České banky vydělávají stále víc a díky vysokému růstu půjček pro drobné klienty a dalšímu zdražování poplatků předehnaly i mnohé konkurenty z okolních srovnatelných zemí.
Čistý zisk českého bankovního sektoru vloni dosáhl 33,2 miliardy korun. V porovnání s předcházejícím rokem si sektor polepšil o deset procent. Nejúspěšnější rok v historii tuzemského bankovního sektoru potvrdila včera zpráva České národní banky (ČNB).
Díky stoupajícímu zájmu lidí o pořízení vlastního bydlení zaznamenal například trh hypoték a stavebních úvěrů vloni růst o čtyřiačtyřicet procent, spotřebitelské půjčky se meziročně zvýšily o patnáct procent. "Bankám tím rostly úrokové zisky," uvedl Tibor Bokor ze společnosti Wood &Company.
V zisku z finančních operací, který má pro hospodářský výsledek klíčovou roli, hrají úrokové zisky stále ještě prim. Stále ale roste podíl zisku z poplatků a provizí, které mají banky ze zprostředkování úvěrů a různých platebních transakcí. Podle odborníků tento trend bude pokračovat, protože banky zatím konkurence ke snižování poplatků nenutí.
Podle nedávné zprávy z ČNB o finanční stabilitě je přitom podíl poplatků na finančních operacích bank v Česku o tři procentní body vyšší než ve srovnatelných nových zemích EU. A ve státech staré patnáctky jsou poplatkové příjmy výrazně nižší. Mnohé služby tam totiž banky nezpoplatňují.
Díky růstu bankovních obchodů a snižování personálních nákladů se majitelům bank jejich investice rychle vracejí. Návratnost kapitálu v tuzemském bankovnictví vzrostla vloni na 23,5 procenta. Znamená to, že o tolik se vloni zvýšila hodnota jejich vložené investice. České banky se podle tohoto ukazatele řadí mezi nejvýnosnější investice v Evropě. Například podle Rakouské národní banky je návratnost rakouského bankovního sektoru 9,3 procenta a například Erste Bank v Rakousku má návratnost 12,5 procenta.
Vysoká návratnost kapitálu českých bank vylepšuje i pozici jejich zahraničních vlastníků. Kupříkladu Česká spořitelna měla vloni návratnost kapitálu 23,8 procenta a díky tomu se návratnost celé skupiny Erste Bank vyhoupla na 18 procent. Nejvyšší návratnost kapitálu z velkých tuzemských bank má ČSOB. Podobně úspěšné jsou v západní Evropě banky ve Španělsku, Velké Británii, Nizozemsku či Irsku. Například v ABN Amro je návratnost 31,8 procenta.
České banky vydělaly výrazně víc než finanční domy v sousedních srovnatelných zemích. Na Slovensku byl loni čistý zisk sektoru 9,5 miliardy korun, čistý zisk polských bank, ovládajících tři čtvrtiny tamního trhu, dosáhl 36,6 miliardy korun. Ty ale působí na mnohem větším trhu. Přesto jde u polských bank o úspěch, nárůst zisku byl totiž 270 procent. "Vloni banky více vydělaly díky snížení nákladů a příjmům z poplatků. Ty ostatně budou hlavní oporou zisku i v příštím období," uvedl Piotr Palenik z varšavské pobočky ING Group. Poplatky představovaly podobně jako v Česku asi třicet procent zisku z finanční činnosti.

050331-16 ()