloše Zemana - 22 osob, ostatní (kancléři Senátu, Sněmovny, Úřadu vlády, ředitelé kanceláří Senátu, Sněmovny, ...) - 19 osob, církve a náboženské společnosti - 20 osob.

09:44
Do sálu se trousí další politici, třeba Pavel Bém

Reportér HN Petr Weikert: "Do sálu se trousí další politici. Patří mezi ně například bývalý pražský primátor a poslanec Pavel Bém. Diplomatické vozy mezitím vyložily velvyslance a opouštějí Hrad."

09:48
Inaugurace bez Respektu, jako jediný nedostal akreditaci

Novináři z týdeníku Respekt nedostali akreditaci a na inauguraci prezidenta se proto jako jediní nepodívají. Podle šéfredaktora Erika Taberyho za tím stojí vzájemná nevraživost nyní už bývalého prezidenta Václava Klause vůči Respektu. Právě Klausovi lidé novinářské akreditace vyřizovali.

09:52
Inaugurační hosté se fotí s Lucií Bílou

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Spíše než Miloš Zeman, zajímá hosty v sále Lucie Bílá. Řada z nich se s ní chce nechat vyfotit. A do sálu už dorazila i hradní hudba."

09:53
V přední čestné řadě zasedne i Dagmar Havlová

A ještě krátce k zasedacímu pořádku ve Vladislavském sále: v čele sálu bude sedět vedení obou komor a vláda, proti nim v blocích zasednou nejprve poslanci a senátoři (pouze oni mají rezervované místo na jméno). Před nimi bude čestná řada, kterou tvoří prezident republiky Miloš Zeman s chotí a s dcerou, prezident Václav Klaus s chotí, paní Dagmar Havlová, předseda Ústavního soudu s chotí. V dalších blocích zasednou velvyslanci a ostatní hosté.

09:56
Ceremoniář Forejt kontroluje správné usazení hostů, oficiálně je přivítal

Ceremoniář Jindřich Forejt ještě kontroluje správné usazení hostů. Teď také hosty oficiálně přivítal.

10:01
Inaugurace začíná

Slavnostní ceremoniál právě začíná. Do Vladislavského sálu vchází šéf Senátu s chotí, předsedkyně sněmovny, bývalý prezident Václav Klaus a další ústavní činitelé včetně premiéra Petra Nečase. Ten jde podle očekávání bez manželky Radky. Krizi jejich manželství Nečas oficiálně přiznal.

10:03

Společně s Václavem Klausem a chotí Livií přichází i manželka Miloše Zemana Ivana a jejich dcera Kateřina. Za nimi jde i vdova po Václavu Havlovi Dagmar Havlová.

10:06

Vojáci Hradní stráže přinesli nejvyšší řády ČR (Řád bílého lva a Řád TGM) a také slavnostní výtisk Ústavy ČR, na kterou Miloš Zeman položí ruku při skládání slavnostního slibu. Vojáci také přinášejí 44 historických zástav a praporů. Jde o symbolický a tradiční akt i proto, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a prapory a vlajky nesmí být v boji nikdy ztraceny.

10:09
Webovky Hradu už se Zemanem

Webové stránky Pražského hradu www.hrad.cz mají už novou podobu s portrétem Miloše Zemana.

10:10
Zeman vchází do sálu, políbil ruku Lucii Bílé

Miloš Zeman, s kravatou v národních barvách, vstoupil do Vladislavského sálu. A jeho první gesto? Políbení ruky zpěvačky Lucie Bílé, která ho v předvolebním boji podpořila. Bílá je mimochodem i letitou příznivkyní Václava Klause, i když po novoroční Klausově amnestii exprezidenta kritizovala.

10:13
Šéfka Poslanecké sněmovny zahajuje schůzi poslanců a senátorů

Šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zahajuje společnou schůzi poslanců a senátorů, na které Miloš Zeman složí prezidentský slib.

10:16

Zeman složí slib do rukou šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD). To je novinka, dříve se slib skládal do rukou šéfa sněmovny.

