Citrus, který vydrží drsné podmínky panující v Tibetu, je zřejmě hybridem mandarinky, kterou jeho plody připomínají i velikostí. Spíše než v souvislosti s Koreí nebo Tibetem, kde roste divoce už tisíce let, si jej dnes ale spojujeme s japonskou kuchyní.

V Japonsku se používá hlavně výjimečně vonná kůra. Přidává se až v konečné fázi přípravy do polévek, salátů a dušených pokrmů. Například sladké bílé miso ochucené yuzu je oblíbený dresink na aemono, pokrm ze zeleniny, plodů moře a tofu.  Známá dipová omáčka ponzu se připravuje pro změnu ze šťávy tohoto plodu nebo z kyselých zelených plodů citrusu sudači (Citrus sudachi) a citrusu kabosu (Citrus sphaerocarpa).

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Který z citrusových plodů je nejvíce odolný proti chladu? Je velký asi jako mandarinka, ostatně je zřejmě jejím hybridem. Jeho pravlastí je Korea a Tibet, i když Evropan o něm častěji uslyší spíš v souvislosti s Japonskem, kde se objevil teprve před 1000 lety. Jmenuje se yuzu.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.