Druhý ročník soutěže o nejlepší český bar Czech Bar Awards 2009 ovládla Praha. Nejlepším café barem se stal Al Cafetero, kategorii nejlepšího design baru vyhrál Noodles bar restaurant, nejlepším cocktail barem je Bugsy´s, v kategorii nejlepšího hotelového baru zvítězil Cloud 9 v hotelu Hilton a nejlepším klubem zvolila veřejnost a porota SaSaZu.
Výsledky klání, v němž rozhodovaly hlasy široké veřejnosti a soud odborníků, včera vyhlásili organizátoři z gastronomického časopisu Barlife. Vítězství podniků z české metropole ve všech pěti kategoriích prý není pragocentrismus, ale spíše náhoda.
"Skvělé podniky se nacházejí i mimo hlavní město. V Praze je ale vysoká konkurence, která nutí majitele být originální a poskytovat nejvyšší kvalitu a servis," vysvětlil ČTK ředitel soutěže Martin Kraut.
Volba nejlepších barů České republiky se konala ve dvou kolech. V prvním hlasovala veřejnost prostřednictvím internetu a SMS zpráv. "Celkem jsme obdrželi přes 4000 hlasů, což je více než dvojnásobek oproti loňskému premiérovému ročníku," uvedl Kraut. Finálovou pětici v každé kategorii tvořily čtyři podniky, které získaly nejvyšší počet hlasů od veřejnosti, a jeden bar, který nominoval organizátor. Ve druhém kole vybírala porota složená z odborníků gastronomie a mixologie.
Porota, která inkognito navštívila všechny kandidáty, hodnotila mimo jiné úsměv a rychlost obsluhy a její chování k zákazníkům, čistotu podniku, a to zejména toalet, ale i prostoru před ním. Důležitým hlediskem byla kvalita podávaných nápojů a potravin a jejich úprava. Porotci sledovali také atmosféru a hodnotili i to, jestli v baru či klubu nehraje příliš hlasitě hudba.