V cizině není dobré sázet jen na české pojištění


Vyrazit za hranice země a nebýt pojištěn se v případě neplánované nemoci či úrazu, který si vyžádá hospitalizaci, rozhodně nevyplatí. Na cestovní pojistky by lidé na svých zahraničních cestách rozhodně neměli zapomínat. Toto pojištění by se mělo stát pevnou součástí výbavy jako cestovní pas.

Cena pojistek

Základní pojištění, které kryje náklady na léčení v zahraničí do jednoho a půl miliónu korun, se pohybuje kolem dvaceti korun na den. Dražší, kde je krytí výloh do tří miliónů korun, je zhruba třicet korun na den.
Uzavřít komerční pojištění při lyžování v horských střediscích v Alpách dokonce na svých stránkách nyní doporučuje i Centrum mezistátních úhrad, které zastupuje český systém veřejného zdravotního pojištění při provádění práva EU. To zajišťuje Čechům stejné nároky na ošetření jako místním obyvatelům.

Jak postupovat

Aby klienti českých zdravotních pojišťoven obdrželi v zahraničí nezbytnou zdravotní péči, musí mít Evropský průkaz zdravotního pojištění. Některé pojišťovny jej vydávají celoplošně v průběhu roku, jiné ho dávají jen těm klientům, kteří si o něj požádají. Kdo totiž do zahraničí necestuje, tak Evropský průkaz zatím nepotřebuje.
Podmínky pojištění se pro turistu mění podle konkrétní země Evropské unie, kterou navštíví. Je ale nutné vždy zaplatit stejnou spoluúčast jako tamní obyvatel například za vyšetření u lékaře. Ve většině zahraničních zemí totiž lékařská péče není zdarma, jak je tomu u nás. A to je právě ten problém. Částka spoluúčasti se může vyšplhat i do statisíců korun podle složitosti lékařského ošetření.
Další podmínkou pro proplacení zdravotnických služeb je navštívit nemocnici, která je financována z veřejného systému. V zcela soukromých zdravotnických zařízeních se platí plná cena, kterou pojišťovny nehradí. Zdravotní pojištění nadále nekryje náklady na převoz zpět do České republiky ani za návrat ostatků do vlasti.
Pokud je klient nucen za vynaloženou péči zaplatit na místě v hotovosti, může si peníze nechat po návratu do Česka proplatit. Pokud se jedná o částku nižší než tisíc eur, je možné na své pobočce prohlásit, že žádáte o náhradu výdajů do výše českých tarifů. V takovém případe je klientovi vrácena částka, kterou by stejná péče stála v Česku.
Pokud o náhradu výdajů klient nepožádá, pojišťovna uhradí takové náklady, které by zaplatila zahraniční pojišťovna. Čili plnou částku kromě spoluúčasti, kterou pacient v zahraničí zaplatil. V druhém případě však musí klient počítat s tím, že mu budou peníze zaslány až po delší době.

Raději komerční pojištění

Před cestou do zahraničí se určitě vyplatí zkombinovat Evropský zdravotnický průkaz spolu s krátkodobým připojištěním. Je více než pravděpodobné, že se pak vyhnete placení spoluúčasti. Záleží pak už jen na konkrétních připojištěních, na kolik je plnění připojištění omezeno - například částkou.
Komerční připojištění většinou hradí náklady na spoluúčast ve veřejných nemocnicích, náklady na péči ve zcela privátních zařízeních a i náklady na převoz osob i ostatků do Česka.
Důležitou součástí je asistenční služba, která po nahlášení zdravotního problému vyřizuje veškeré záležitosti a radí klientovi, jak postupovat. Je třeba si ověřit, jaký rozsah asistencí pojišťovna nabízí a jak jsou dostupné. Klienti by měli mít na paměti, že právě asistence je v zahraničí v případě problému velmi zásadní. "Asistence není jen pomoc klientovi v nouzi, ale jejím cílem je přímo řešení problému klienta," upozorňuje Miroslav Herman, ředitel společnosti AXA Assistance CZ.
Co je možné očekávat v zahraničí v rámci lékařského ošetření
Rakousko
V horských turistických střediscích je málo smluvních zdravotnických zařízení, navíc není kryt převoz ze sjezdovky soukromou helikoptérou, kterou mohou záchranáři přivolat.
V případě hospitalizace je spoluúčast deset eur denně a za jednu položku na receptu se platí přibližně 4,5 eura.
Itálie
Za lékařské ošetření zaplatíte kolem 36 eur. Za léky se platí stoprocentní spoluúčast. Více informací obdržíte na Unita Sanitaria Locale (USL).
Francie
Ambulantní ošetření se musí uhradit v hotovosti na místě. Od lékaře obdržíte potvrzení o ošetření, tzv. "Feuille de Soins". Léky se platí také v hotovosti. Pokud jsou označené etiketou, která se dá vlepit do "Feuille de Soins", učiňte tak. Poté se s řádně vyplněným formulářem a průkazem Evropského zdravotního pojištění obraťte na pobočku místní zdravotní pojišťovny Caisse Primaire d'Assurance Maladie (CPAM) se žádostí o úhradu výdajů. Tu nelze obdržet na místě, tudíž je dobré mít po ruce číslo účtu.
Zdroj: Centrum mezistátních úhrad