Částečné zjednodušení administrativy, více peněz na vědu, ale zároveň větší odpovědnost vědeckých institucí za dodržování termínů výsledků jejich bádání, tak by se ve zkratce daly popsat některé z nejdůležitějších priorit vládní Rady pro výzkum a vývoj (RVV) na rok 2005, které novinářům představil její předseda a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.


V roce 2005 by RVV ráda prosadila do nového státního rozpočtu opětovné navýšení výdajů na výzkum a vývoj, které by v horizontu nejbližších dvou až tří let mělo dosáhnout až 22 miliard korun. Vicepremiér Jahn dodává, že současně s tímto krokem bude samozřejmě nezbytné zajistit jejich účelné využití. Uvedl, že v letošním roce bude některým institucím odebráno kolem 180 milionů korun, jako sankce za nedodržení termínů dokončení výzkumné práce. O nejvíce peněz přijdou Ministerstvo školství, resort zdravotnictví a Akademie věd ČR.


Rada hodlá mnohem důrazněji než doposud podporovat spolupráci výzkumných ústavů, vysokých škol a podniků. K tomu by měla přispět i další výrazná změna, kterou je transformování státních výzkumných ústavů na veřejnoprávní instituce. Nutným předpokladem je ale schválení Zákona o veřejných výzkumných institucích, který je nyní v Poslanecké sněmovně. "Mělo by se jednat o zvláštní organizační formu, podobnou například veřejným vysokým školám,"uvedl Martin Jahn. Taková změna by měla ulehčit vzniku nových výzkumných pracovišť. Rada si rovněž dala za cíl zjednodušit složitou administrativu při žádostech o granty, jak přesně to ale hodlá udělat, řečeno nebylo.


Posledním cílem RVV je připravit společně s Ministerstvem školství souhrnný Národní program výzkumu a vývoje II. V něm by se mělo částečně vyřešit i tolik kritizované "rozdrobené" financování, které se nyní uskutečňuje z 22 rozpočtových kapitol. Jahn počítá do budoucna s financováním ze dvou rozpočtových kapitol, přičemž první by spadala pod Ministerstvo školství a financovala by základní výzkum. Druhá kapitola by potom fungovala v rámci Ministerstva průmyslu a zaměřila by se na aplikovaný výzkum.
V nejbližší době se ovšem nepřipravují daňové úlevy firmám, které by podporovaly výzkum, ačkoliv to již dříve sliboval ministr financí Sobotka (ČSSD).
Rada také rozhodla, že se hlavní důraz v dlouhodobém časovém úseku bude klást na výzkum v oborech biotechnologie, energetika, materiálový výzkum, strojírenství, informační technologie a bezpečnostní výzkum.


Tiskové konference po jubilejním dvoustém zasedání RVV se překvapivě nezúčastnila původně ohlášená ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Novináři tak neměli možnost položit jí otázky týkající se sporného financování výzkumných projektů na vysokých školách. Způsob výběru projektů, který ostře kritizovala akademická obec i někteří zástupci Akademie věd, se podle Martina Jahna nelíbí ani RVV. Proto požádala ministryni, aby jej přehodnotila. Některé neúspěšné univerzity tak podle vicepremiéra nejspíše ještě dostanou šanci.