Velvyslanci členských zemí Evropské unie se v pondělí dohodli na znění deklarace k tureckému rozhodnutí neuznat Kyperskou republiku, která bude předcházet startu rozhovorů o vstupu Turecka do EU plánovanému na 3. října. Deklarace má také za úkol odstranit hlavní překážku před zahájením přístupových rozhovorů unie s Tureckem. Velvyslanci ovšem znění textu nezveřejnili.

"Dohoda je, text deklarace byl právě přijat," řekl pozdě večer po složitém vyjednávání jistý britský diplomat, jehož země v tomto pololetí unii předsedá.
Deklarace by podle diplomatických zdrojů měla být formálně schválena dnes ministry zemědělství "pětadvacítky", kteří momentálně zasedají v Bruselu, a to již bez diskuse.

Deklarací chce EU odmítnout červencové prohlášení Turecka, že nemíní uznat Kypr a že rozšíření dohody o celní unii na nové členy EU za takové uznání nepovažuje. Debatovalo se o tom, jak silné formulace budou použity. Nikdo, ani Kypr, přitom nezpochybňoval, že vstupní rozhovory začnou v plánovaném termínu.

Vedle deklarace musí členské státy schválit ještě mandát pro jednání, tedy výchozí pozici "pětadvacítky". Zde brání dosažení konsensu Rakousko s tichou podporou Francie a některých dalších zemí, které si přejí, aby vedle členství jako cíle rozhovorů bylo do textu vepsáno, že mohou vyústit i v pouhé "privilegované partnerství". Turecko takovou formulaci předem odmítá.

EU slíbila Turecku vstupní rozhovory od 3. října na nejvyšší úrovni loni v prosinci. Uznání všech členských zemí unie, tedy ani Kypru, neuvedla mezi podmínkami. Turecko neuznává Kypr od roku 1974, kdy obsadilo jeho severní část a vyhlásilo tam samostatný stát. Očekává se, že navzdory této zátěži jednání začne a že potrvá přinejmenším deset let.