Bramboráková roláda s houbovou náplní

Suroviny: 400 g syrových brambor, 70 g polohrubé mouky, 6 vajec, smetana, česnek, drcený kmín, majoránka, sůl, houby, vepřové sádlo, 1 velká cibule, sekaná petrželka


Postup: Oloupané brambory nastrouháme z půlky najemno z půlky nahrubo, přidáme koření, vejce, trošku smetany, česnek a osolíme. Usmažíme tenký bramborák zhruba o velikost 15 x 25 cm. Na trošce sádla orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme houby a orestujeme, přidáme sekanou petrželku a vejce. Na alobal položíme placku bramboráku, na ni vysypeme směs, kterou porovnáme tak, abychom po zabalení vytvořili roládu. Takto hotový polotovar pečeme 20 minut při 150 °C. Necháme vychladnout a krájíme na libovolné tvary.

Martin Dvořák,
šéfkuchař hotelu Jitrava, Rynoltice

 

Krokety z jasmínové rýže plněné černou olivou

Suroviny: 280 g jasmínové rýže, 16 ks černých oliv bez pecek, 80 g soli, 500 g hl. mouky,
12 vajec, 500 g strouhanky


Postup: Jasmínovou rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Po vychladnutí tvoříme malé krokety o průměru 4 cm, které plníme černou olivou bez pecky. Připravené kuličky obalíme v trojobalu z vajec, hladké mouky a strouhanky. Smažíme dozlatova. Ještě teplé podáváme.

Tomáš Raud,
zástupce šéfkuchaře hotelu Benica, Benešov


Gratinované brambory dauphinoise

Suroviny: 600 g brambor (např. druh Maris Piper), 700?ml šlehačky, plátky z 1 velkého stroužku česneku, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list, 90 g nastrouhaného sýra (Gruyere), čerstvý muškátový ořech, mořská sůl a mletý černý pepř

 

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Oloupeme brambory a nakrájíme je rovnoměrně na milimetrová kolečka. Šlehačku přivedeme k varu ve velké pánvi, přidáme česnek, ostatní bylinky a trochu muškátového oříšku k dochucení. Směs vaříme asi deset minut a procedíme přes sítko. Brambory vrstvíme do mělké menší zapékací nádoby a 2/3 sýra poměrně rozdělíme do každé vrstvy, zároveň každou vrstvu potřeme krémovou směsí, kterou jsme připravili ze šlehačky. Do krajů nádoby a na poslední vrchní vrstvu nalijeme trochu více krémové směsi, abychom poslední vrstvu brambor pěkně zvlhčili. Vrchní vrstvu posypeme zbytkem sýra. Zapékací nádobu umístíme do větší zapékací nádoby a necháme péct 30 minut. Poté brambory vytáhneme z trouby a necháme deset minut před servírováním odstát.

Liam Claringbold,
šéfkuchař hotelu Comsa Brno Palace

Související