Základní výzkum na vysoké školy

V odpovědi na příspěvek prezidenta Hospodářské komory reaguje předsedkyně Akademie věd České republiky Helena Ilnerová (HN 17. února). Polemizuje s jeho tvrzením, že u nás "dodnes funguje model východního bloku, kdy se vědou a výzkumem zabývá paralelně Akademie věd České republiky a zároveň vysoké školy, aniž by mezi nimi fungovala standardní provázanost."
Z dopisu předsedkyně Akademie věd vyplývá, že provázanost akademických pracovišť pomocí fungujících smluv o spolupráci téměř se všemi vysokými školami v České republice existuje.
Jistě si dnes nikdo nemyslí, že by se měla kvalitní pracoviště Akademie věd rušit. Zároveň málokdo pochybuje o tom, že základní výzkum patří v plném rozsahu oborů především na vysoké školy, kde se tyto předměty učí. Měl by však být přijat jasný cíl, ke kterému by se mohlo postupně směřovat. Je to vytvoření jednotné organizace pro vysoké školy a výzkum. Pak by odpadly diskuse, zda peníze na výzkum, které dostávají v poslední době vysoké školy prostřednictvím výzkumných záměrů, je možno porovnávat s těmi, které dostává Akademie věd na vědu. Zdeněk Pavlík, Praha