10:16
Miloš Zeman právě slíbil věrnost České republice a stal se prezidentem

Přítomní povstali a Němcová vyzvala Zemana, aby složil slib. Zeman právě slíbil věrnost České republice. "Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat ústavu, zastávat funkci prezidenta dle svého nejlepšího vědomí a svědomí," řekl a vše stvrdil podáním ruky Milanu Štěchovi a podepsal protokol. Nyní zazní státní hymna a 21 dělostřeleckých salv.

10:18

Reportér HN Petr Weikert: "Otevřely se brány katedrály sv. Víta. Turisté tam ale smějí jen nahlédnout. Od Hradu se ozývají salvy z děla."

10:20
Zeman začal přednášet svůj projev

Miloš Zeman přednáší projev zpaměti. Na úvod zdůraznil, že byl jako první český prezident zvolen v přímé volbě. Řekl, že je to pro něj velký závazek. Občanům poděkoval a vyslovil uznání všem, kteří volili jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga. "Chci být prezidentem všech občanů a jsem si vědom, že tento závazek nemohu naplnit pouhými slovy, ale konkrétními činy v průběhu svého funkčního období," řekl Zeman. Zopakoval, že chce být prezidentem dolních deseti milionů "neprivilegovaných" občanů.

10:24
Zeman nabídl Hrad jako neutrální pole pro diskusi

Zeman nabídl Hrad jako neutrální pole pro diskusi. "Nabízím roli prostředníka a roli moderátora, nikoliv ale roli soudce, protože tato role prezidentu republiky evidentně nepřísluší," řekl Zeman.

10:25
Zeman připomněl opoziční smlouvu s Klausem a dál ji hájí

Nový prezident připomněl často kritizovanou opoziční smlouvu z roku 1998, díky níž jeho menšinová vláda mohla vést republiku. Smlouvu tehdy jako šéf ČSSD uzavřel s exprezidentem Václavem Klausem coby předsedou ODS. Zeman o ní řekl, že umožnila vyvést zemi z krize a obnovit hospodářský růst.

10:27
Zeman chce rozšířit počet vyznamenání

Zeman řekl, že chce rozšířit počet těch, kteří z rukou prezidenta dostanou státní vyznamenání.

10:29
Na Hradčanském náměstí mlčky poslouchá zhruba dvě stě lidí

Reportérka HN Zuzana Keményová: "Projev nového prezidenta na Hradčanském náměstí mlčky poslouchá zhruba dvě stě lidí. Mezi nimi i monarchisté s trasparenty Dost republiky!"

10:30
Zeman se opřel do novinářů, sál mu zatleskal

Zeman se opřel tradičně do novinářů. Kritizoval podstatnou část českých médií, která se podle něho zaměřuje na "vymývání mozků". O komentátorech některých tuzemských médií řekl, že "se vyjadřují ke všemu, ale nerozumí ničemu". Byl to jediný okamžik, kdy se ze sálu ozval potlesk.

10:32
Jindřich Šídlo na Twitteru
10:33

Zeman také chce bojovat proti "neonacistickým bojůvkám" a také chce v parlamentu lobovat za prosazení zákona o prokázání původu majetku. Tento zákon má podle nového prezidenta bojovat proti "kmotrovským mafiím".

10:35
Bože, dej mi odvahu, pokoru a moudrost, zakončil Zeman svůj projev

Závěr projevu Zeman pojal coby ateista jako modlitbu. "Dovolte mi, abych své dnešní vystoupení, ač tolerantní ateista, uzavřel modlitbou, kterou mnozí z nás znají. Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým. Děkuji vám za vaši pozornost."

10:39

Z Vladislavského sálu nyní vojáci odnášejí českou vlajku a také prezidentskou standartu.

10:41

Nyní bude následovat na třetím nádvoří Pražského hradu vojenská přehlídka.

10:42
Polévka nejde na odbyt

Reportérka HN Michaela Mužíková: "Je to takový divný, myslela jsem, že toho bude víc...,' líčí komusi do telefonu paní ze stánku, která v mikině Eurest prodává polévku. Na čtyři prodejce je ale na Hradčanském náměstí málo lidí, obchod tolik nejde."

