Prostějovské centrální náměstí se stane jednou velkou internetovou kavárnou. Město zatím jako jediné v zemi pořídilo speciální vysílač, který zájemcům umožní bezdrátové a bezplatné připojení k internetu. Stačí mít notebook, kartu pro bezdrátové připojení a zaregistrovat se na radnici. Mailovat a surfovat z lavičky nebo od sochy T. G. Masaryka bude možné už příští pátek.
"Neočekáváme žádný přínos, chceme zviditelnit město a podpořit nové přístupy a technologie," uvedl místostarosta Vlastimil Uchytil.
Radnice zaplatila za zařízení 25 tisíc korun, kolik bude stát provoz, zatím není jasné. Je totiž možné, že některá firma tuto službu nabídne městu v rámci hlasových služeb i zdarma.
Projekt má ve městě takový ohlas, že s radnicí začala jednat jedna z bank, která chce zaplatit rozšíření technologie Wi-Fi na další části města. Asi půl metru velký vysílač, který je umístěn na jednom z balkonů radnice, tak nezůstane osamocen.
Speciální karta pro bezdrátové spojení, která je k připojení nutná, přijde na 2500 až 10 tisíc korun. Neznačkové karty se ale dají pořídit i za tisíc korun.
Zájemce o připojení se musí rovněž zaregistrovat na městském infocentru, kde získá zdarma přihlašovací jméno a heslo. "Systém umožňuje kontrolu. Pokud se někdo připojí bez registrace nebo bude službu komerčně využívat, zjistíme to a nebudou mu povoleny služby. Stejně tak se dá omezit přístup na erotické stránky, pokud by si to radnice přála," uvedl Petr Hrůza, ředitel firmy Vahal, která zařízení instalovala.
Podobné zóny bezdrátového připojení (HotSpot) zatím v ČR fungují na některých čerpacích stanicích, v prodejnách jedné z telekomunikačních firem. O jejich zavedení uvažují řetězce rychlého občerstvení.
V zahraničí podobné služby nabízejí špičkové hotely nebo letiště. "Je známý příklad španělského města Zamora, které je celé pokryto signálem pro bezdrátové spojení," doplnil Hrůza.
České dráhy, které mají stanice propojeny přes internet, o bezdrátovém pokrytí velkých nádraží zatím neuvažují. "Zatím se cestující mohou pouze v některých spojích připojit přes mobilní telefon," řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.