Zejména v případech, kdy trhy v minulosti citelněji kolísaly, lze nalézat období, která vykazují zcela protikladné výsledky. Přitom je - bohužel - nelze označit za nepravdivé. Co tedy s tím, jak se chovat solidně? V každém případě se snažit klientům prezentovat vývoj objektivně, tedy neukazovat klientovi jen ty "výhodné" výsledky, ale i ty méně výhodné. Vyplatí se vám to zejména v tom smyslu, že si klient uvědomí, jak je důležitý investiční horizont. Většinou jej lze i poučit o tom, jaký význam má správný mix aktiv.

ZISK I ZTRÁTA

Do výkonnosti indexů i fondů se promítá zejména silný pokles akciových trhů od jara roku 2000. Došlo k prasknutí "dotcom" bubliny, tedy k ostrému pádu technologických akcií, trhy však korigovaly plošně a prakticky globálně.

ČESKÝ VZESTUP A JAPONSKÝ PÁD

Jsou samozřejmě i zcela výjimečné trhy, jako příklad vezměme třeba naše akcie, které globální propad přežily s jen mírnými šrámy (za roky 2000 a 2001 poklesly jen o cca 20 %). Poté nastolily spanilou jízdu - nyní již tříletou s celkovým výkonem, který na indexu investici za tu dobu víc než ztrojnásobil.

Na druhé straně již jen někteří vzpomínají, že japonský akciový trh od roku 1990 po dvanáctiletém pádu ztratil 90 % své hodnoty... Od tohoto dna sice již opět o 70 % vzrostl, ale i takový růst (z nízké hodnoty) znamená stále ještě celkovou 80% ztrátu. Mnozí investoři do japonských akcií se zřejmě ani nedožijí návratu své investice na původně investovanou hodnotu. Ani tak perspektivní trh, jakým je Čína, není žádným rájem. Šanghajská burza padla letos v létě na osmileté minimum a od roku 2001 ztratila téměř 60 %.

ANI HORIZONT NEPOMŮŽE

Většina našich fondů bohužel nemá dostatečně dlouhou historii, abychom mohli dělat validní závěry. Třeba u akciových fondů jejich pětiletý investiční horizont známe jen u několika, například ISČS Eurotrend či ČSOB Akciový mix. A protože oba "zažili" zmíněný propad trhů, vykazují za toto období -10,8 % a -3 % p.a. Na druhé straně ISČS Global Stock FF ukazuje za investiční horizont výkonnost +10,5 % p.a. - protože jde o fond fondů, který má tento horizont jen tříletý - za pětileté období vykazuje také ztrátu, dokonce přes -12 % p.a.

NAŠE DLUHOPISOVÉ FONDY

Nejsou však jen akcie, za "bezpečné" aktivum jsou obecně považovány dluhopisy. U nás navíc fondy preferující dluhopisy korunové nejen nepodléhají měnovému riziku, ale i pěkně vynášely.

Zde máme pětiletých historií již pěknou řádku a jejich obliba stále roste. Jen malé upozornění - není podezřelé, že za poslední rok i za dva roky vydělaly prakticky stejně?

TAB. 1 POROVNÁNÍ VÝKONNOSTI ZA OBDOBÍ 3, 5 A 10 LET



TAB. 2 VÝKONNOST DLUHOPISOVÝCH KORUNOVÝCH FONDŮ (V % ZA OBDOBÍ)