10:45
Na přehlídku čekají i věrní příznivci Miloše Zemana

Na přehlídku čekají i věrní příznivci Miloše Zemana.

10:51

Vojáci už jsou seřazeni na třetím nádvoří. Jsou mezi nimi jak zástupci pozemních vojsk, tak letectva či brigády rychlého nasazení. Přehlídka začne v 11:00 a Zemana doprovodí premiér Petr Nečas. Velící důstojník by pak měl dát prezidentovi hlášení. Měl by to být náčleník generálního štábu Petr Pavel.

10:56

"Na třetím nádvoří je už připraveno vše na vojenskou přehlídku. Nastoupeným jednotkám právě velí pozor," hlásí reportérka Kateřina Eliášová.

10:59

Za zvuku slavnostní Hausmannovy intrády nyní na třetí nádvoří přijde Miloš Zeman.

11:03

Miloš Zeman právě přichází s premiérem Petrem Nečasem. Oba se postavili vedle náčelníka generálního štábu Petra Pavla. Nyní zní státní hymna.

11:05

Miloš Zeman přijal hlášení od prvního zástupce náčelníka generálního štábu Miroslava Žižky, že vojáci jsou připraveni k přehlídce. Prezident nyní kolem jednotek prochází. Pak je Zeman pozdravil. "Vojáci, nazdar." Příslušníci armády mu odpověděli: "Zdar!"

11:11

Generálmajor Miroslav Žižka požádal prezidenta Miloše Zemana o provedení vojenského pochodu. Vojáci se nyní přeskupí, aby pochodovali slavnostně zpět. Jako první jdou vojáci s českou vlajkou a vlajkou prezidenta a také kopiemi historických vojenských praporů. Poté jde Hradní stráž a pak v polních stejnokrojích různé jednotky z celé země.

11:16
Paroubek: Pokud se Zeman vyvaruje přešlapů, bude dobrý prezident

Reportér HN Petr Weikert: "Výrazně opálený Jiří Paroubek opouští Hrad. Sám a bez doprovodu. Zeman podle něj může být dobrým prezidentem, pokud se vyvaruje některých přešlapů. Hrad postupně opouštějí i další poslanci."

11:19
Zeman poprvé promluvil k lidem jako prezident

Miloš Zeman na třetím nádvoří poprvé promluvil k lidem už ne jako občan, ale jako prezident. Poděkoval za to, že lidé přišli, a znovu zopakoval díky těm, kdo ho volili, ale i těm, kdo volili jeho soupeře Karla Schwarzenberga. Přihlásil se také k odkazu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

11:21
Zeman se přemístil do sv. Víta ke krátké pobožnosti

Za zvuku zvonů se Miloš Zeman přemístil do katedrály svatého Víta, kde je plánovaná krátká pobožnost k uctění památky sv. Václava. K modlitbě před relikvií sv. Václava jsou přizváni i zástupci dalších církví. Dvacetiminutové pobožnosti předsedá olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Účastní se i předseda Ekumenické rady církví (ERC) Joel Ruml spolu s dalším předsednictvem rady, metropolita pravoslavné církve vladyka Kryštof i předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. Graubner zastupuje kardinála Dominika Duku, jenž se připravuje v těchto dnech v Římě na konkláve - sněm, který má zvolit nového papeže.

11:26
Hradčanské náměstí hlídají ostřelovači

Reportér HN Petr Weikert: "Hradčanské náměstí je pod dohledem ostřelovačů. Jsou na střeše arcibiskupství, vidět jsou i v rohových oknech budovy Hradu i Schwarzenberského paláce."

11:28
Zeman bude jezdit v Superbu za 1,1 milionu. V dubnu dostane další dva

Nový prezident bude jezdit Škodou Superb za více než 1,1 milionu korun. K černému vozu, který dnes Zemana vezl na prezidentskou inauguraci, mu automobilka v dubnu zapůjčí další dva Superby, uvedli zástupci Škody Auto.

