BARCELONA 18. listopadu (ČTK) – Podle zástupců Českého Telecomu vláda prodá svých 51 procent akcií společnosti na akciovém trhu. Na investiční konferenci v Barceloně to dnes řekl šéf Českého Telecomu Gabriel Berdár, který vidí šanci takového prodeje na 80 procent.


Berdár na konferenci rovněž uvedl, že strategie společnosti i po prodeji zůstane stejná. Vlády má rozhodnout o způsobu prodeje jejího podílu ještě do konce listopadu.


Vláda a její privatizační poradci, mezi nimiž je například i Credit Suisse First Boston, preferují prodej na akciovém trhu, protože je rychlý a dostatečně transparentní. Prodej většinového podílu v Telecomu je v České republice zřejmě jedním z posledních velkých privatizačních případů na dlouhou dobu dopředu.


Řada analytiků ještě donedávna předpovídala, že vláda se bude snažit najít strategického investora, nyní se ale zdá, že je více motivována politicky. Podle Berdára má Telecom v Česku velmi omezené růstové možnosti, a proto se zaměří na zahraničí.


Vláda bude prodávat 51,1 procenta akcií Telecomu, za které by podle odhadu analytiků mohla získat 50 miliard až 65 miliard Kč.