Manažeři nemusí odhalit platy

Manažeři domácích firem, které mají veřejně obchodovatelné cenné papíry, v příštích letech podle včerejšího rozhodnutí poslanců nebudou muset jmenovitě zveřejňovat výši svých příjmů a akciových podílů ve společnostech.
Zda své platy oznámí letos - poprvé a naposledy - jasné není. Zatím stále platí zákon, který jim to přikazuje. "Vše bude záviset na tom, jak se k tomu postaví Komise pro cenné papíry, která na dodržování zákona o kapitálovém trhu dohlíží," říká poslanec ODS Pavel Suchánek. Ten změkčení zákona na třetí pokus prosadil. Ani on však nevěří, že novelu stačí včas projednat Senát a podepsat prezident Václav Klaus.
Již do konce dubna by přitom jmenovité údaje o platech a akciových podílech mělo vedení celkem sto třiceti pěti společností, které jsou na burze a v RM-Systému, ve výročních zprávách zveřejnit.
Podle poslanců sice komise nemůže dopředu říci, že plnění zákona nebude vyžadovat, ale mohla by později ukládat jen symbolické pokuty. Ty mohou teoreticky dosáhnout výše až deseti miliónů korun.
"Komise by mohla přihlédnout k tomu, že nová úprava je na cestě, nikdo ji nechce zablokovat a mohla by být benevolentní k těm, kdo nesplní zbytečně přísné ustanovení," soudí generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.
Suchánek dodává, že komise sama nakonec uznala, že před několika měsíci trvala na zbytečně tvrdém postupu, a nyní hledá cestu, jak se vypořádat se situací. Oficiálně zatím komise opakuje, že bude vyžadovat povinnosti vyplývající ze znění v danou chvíli platného zákona.
"Komise ani jinak postupovat nemůže. Ale každý případ, kdy dojde k porušení předpisů, bude posuzovat jednotlivě a zvažovat okolnosti," říká její tisková mluvčí Ivana Sedláčková.
Firmy ještě mají měsíc čas - nahrává jim skutečnost, že výroční zprávy komisi posílají v elektronické podobě. "Budeme do poslední chvíle čekat, co v daný okamžik bude platit. A dál si myslíme, že česká společnost na takové informace o platech připravena není. Ani jinde tak tvrdý zákon nemají," říká mluvčí státní elektrárenské společnosti ČEZ Ladislav Kříž.
Česká pobočka Transparency International je rozčarována. "Zveřejňování příjmů manažerů je celosvětovým trendem, argumenty o české závistivosti neobstojí," píše se v jejím prohlášení. Podle novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou poslanci přijali, stačí, když firma předloží údaje o platech souhrnně za celé představenstvo, dozorčí radu či za zbývající členy vrcholového vedení.
Manažeři si oddychli, str. 16