11:36

Reportérka HN Zuzana Keményová: "Lidé se houfně přeskupují od katedrály sv. Víta na Hradčanské náměstí, kam zanedlouho přijde Miloš Zeman položit kytici k soše T. G. Masaryka."

11:37
Ministr Mlsna: Zemanův projev se mi líbil, i ta modlitba na závěr

Reportérka HN Kateřina Eliášová: "Projev Miloše Zemana byl konsenzuální, líbil se mi. I ta modlitba na závěr," zhodnotil Zemanův projev ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

11:39
Pobožnost končí, Zeman se přesune poklonit soše TGM

Krátká pobožnost končí. Miloš Zeman převzal klíče od Korunní komory, květinami a poklonou uctil památku sv. Václava a nyní se přesune na Hradčanské náměstí, kde se pokloní u sochy TGM a položí zde květiny a věnce.

11:40
Zeman se o sv. Václavovi nevyjadřoval lichotivě, dnes se mu poklonil

Ještě ke sv. Václavovi: Zeman se mu dnes poklonil, nicméně v roce 2000 jako premiér v parlamentu o sv. Václavovi prohlásil, že na rozdíl od svého bratra Boleslava a dalších Přemyslovců dospěl k tomu, že ohnutá páteř je nejlepším způsobem, jak se vyrovnat s větším sousedem. Zeman tehdy též prohlásil, že svátek sv. Václava není oslavou české státnosti, ale servility a kolaborace. Kníže Václav (asi 907–935) čelil již v minulosti, a to i za svého života, obviněním z proněmecké orientace. Tato věc sehrála roli i v jeho násilné smrti – v září 935 byl zavražděn svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I.

11:42
Příznivci Miloše Zemana se přijeli na Hrad podívat na svého favorita

Zeman prochází nádvořím, lidé mu mávají, s některými z nich si prezident podává ruku.

11:58

Miloš Zeman prošel bránou Gigantů a nyní jde špalírem vojáků za potlesku stovek lidí poklonit se k soše TGM a položit věnce a květiny.

12:01

"Při pokládání věnců kdosi spontánně vykřikuje Hanba!" píše reportérka HN Zuzana Keményová. Pak dnes již potřetí zní státní hymna a po ní píseň "Ach, synku, synku", kterou si TGM oblíbil.

12:03

Reportérka HN Zuzana Keményová: "Monarchisté začali spontánně zpívat i slovenskou část státní hymny."

12:06
Zeman: Vzdám se práva na amnestie a milosti

Miloš Zeman znovu hovoří k lidem. Děkuje za to, že občané přišli společně s ním uctít památku TGM. Na jeho tradice chce Zeman navázat. Zároveň řekl, že v české ústavě vidí monarchistické prvky, které by rád zrušil. Zeman se chce vzdát institutu amnestie a milosti. A chce do ústavy prosadit taková opatření, aby i jeho následovníci nemohli amnestií a milostí zneužívat. TGM však za dobu svého prezidentování vyhlásil několik amnestií.

12:10

Slavnostní část dnešního dne skončí obědem Miloše Zemana s nejvyššími ústavními činiteli a dalšími hosty. Oběd by měl trvat do 14:00 hodin.

12:32
V prezidentském slibu je chyba

Do psaného dokumentu s prezidentským slibem, který dnes podepsal Miloš Zeman, se vloudila chyba. Téměř na konci je uvedeno slovo "nejlepší" ve špatném pádu. Správně mělo být "nejlepšího". Podle experta na ústavní právo Vladimíra Balaše se však z protkolárního hlediska nestalo nic závažného a slib platí. "To jsou podle mě jen malé chyby v psaní a ty se dají odstranit. Obecně takovéto drobnosti nejsou důvodem neplatnosti, pokud se nezměnil smysl. Ani v tomto případě se nedomnívám, že by to bylo neodstranitelné. Je možné, že prezident slib bude muset podepsat ještě jednou, až mu formálně upraví to, co je tam špatně," řekl Balaš pro IHNED.cz.

