Zatím jsou na www.vlada.cz základní informace o nových ministrech, nechybí avízo na středeční jednání Topolánkova týmu či informace o tom, že úřad vlády nyní řídí Jan Novák. Další, zásadnější, změny Strakovu akademii teprve čekají.


"V současné době se připravuje nová organizační struktura Úřadu vlády ČR. V současné době se připravuje nový organizační řád Úřadu vlády ČR," dozví se mimo jiné návštěvník vládního webu.


Premiér chce svůj aparát zeštíhlet, jeho chod zjednodušit a některé agendy převést z vládních odborů na ministerstva. Podle představ Topolánkových spolupracovníků má úřad premiéra opustit asi deset procent zaměstnanců, tedy více než pět desítek.


Jednatřicetiletý Novák před příchodem na úřad vlády působil na Hradě - za dob prezidenta Václava Havla i jeho nástupce Václava Klause pracoval postupně v odboru vnitřní politiky, jako analytik, bezpečnostní ředitel, specialista politického odboru prezidentské kanceláře pro vnitřní politiku a státní vyznamenání a naposledy jako ředitel bezpečnostního odboru. Oficiální životopis uveřejněný na internetu uvádí i to, že Novák je absolventem politologie a pokračuje ve studiu mezinárodních vztahů, má bezpečnostní prověrku NBÚ na stupeň přísně tajné i příslušné certifikáty pro přístup k dokumentům NATO a EU. Ovládá angličtinu, ruštinu a polštinu.


Premiér si ze sídla ODS, Jánského vršku, do Strakovy akademie přivedl také svého blízkého spolupracovníka Marka Dalíka, který má řídit jeho kabinet. Vláda zatím nebude mít oficiálního mluvčího, s médii komunikuje nový ředitel tiskového odboru Martin Schmarcz a Topolánkův tajemník Radim Ochvat.


Životopisy a fotografie nových ministrů Topolánkovy vlády se také postupně zabydlovaly na internetových stránkách jednotlivých resortů. Pouze na webu ministerstva pro místní rozvoj byl ještě v 16:00 uveden jako ministr Radko Martínek (ČSSD). O Petrovi Gandalovičovi (ODS), který bude úřad řídit v nové vládě, stránky mlčely.