Čeští moderní pětibojaři vstoupí ve středu do mistrovství světa v čínském Čcheng-tu. Jubilejní padesátý šampionát je ale podle nich jedním z nejhůře připravených z pohledu ubytování a stravování, navíc je v dějišti soutěží smog.

"Je to tady hodně atypické, a když se podívám ven z oken hotelu, tak jediné, na co se těšíme, je, až budeme odlétat. Tak špatné podmínky, jak ubytování i stravování, nebyly při tak významné akci mnoho let. Možná deset," řekl trenér Jakub Kučera.

Reprezentanty šokoval štítek s nápisem "Dog Meat" (psí maso) v jídelně MS. "Něco takového je pro nás netolerovatelného," poznamenal Kučera a posteskl si: "Jen škoda, že to neuvidí nikdo z představitelů mezinárodní federace. Bydlí v pětihvězdičkovém hotelu ve středu města a ti nejdůležitější, tedy závodníci, v této díře na konci světa."

Pětibojaři musejí jezdit do závodního areálu 50 minut. "Je to ještě kus za koncem světa," komentoval Kučera Národní centrum moderního pětiboje, které v přepočtu přišlo na 2,5 miliardy korun, ležící mezi rýžovými poli. Jde údajně o nejmodernější sportovní architekturu, ale detaily se podle Čechů nevydařily.

Například šířka výběhu ze střelnice činí místo pravidly předepsaných čtyř metrů jen jeden a půl metru. Výška stolů pro pistole a nábojnice je na hranici regulérnosti. Podle Kučery je možné, že závody nebudou zcela regulérní.

Navíc závodníci musejí počítat s všudypřítomným smogem. "Na ten se stejně nedá připravit. Holt se s tím musejí vyrovnat," konstatoval Kučera. Podobná obava panovala předloni při olympiádě v Pekingu, ale tehdy se situace po drastických zásazích zdejší vlády výrazně zlepšila. "Tady nikdo zasahovat nebude," řekl smutně Kučera.

Do středeční kvalifikace zasáhne kvarteto Martin Dvořák, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda. Z 84 závodníků z 28 zemí postoupí do pátečního finále po dvanácti nejlepších z tří skupin. "Kvalifikace je o prokázání výkonnosti a nedělání chyb. A když, tak ne velkých chyb," řekl Kučera a doufal, že minimálně tři Češi do finále projdou.