12:39
The Economist nečeká v ČR klidný prezidentský mandát

Oproti Václavu Klausovi je Miloš Zeman příznivcem Evropské unie a levice, ale v některých ohledech si jsou dost podobní. Oba jsou populisté, oba byli premiéry a oba měli pohnutou politickou kariéru, napsal britský týdeník The Economist, který nepředpokládá, že Česko nyní čeká klidný prezidentský mandát. Oba muži podle listu také hovoří bez obalu. Klaus odmítl obavy kolem globálního oteplování a označil za "apoštola arogance" bývalého amerického viceprezidenta Ala Gora, když ten varoval před změnami podnebí v důsledku lidských činností. Zeman zase nazval svého hlavního rivala v nedávných prezidentských volbách Karla Schwarzenberga "sudeťákem", hovořil o novinářích jako o "hyenách" či "hnoji" a při návštěvě Izraele přirovnal někdejšího palestinského předáka Jásira Arafata k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, píše The Economist.

12:40
The Economist: Po Klausově bouřlivé éře to nebude klidný, konstruktivní prezidentský mandát

The Economist poznamenává, že Klaus i Zeman jsou také velice bojovní, když jsou někým zklamáni. Odstupující český prezident po sporu se svým nástupcem v čele ODS Mirkem Topolánkem přispěl ke svržení Topolánkovy vlády, přestože se tak stalo v polovině českého předsednictví EU. Zemanova někdejší strana ČSSD se podle britského týdeníku nyní obává jeho možné odplaty za to, že ho nepodpořila při prvním pokusu dobýt Hrad v roce 2003. "Po Klausově bouřlivé éře to příliš nevěstí klidný, konstruktivní prezidentský mandát," domnívá se The Economist.

12:46
Bárta: Zeman jednoznačně pojmenoval problém zákona o majetkových přiznáních

K Zemanovu projevu se v ČT vyjádřil i předseda dříve koaličních a nyní opozičních Věcí veřejných Vít Bárta. Podle něj Zeman "zcela jednoznačně pojmenoval problém zákona o majetkových přiznáních". Uvedl, že jeho strana má rok ve Sněmovně "zaparkovaný zákon" a koalice ho prý odmítá. Bárta věří, že přímo zvolený prezident s "takovou autoritou" donutí politiky k tomu, aby se norma projednávala.

12:52
Zemanovi blahopřeje i šéf EU. Dokonce v češtině

Novému českému prezidentovi blahopřeje na Twitteru i předseda Evropské rady, Belgičan Herman van Rompuy.

12:56
Změna image: Zrodil se nový prezident Zeman, když ten starý skoro upadl v televizi

Miloš Zeman se v posledních dnech ukazuje jako muž, který si zaslouží prezidentský úřad. "Je to záměr, Zeman se proměňuje v důstojného prezidenta, který bude shlížet z Hradu a lidé ho budou ctít," míní Ladislav Špaček. Více o proměně Miloše Zemana čtěte v pátečním vydání Hospodářských novin.

13:04
Kompletní Zemanův projev. Podívejte se, co všechno řekl

Miloš Zeman chce jako prezident bojovat s kmotrovskými mafiemi, proti neonacistům a podstatné části médií, která se podle něho zaměřuje na "vymývání mozků". V dnešním inauguračním projevu na Pražském hradě také nabídl prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog stran a organizací. Chce na něm být prostředníkem a moderátorem, ne být v roli soudce, která prezidentovi podle něho nepřísluší. Prvním cílem bude podle Zemana uklidnění a stabilizace české politické scény.

Kompletní projev najdete ZDE.

13:16
Peake: Zeman v projevu napřed spojoval, poté rozděloval

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) prezident Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu napřed spojoval, což od něj očekává, zároveň pak ale i rozděloval, když například vyhlásil boj většině médií a řekl, že bude spolupracovat zejména s těmi politiky, kteří budou chtít prosadit to, co on – tedy například zákon o prokázání původu majetku. "Zatím jsou to od Miloše Zemana ale jen slova, uvidíme, jaké budou činy. Očekávám od prezidenta, že bude čestně reprezentovat Českou republiku a že bude více moudrý než chytrý," uvedla Peake v ČT. Narážela tím i na nepříliš pozitivní vztahy se Zemanem, který na stranu LIDEM útočí. V minulosti řekl, že ve vládě zůstávají jen "kvůli korytům".

