mince-192.jpgZlatá pamětní mince v nominální hodnotě 2500 korun českých s názvem Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci se ve středu stane již pátou mincí z cyklu Kulturní památky technického dědictví, jejichž emisi zahájila Česká národní banka v roce 2006. Autorem mince je Luboš Charvát. Server iHNed.cz o tom informovala mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Most ve Stádlci je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem u nás. Byl postaven v letech 1847-1848 a klenul se přes Vltavu u obce Podolsko až do roku 1960. Tehdy mostu hrozilo zatopení kvůli napouštění Orlické přehrady. Vzhledem k tomu, že o rok dříve byl most prohlášen národní technickou památkou, bylo rozhodnuto o jeho přestěhování.

Po rozebrání byl most převezen a rekonstruován v blízkosti obce Stádlec. Nyní se tak původně podolský most klene přes jihočeskou Lužnici a spojuje obce Stádlec a Dobřejice. K slavnostnímu otevření došlo 25. května 1975. V nedávné době pak došlo k celkové rekonstrukci mostu včetně jeho dřevěné mostovky.

Prohlédněte si mince z cyklu Kulturní památky technického dědictví - ZDE

Na lícní straně mince je zobrazen boční pohled na řetězový most ve Stádlci. Nad ním se nacházejí stylizovaná heraldická zvířata z velkého státního znaku. Uprostřed je český lev, napravo je moravská orlice a nalevo je slezská orlice. Při obvodu mince je název cyklu, při levém a spodním okraji mince se nachází nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

Na rubové straně mince je řetězový most ve Stádlci ztvárněn z čelního pohledu. Nad předním pylonem mostu je římskými číslicemi uveden letopočet dokončení stavby MDCCCXLVIII. Vedle levého okraje pylonu jsou stylizovanými propojenými písmeny umístěny iniciály autora výtvarného návrhu mince LCH.

Všechny mince v rámci cyklu mají shodnou nominální hodnotu, stejný průměr 22 milimetrů a hmotnost 7,78 gramu, což odpovídá jedné čtvrtině trojské unce. Mince jsou raženy ze zlata o ryzosti 999,9 ve dvou provedeních - běžném a zvláštním špičkovém. Verze proof má mincovní pole s vysokým leskem, matovaný reliéf a hladkou hranu mince.

Cyklus obsahuje památky ze všech koutů republiky

V sérii již vyšly v roce 2006 mince Národní kulturní památka (NKP) papírna Velké Losiny, NKP Klementinum v Praze (observatoř). V loňském roce byly vydány mince Kulturní památka Ševčinský důl Příbram - Březové Hory a NKP vodní mlýn ve Slupi. Letos na podzim by se měla objevit mince s názvem Technická památka pivovar Plzeň.

Na příští rok je naplánována emise mincí Kulturní památka zdymadlo na Labi pod Střekovem a Kulturní památka větrný mlýn v Ruprechtově. Cyklus by měly uzavřít mince Kulturní památka hamr v Dobřívi a Národní kulturní památka důl Michal Ostrava. Cílem cyklu je připomenout nejvýznamnější památky technického charakteru.