Tatarská kuchyně sestává ze stovek nejrůznějších receptů, z nichž mnohé jsou staré několik staletí. Během věků se obohatila o prvky středoasijské kuchyně, skopovým masem a rýží a také ruskou i mezinárodní kuchyní. Stejně jako u ostatních národů vyznávajících islám byla také tatarská kuchyně ovlivněna náboženskými tradicemi, jež zakazují požívání vepřového, ale prý i masa sokola či labutě, považovaných za posvátné ptáky. Z masa proto Tataři nejvíc používají hovězí a skopové. Tradičně se připravovalo i maso koňské, kousky koňského masa si můžete dát třeba smíchané v salátu. Kuřecí maso se používá například v polévce - lapša. A k jídlu patří i spousta zeleniny, která je většinou podávána jako příloha.

"Naše kuchařské umění vychází z geografické polohy a je bohaté na pečené maso a sladkosti," svěřuje se Renat Gajfullin, šéfkuchař znamenitého "Domu tatarského kulinářství" v Kazani.

Specialitou je na vzduchu sušené husí a kachní maso. Součástí tatarské kuchyně jsou i pyrogy. "Připravují se tři hodiny v domácí peci a uvnitř je hovězí a husí maso, brambory a cibule," prozrazuje Renat Gajfullin. Těsto je však tajemstvím podniku.

Obvykle se pije čaj, a to při všech příležitostech. Tradiční nápoj je tu katyk či kumys z koňského mléka.

Několik receptů z klasické tatarské kuchyně je k dispozici na adrese www.tatar.cz. Recepty najdete i na adrese www.navychod.cz, stačí na pravé straně kliknout na Tatarstán a také na www.sweb.cz/translat/tatar.html.