13:23
Inauguraci Zemana sledoval téměř milion diváků

Inauguraci Miloše Zemana sledovalo v České televizi zhruba 850 tisíc diváků starších 15 let. Uvedla to sama ČT. Poslední prezidentský projev Václava Klause ve čtvrtek večer sledovalo v ČT 647 tisíc diváků starších 15 let. Jeho novoroční proslov jich na obrazovkách veřejnoprávní televize vidělo přes 1,5 milionu lidí stejné věkové kategorie.

13:40
K chybě v textu prezidentského slibu se nikdo nehlásí

Zástupci kanceláří sněmovny ani Senátu, byť Zeman skládal slib na společné schůzi obou komor, se na dotazy ČTK nehlásili k chybně připravenému textu Zemanova inauguračního slibu. Vyjádření Kanceláře prezidenta republiky se zatím ČTK nepodařilo získat. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nechtěl podle serveru Týden.cz komentovat, jak chyba vznikla. "To náleží pouze tiskovému oddělení kanceláře prezidenta republiky," uvedl. Text slibu podle předsedy Strany práv občanů – Zemanovci Vratislava Mynáře, o němž se spekuluje jako o budoucím prezidentském kancléři, údajně připravovala Kancelář Poslanecké sněmovny, nikoli Hrad.

13:50
Schwarzenberg: Zeman nic neřekl o stylu své politiky

Miloš Zeman podle ministra zahraničí a svého soupeře ve finále prezidentské volby Karla Schwarzenberga nenastínil nic, co by ozřejmilo budoucí směřování nového prezidenta a Zemanův styl. "Miloš Zeman nic neřekl o stylu své politiky. Bylo by hezké, kdyby naznačil, kterým směrem by se chtěl ubírat," řekl Schwarzenberg v ČT. Zeman prý řekl samé předvídatelné věci. "Dalo se to čekat. Ještě jsem nikdy neslyšel prezidenta hovořit jinak, než že by nechtěl být prezidentem pro většinu národa a nechtěl třeba bojovat proti holým hlavám a dalšímu tunelování," řekl vicepremiér.

14:06
Slovenský premiér Fico: Na setkání se Zemanem se těšíme

První zahraniční cesta Miloše Zemana povede v duchu prezidentské tradice na Slovensko. "Na setkání se velmi těšíme," řekl v ČT slovenský premiér Róbert Fico z levicové strany Směr. Dodal, že se Zemanem se dobře zná a rád by se navzdory tvrdým pravidlům protokolu s novým českým prezidentem setkal i v přátelštější a méně formální atmosféře. "Nějak si to zařídíme," usmál se Fico.

14:17
Kalousek: Jako by bývalý šéf vlády zapomněl, že opoziční smlouva zrodila kmotrovské struktury

Místopředsedu vládní TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska při projevu Miloše Zemana zarazilo, že nový prezident ve svém projevu "na jednu stranu adoroval opoziční smlouvu, na druhou ale vyhlašoval boj kmotrovským strukturám". Jako by bývalý šéf vlády zapomněl, že opoziční smlouva tyto struktury zrodila, řekl Kalousek. Trochu zaražen byl prý i z toho, že v projevu "nezaznělo jediné slovo" o zahraničním směřování Česka. "To si myslím, že nám zůstal ve svém projevu trochu dlužen. Očekával jsem od toho víc," uvedl Kalousek.

14:36
John: Zeman se pokouší o nový začátek. Pojďme do toho. Držím mu palce

Čestný předseda VV Radek John míní, že Zemanovo vystoupení bylo pozitivně naladěné a lidem srozumitelné. "Myslím, že Miloš Zeman se pokouší o nový začátek. Pojďme do toho. Držím mu palce," řekl John. Podle bývalého předsedy ČSSD a nynějšího šéfa NS-LEV21 Jiřího Paroubka byl projev "spíše literární dílo v tom dobrém slova smyslu".

