PRAHA 27. února (ČTK) - Žádat o vydání nového občanského průkazu bude zřejmě od roku 2006 možné i přes internet. Vláda ve středu schválila pozměňovací návrh ministerstva informatiky k novele zákona o občanských průkazech, který podávání elektronických žádostí umožňuje, uvedla 26. února mluvčí resortu Klára Volná.

Pokud návrh v této podobě podpoří parlament a podepíše prezident, lidé budou moci podávat žádosti o nový průkaz elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, digitálně zpracovaným podpisem a fotografií. Starý občanský průkaz bude zájemce předkládat až při převzetí nového.

Pozměňovací návrh se nelíbil ministerstvu vnitra, podle něhož stát nemá na potřebné technické vybavení dostatek peněz. Ministr Stanislav Gross prohlásil, že na to upozornil své kolegy při jednání vlády. Převážil ale názor, aby se tato novinka do zákona dostala. Věří, že náklady na vybavení úřadů potřebnou technikou nebudou moc velké.


Vyčíslit je má ministerstvo informatiky. "Bude zapotřebí, aby se na to připravily informační systémy, takže žádosti o občanské průkazy bude možné předkládat elektronicky po 1. lednu 2006," řekl Gross. Dodal ale, že legislativní proces ještě zdaleka nebyl ukončen.

Vnitro v původním návrhu upozornilo na to, že žádat internetem o vydání občanského průkazu bude velmi nákladné a navíc krátkodobé řešení do doby, než budou zavedeny doklady obsahující biometrické údaje, které nelze zaslat elektronickou ani obvyklou poštou.

V případě přijetí novely budou moci čeští občané například převzít občanský průkaz na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričním úřadu podle vlastního rozhodnutí, které uvedou při vyplňování formuláře. Žádat o vydání občanského průkazu bude možné rovněž korespondenčně.