PRAHA 2. března (ČTK)
Většina oborů základního výzkumu, jimž se věnují čeští vědci, nedosahuje světového průměru. Ještě hůř je na tom aplikovaný výzkum. Produkce patentů a vynálezů v Česku je ve srovnání s ostatními zeměmi na velmi nízké úrovni, uvádí publikace Jak jsme na tom A co dál?, kterou dnes představili její autoři z Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jedním z důvodů, proč Česko v těchto oblastech zaostává, jsou nedostatečné investice do výzkumu, vývoje a inovací. "Celkové výdaje na výzkum a vývoj jsou vyšší než ve většině nových členů Evropské unie, avšak stále násobně menší než v zemích, které lze nejspíše označit za společnosti vědění," uvádí se v publikaci.

Celková podpora výzkumu a vývoje rostla do poloviny 90. let, pak se výdaje z veřejných prostředků zastavily. V roce 1996 činily veřejné výdaje na tuto oblast 0,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), potom pozvolna stoupaly na 0,6 procenta HDP v roce 2000. Cíl 0,7 procenta HDP se stal pouhou proklamací a nesplněným vládním slibem, píše se v publikaci.

Zaostávání země v oblasti výzkumu a vývoje podle autorů způsobila také nevhodná struktura a neefektivnost vložených zdrojů. Chybí například investice ze soukromé sféry, nevhodná je také podpora ze státního rozpočtu, která je rozdrobena do velkého počtu malých projektů.

Špatná je také orientace výzkumu a vývoje. "Převládá tendence podporovat neorientovaný základní výzkum na úkor výzkumu aplikovaného a orientovaného," uvádí studie. Ideální není ani struktura pracovníků. Chybí absolventi přírodovědných a technických oborů a celkově mladí výzkumníci. Nejvíce řešitelů výzkumných projektů je ve věkové kategorii 56 až 60 let.

Mladí lidé nemají podle autorů studie dostatečnou motivaci pro setrvání v této oblasti. Zástupci vysokých škol už řadu let upozorňují, že mladí vědci odcházejí do zahraničí, kde mají mnohem lepší podmínky pro svou práci než na mateřské škole, finanční i materiální. Většině z nich se pak nechce vrátit zpět.

Autoři publikace doporučují výrazný růst a diferenciaci finančních prostředků pro tuto oblast, vyšší podporu výzkumu na vysokých školách. Je také třeba podporovat české týmy, které se hlásí do mezinárodních výzkumných projektů, a popularizovat vědu.