14:37
Zeman začne úřadovat v pondělí, o víkendu zůstane v Praze

Nový prezident Miloš Zeman začne oficiálně úřadovat v pondělí. Do té doby chce mít soukromý program. Na víkend už nevyrazí na svou chalupu na Vysočinu, ale zůstane v Praze. Novinářům to řekla Zemanova dosavadní mluvčí Hana Burianová. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) povede první prezidentova zahraniční cesta do Bratislavy, druhá pak do Vídně.

14:46
Zeman podepsal správný text slibu. V původním chyběla dvě písmena

Prezident Miloš Zeman podepsal odpoledne znovu prezidentský slib, tentokrát už se správným textem. I napodruhé to udělal před šéfy obou parlamentních komor, premiérem a předsedou Ústavního soudu. Uvedla to předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Podle ní hlava státu stvrdila slib podpisem krátce po 14:00 po společném obědě s ústavními činiteli. Když dnes Zeman podepisoval slib poprvé v zaplněném Vladislavském sále, v závěrečné větě podle záběrů České televize chyběla dvě písmena a slovo "nejlepší" bylo špatně vyskloňováno. Správně mělo být "nejlepšího".

14:56
Sobotka: Jsem rád, že Zeman zmínil prioritu prosazení zákona o majetkových přiznáních

Šéf nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka je rád, že Zeman zmínil "prioritu prosazení zákona o majetkových přiznáních". "ČSSD je úplně stejně jako nový prezident přesvědčena o tom, že bez zákona o majetkových přiznáních ... nejsme schopni se vypořádat ani s korupcí, ani s legalizací výnosů z jiné trestné činnosti," řekl Sobotka.

14:59
Nečas: Věřím, že nastane standardní spolupráce mezi prezidentem a vládou

"Věřím, že nastane standardní spolupráce mezi prezidentem a vládou," řekl Petr Nečas. Odmítl přitom hodnotit, zda v Zemanově projevu něco přebývalo nebo chybělo.

15:12
Expert ocenil oděv první dámy, Zeman mohl zvolit oblek bez lesku

Oblečení, které zvolil nový prezident Miloš Zeman se svou rodinou pro dnešní inauguraci, hodnotí prezident Asociace vizážistů a stylistů Petr Lukeš, jehož ČTK oslovila, spíše kladně. Prezident sice mohl místo lesklého obleku zvolit matný, na němž by se schovaly drobné nedostatky, ale sázka na tmavou barvu obleku a bílou košili byla samozřejmou. "Oděv první dámy patří rozhodně k nejlepším z těch, které byly veřejně k vidění. Vhodný k příležitosti a lichotící postavě první dámy," řekl Lukeš.

15:13
První dámě stylista doporučuje zásadní změnu účesu

"Rezavé podbarvení konců jinak černých vlasů bych považoval za nedůstojné role první dámy i v dobách, kdy tento styl byl moderní. Celkově bych hledal i lichotivější střih vlasů," míní. Styl, který pro ceremoniál zvolila Kateřina Zemanová, jí podle odborníka slušel, ale nebyl šťastně zvolený k dané příležitosti. Lépe než halenka by podle něj působilo sáčko nebo blejzr. "Styl byl také výraznější než styl Miloše Zemana, což si, myslím, není adekvátní situaci," dodal.

15:28
K obědu kozí sýr, polévka s játrovými knedlíčky a panenka se zeleninou a bramborem

A jaké bylo menu dnešního slavnostního oběda Miloše Zemana s ústavními činiteli? Jako předkrm se podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové podával kozí sýr, následovala polévka s játrovými knedlíčky, panenka se zeleninou a bramborem a žloutkový krém s ovocem. Prezidenta pak čekal i oběd se členy jeho volebního týmu.

15:37
Kolik času zbývá do konce mandátu Miloše Zemana?

