Výzkumné týmy se budou moci od příštího roku ucházet o státní podporu v rámci sedmi programů, zaměřených například na zdravý a kvalitní život, informační technologie a lidské zdroje. Pravidla o poskytování grantů obsahuje Národní program výzkumu II ministerstva školství, který dnes schválila vláda. Novináře o rozhodnutí kabinetu informoval Luboš Šikula z tiskové odboru vlády.

Podpora, o kterou se budou moci ucházet vysoké školy, výzkumné instituce i podnikatelské subjekty, nepřekročí na jeden projekt 30 milionů korun ročně. Počítá se s tím, že příští rok se rozdělí téměř miliarda korun. Program je naplánován na léta 2006 až 2011, počítá s postupným navyšováním základní částky, takže v roce 2007 už by měli badatelé dostat celkově 1,2 miliardy a v dalších letech 1,5 miliardy korun ročně. Další peníze chce stát získat ze strukturálních fondů EU.

Cílem programu je zvýšení výkonnosti a efektivity výzkumu v Česku a tím i jeho přínosu pro ekonomiku a společnost. V jeho rámci má být rozděleno celkem 9,4 miliardy korun.

Program aktualizuje předloňský program, který vláda vypsala na roky 2004 až 2009. Loni a letos vzešly ze soutěží projekty, které získají finanční podporu na tři až pět let. Podle původního plánu se ročně mělo rozdělit kolem tří miliard korun, částka byla kvůli finančnímu stavu země snížena. Letos se rozdělí 1,8 miliardy korun.

Druhý národní program výzkumu napravuje nedostatky prvního programu hlavně co se týká financování. Peníze dosud poskytovalo více subjektů, což mělo vliv například na termíny vyhlášení veřejných soutěží nebo změny výzkumných priorit. Financování z nového programu budou zajišťovat ministerstva školství a průmyslu a obchodu.