Úvodem je vhodné představit, že jídelní menu bylo připraveno ve třech lokalitách jídelny:
1) s polévkou, dvěma druhy hlavního jídla a 4 jejich přílohami s obsluhou od právě v jídelně sloužící vojačky základní služby;
2) samoobslužné části se 6 druhy nemasových příloh;
3) samoobslužné části s pultem s pečivem, ovocem a nápoji.

Výběr se každý den lišil změněnými druhy jídel, množstvím jídel a kvalitou vzhledu "švédských stolů". Přičemž jen jednou jsme měli na snídani "zbytky od večeře". Mezi vojáky patřilo k nejoblíbenějším "čokoládové mléko", konzumované způsobem ukousnutím rohu plastového sáčku a jeho vysátím.

Snídaně (7:30), obědy (12:00) a večeře (18:00) byly podávány na vratném plastovém nádobí a vzhledem k současně probíhajícímu cvičení rezervistů také i na nevratném plastovém nádobí, včetně příboru, na jedno použití.

Den č.1
Snídaně: vajíčková omeleta, okurky, rajčata, tvarohový krém, jogurt, pečivo, voda;
Oběd: burger, opékaný brambor, opékaná zelenina, hummus, těstoviny ptitim, rajčata, okurky, mrkev, voda;
Večeře: rýže, pečivo, zeleninová omáčka, tzfat ovčí sýr, tvarohový krém, zeleninová směs;

 

Den č.2
Snídaně: vajíčka na tvrdo, tzfat ovčí sýr, okurky, rajčata, tvarohový krém, čokoládové mléko, pečivo, voda;
Oběd: polévka, kuřecí řízky, opékané brambory, těstoviny, opékaná zelenina, kuskus, rajčata, okurky, pečivo rugelach, voda;
Večeře: vajíčková omeleta, pečivo, rýže, tvarohový krém, zeleninový kuskus, jogurt, čokoládové mléko, voda;

 

Den č.3
Snídaně: vajíčka na tvrdo, vajíčková omeleta, okurky, rajčata, tvarohový krém, čokoládové mléko, jogurt, chléb, voda;
Oběd: zeleninová polévka, kuřecí řízek, rýže, kuskus se zeleninovou omáčkou, rajčata, mrkev, čokoládový řez s polevou, voda;
Večeře: opékané brambory, těstoviny ptitimomáčka shakshoukapečivo, paprika, rajčata, tzfat ovčí sýr, voda;

 

Den č.4
Snídaně: vajíčková omeleta, tzfat ovčí sýrokurky, rajčata, chléb, voda;
Oběd: smažená ryba, opékaná zelenina, zeleninová rýže, těstoviny ptitim, rajčata, okurky, mrkev, voda;
Večeře: těstoviny ptitimtěstoviny s omáčkou a la lasagnepečivo rugelachtzfat ovčí sýr;

 

Den č.5
Snídaně: pečivo rugelach, vajíčko na tvrdo, okurky, rajčata, čokoládové mléko, bílý jogurt, chléb, hruška;
Oběd: zeleninová polévka, opékaný brambor, opékaná zelenina, špagety, rajčata, okurky, mrkev;
Večeře: kuskus, paprika, rajčata, zeleninový mix, pečivo, opékaný brambor, vajíčko na tvrdo;

 

Den č.6
Snídaně: pečivo burek; vajíčko na tvrdo, jablko, čokoládové mléko, bílý jogurt, chléb;
Oběd: polévka, kuřecí nudličky, opékaná zelenina, hummus, těstoviny ptitim, voda;
Večeře: tzfat ovčí sýr, rýže, kuskus, opékaná zelenina, kukuřice, pečivo rugelach, vafle s čokoládovou a zázvorovou polevou;

 

Den č.7
Snídaně: jogurt s lupínky a ovocem, jogurt, chléb, čokoládové mléko, voda;
Oběd: polévka, opékaný brambor, kuřecí řízky, hummus, kuskus, červené zelí, voda;
Večeře: těstoviny s omáčkou a la lasagne, těstoviny ptitim, palačinky s čokoládovou a zázvorovou polevou;

 

Závěrem lze stravování na izraelské vojenské základně přirovnat k prostějovské vegetariánské a veganské restauraci Koza zůstala celá s větší rozmanitostí výběru a autentickou kvalitou blízkovýchodních jídel, kdy by objem mnou konzumovaného jídla na obědy a večeře stál odhadem vždy cca 150 až 200,- Kč.

 

Čtěte na podobné téma:

Českým dobrovolníkem v izraelské armádě: program SAR-EL v 3/2016

Českým dobrovolníkem v izraelské armádě: program SAR-EL v 9/2016

SAR-EL: Cizinecký, nebojový a pomocně-technický sbor izraelské armády

Související