Odpůrci Miloše Zemana z iniciativy ŽítČesko založili webovou stránku www.zemancountdown.cz, která odpočítává čas, který zbývá do vypršení mandátu nového prezidenta.

15:43
Zahraniční média si všímají, že se Zeman v prvním projevu nezmínil o zahraniční politice

Slova o "roli moderátora, nikoli soudce", ale zejména výpad proti mediálnímu vymývání mozků dnes zahraniční média zaznamenala z prvního projevu nového českého prezidenta Miloše Zemana. List Wall Street Journal napsal, že právě kritická poznámka adresovaná novinářům vyvolala ve Vladislavském sále během Zemanova projevu silný potlesk. Média si všímají, že nový prezident se v prvním projevu nezmínil o zahraniční politice.

15:47
AFP: Jadrný, šedovlasý Zeman je vášnivým kuřákem se slabostí pro místní vína a lihoviny

Agentura AFP připomněla, že Zeman trpí vůči novinářům silnou averzí, což prokázal svými výroky o novinářském "hnoji". Upozornila zároveň na slova analytiků, že Zeman jako veterán levicové politiky pravděpodobně zabředne do tahanic s vratkou a na škrty orientovanou středopravou vládou premiéra Petra Nečase. "Jadrný, šedovlasý Zeman je vášnivým kuřákem se slabostí pro místní vína a lihoviny a označuje se za eurofederalistu," napsala AFP.

15:57
Klaus po Zemanově inauguraci odletěl do USA

Exprezident Václav Klaus odcestoval po dnešní inauguraci svého nástupce Miloše Zemana do Spojených států na pracovní návštěvu. Za oceánem by měl být do středy. Navštívit má Institut Cato a zúčastnit se má též konference v Georgii.

16:01
Politolog: Zeman se nedotkl řady oblastí, které zmínit měl

Nový prezident Miloš Zeman se v inauguračním projevu nedotkl řady oblastí, které by se pro událost tohoto typu hodilo zmínit, soudí politolog Petr Just. V proslovu zcela chyběl třeba odkaz na zahraniční politiku, která je doménou hlavy státu. Naopak naprosto zbytečně se podle něj Zeman znovu "opřel" do médií, která často kritizuje. Podle Justa byl nový prezident na začátku projevu nezvykle nervózní. Za "dost nešťastné" považuje politolog to, že nový prezident zahájil projev odkazem na opoziční smlouvu. "Pokud jako prezident zmiňuje, že chce spojovat společnost, pak není vhodné zahájit projev odkazem na dobu, kdy političtí aktéři zrovna nepůsobili na její uklidnění," uvedl Just.

16:16
Politolog: Zemanovi se zpočátku třásl hlas

Podle politologa Petra Justa Zeman zpočátku projevu působil poněkud nervózním dojmem, dokonce se mu podle Justa třásl hlas. "Výjimečnost okamžiku dokázala i řečníkovi jeho formátu rozechvět hlas," řekl politolog.

16:28
Politolog: Že Zemanova kritika médií vyvolala potlesk? To je nedobrá informace

Do "jemu vlastní ráže" se podle politologa Petra Justa Zeman vrátil ve chvíli, kdy začal s kritikou médií. "Nejsem si jist, zda je vůbec legitimní v takový okamžik říci, že bude bojovat s médii," tvrdí jiný politolog Tomáš Lebeda. Zeman ve svém inauguračním projevu označil ekonomické mafie, neonacisty a část médií za "ostrovy negativní deviace". Právě to, že Zeman postavil média na roveň mafie a neonacistů, je podle Lebedy znepokojující. Za ještě více znepokojivé považuje ale to, že právě zmínka o boji s médii vyvolala ve Vladislavském sále spontánní potlesk. "Je to nedobrá informace o tom, jaké hodnoty zastává naše politická elita," doplnil.

16:30

A tím končí dnešní on-line zpravodajství. Vývoj událostí kolem nového prezidenta však budeme i nadále sledovat. Děkujeme za pozornost a přejeme příjemný víkend.