Dosud zdrženlivá Evropská unie už včera zahájila práci na rezoluci k íránskému jadernému programu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) by na základě tohoto dokumentu měla vyzvat Radu bezpečnosti OSN, aby případně na Teherán uvalila hospodářské sankce.

Zástupci tří mocností EU - Velké Británie, Francie a Německa - tímto krokem reagují na sobotní vystoupení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v OSN. Ten nabídl ostatním státům a zahraničním společnostem zapojení do íránského jaderného programu. V projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku zdůraznil, že Teherán nabízí nejvyšší možnou průhlednost svého jaderného programu. Země má podle něj nezadatelné právo obohacovat uran pro energetické účely.

Podle Ahmadínežáda je to nejzazší krok, jaký kdy Írán pro důkaz své důvěryhodnosti učinil nad rámec Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Z porušování mezinárodních smluv o využívání jaderné energie naopak obvinil USA.
Participací na íránském programu obohacování uranu se má zahraničí podle íránské hlavy státu ujistit, že Írán nevyvíjí jaderné zbraně. To mu ostatně neumožňují "náboženské zásady", poznamenal. Současně zopakoval, že Írán má nezadatelné právo používat uran jako palivo. Podle AP lze jeho projev, přednesený dva dny před vídeňským zasedáním rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), vnímat jako hozenou rukavici Spojeným státům a třem partnerům v jednání z EU - Velké Británii, Francii a Německu.

Jednání o íránském jaderném programu se dostala do slepé uličky poté, co Írán obnovil obohacování uranu. To považují Evropská unie, ale hlavně Spojené státy za krok k výrobě jaderné bomby a zvažují, zda Teherán pohnat před RB OSN a požádat o vyhlášení hospodářských sankcí.