Soud nařídil exekuci FNM

Obvodní soud pro Prahu 2 nařídil exekuci majetku Fondu národního majetku ve prospěch společnosti Petrcíle. Včera o tom informoval mluvčí firmy Petrcíle Jaromír Piskoř.
Exekuce má vyřešit zhruba dvoumiliardovou pohledávku společnosti Petrcíle z vyhrané arbitráže, jež se týká akcií Nové huti.
Soud však zároveň provedení exekuce odložil. A to do chvíle, než Městský soud v Praze potvrdí, že Petrcíle skutečně má nárok na peníze od fondu.
V praxi to znamená, že fond nyní může normálně nakládat se svým majetkem. To HN potvrdil i Zdeněk Douděra, předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 2, který rozhodnutí o exekuci vydal.

Fond funguje bez omezení

Fond národního majetku se navíc proti nařízení o exekuci chce odvolat. "Budeme se bránit odvoláním a domáhat zamítnutí návrhu nařízené exekuce," uvedla Petra Krainová, mluvčí fondu.
"Pokud by však k exekuci skutečně došlo, mohlo by to například na dlouhou dobu pozastavit privatizaci dalšího státního majetku," je přesvědčen pracovník ministerstva průmyslu, jenž však nechce zveřejnit své jméno. Tuto spekulaci vyvrací právník fondu Roman Felix. "Můj názor je, že z hlediska standardní činnosti nesouvisející s Petrcíle bude fond pokračovat dál v činnosti bez jakéhokoli omezení," prohlásil Felix.
"FNM má příslušnou částku deponovanou na bankovním účtu. Není proto žádná obava, že v případě, že rozhodnutí rozhodčího senátu se skutečně stane vykonavatelným tak, že by fond nesplnil povinnost vyplývající z tohoto rozhodnutí," dodal Felix.
Pohledávka firmy Petrcíle vznikla v důsledku sporu o vlastnictví akcií společnosti Nová huť. Firma Petrcíle, založená manažery hutí, měla v Nové huti v roce 1996 získat podíl patnáct procent.
Fond národního majetku však smlouvu v roce 2000 vypověděl kvůli poklesu cen akcií. Následnou arbitráž se společností o více než dvě miliardy korun prohrál. Rozhodnutí však napadl u Městského soudu v Praze, a ten před časem rozhodl o odkladu vymahatelnosti nálezu.

Petrcíle: FNM je neplatič

Fond zároveň zažaloval společnost Petrcíle o 4,2 miliardy korun. Škodu společnost podle fondu způsobila tím, že se v devadesátých letech zavázala zhodnotit akcie Nové huti, ale jejich cena se ve skutečnosti snížila.
"Hlavním důvodem našeho postupu je fakt, že fond se účelovou žalobou domáhá vůči Petrcíle nesmyslné částky 4,2 miliardy korun. Opírá se přitom o důkazy, kvůli kterým již prohrál rozhodčí řízení," uvedl Piskoř. Fond se podle něj stal příkladem pro dlužníky, kteří udělají cokoli, aby nemuseli dluhy platit. "FNM se snaží oddálit platbu do doby, než sám zanikne. Proto jsme podali návrh na exekuci," vysvětlil Piskoř.
Potíže kvůli Nové huti, str. 20