Tuzemské hotely a restaurace za rok snížily stavy svých zaměstnanců o 8,5 procenta. Zatímco koncem loňského prvního pololetí zaměstnávali podnikatelé v ubytování, stravování a pohostinství téměř 125.000 lidí, letos k červnu to bylo o 10.600 méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a agentury Mag Consulting. Obor se tak zařadil z hlediska zaměstnanosti ke krizí nejpostiženějším.
"Já se domnívám, že ten trend bude bohužel pokračovat. Podmínky především pro podnikání restaurací, zvláště když jsou v nájmu, jsou neudržitelné," řekl generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek.
Podle něj údaje ČSÚ jen potvrzují loňskou prognózu asociace. Ta se týkala možného přeřazení restauračních služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Studie počítala s propuštěním zhruba 9000 lidí, pokud stát k této daňové změně nepřistoupí. Stát nakonec nechal u restaurací vyšší sazbu.
"Díky snižování stavů je zajištěna vyšší produktivita zaměstnanců, což se ovšem začíná projevovat v poklesu kvality poskytovaných služeb," je přesvědčen ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Tržby v pohostinství a ubytování klesly v pololetí meziročně o čtyři procenta na zhruba 64 miliardy korun, v přepočtu na jednoho zaměstnance se ale o pět procent zvýšily.
Větší propad zaměstnanosti je v oblasti ubytování, kde se blíží devíti procentům, ve stravování činí úbytek zaměstnanců téměř sedm procent. Číšníci a pokojské patří zároveň k nejhůře placeným profesím. Průměrná měsíční mzda v oboru sice v pololetí vzrostla o 1,2 procenta na 11.667 korun, ve srovnání s jinými sektory je ale vysoce podprůměrná. Stárek to připisuje mimo jiné šedé ekonomice, kdy zaměstnavatelé spoléhají mimo jiné na spropitné od hostů nebo dávají část peněz zaměstnancům takzvaně bokem.
Hoteliéři se nyní obávají růstu nižší sazby DPH, premiér Petr Nečas ve čtvrtek připustil zvýšení z deseti procent až na 17 procent. Restauratéři zase bedlivě sledují snahu některých pravicových politiků zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Podle AHR tvoří stravenky v některých podnicích až polovinu tržeb.

Související