Levné ovocné víno pijou lidé stále více


Spotřeba ovocného vína vyráběného především z jablek se přes stále větší konkurenci tuzemských i zahraničních vín z vinné révy stále mírně zvyšuje. Levného ovocného vína se tak loni dohromady v Česku a na Slovensku - podle údajů Českého statistického úřadu - vypilo na osm miliónů litrů a jeho spotřeba oproti předloňskému roku vzrostla asi o čtyři procenta.
Odborníci jsou přesvědčeni, že zákazníci ovocné víno nyní kupují především pro jeho cenu, která se pohybuje kolem dvaceti až dvaadvaceti korun za litr. "Výrobní náklady na jeho výrobu jsou velmi nízké, stejně jako révové víno je osvobozeno od spotřební daně. Navíc ve spotřebě ovocného vína hraje roli to, že ve většině obchodů jsou společně v regálech ovocná a révová vína a část zákazníků volí nejlevnější výrobek, a sáhne proto po ovocném víně," řekl tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Puček.
"Obliba ovocného vína je dána také z minulosti, kdy mnohde bylo ovocné nebo jablečné víno bráno jako rovnocenné révovému vínu," řekl Milan Tichý, který s vínem obchoduje.
Největšímu odbytišti levného ovocného vína, které se na trh dodává v kartónových obalech nebo pet láhvích, jsou především severní Čechy a Morava. Na jihu Moravy, kde se pěstuje většina vinné révy v zemi, je spotřeba ovocného vína velmi nízká, podobná situace je také v Praze.
Dominantním výrobcem ovocného vína v tuzemsku je Linea Nivnice, která ovládá se svou nejznámější značkou Hradní svíca asi devadesát procent trhu. Ovocné víno vyrábějí i menší výrobci, jako je Likérka v Mutěnicích. Víno z ovoce si doma vyrábí také zahrádkáři, kteří tak zpracovávají nespotřebované ovoce. "Ovocné víno je dobrá komodita, patří k našemu tradičnímu sortimentu. Velmi dobrý je také odbyt na Slovensku," řekl generální ředitel Linei Gabriel Slanicay.
Kromě tuzemských ovocných vín jsou na trhu také ovocná vína například z Německa. Jejich cena je však už vysoká a cena za litr nápoje se pohybuje kolem dvou set korun. Podle Slanicaye jsou tak největším konkurentem tuzemského ovocného vína na trhu levná stolní vína ze Španělska nebo Itálie.
Odborníci míní, že spotřeba ovocných vín se už příliš nezvýší. "Stále výrazněji roste spotřeba révového vína, lidé si také začínají vybírat kvalitu," tvrdí Martin Puček z Českomoravské vinařské a vinohradnické unie.

Spotřeba ovocného vína v Česku a na Slovensku (v miliónech litrů)
rok 2001 2002
7,68 8,0

Struktura spotřeby vína v Česku (2002, v litrech na osobu)
16,2 Révové víno, ovocné víno a medovina dohromady
15,5 Pouze révové víno
Zdroj: Český statistický úřad, Českomoravská vinařská a vinohradnická unie