Cyril Holub a Ondřej Frunc se spolu kamarádí už od základní školy. Před sedmi lety se vrátili z delších pobytů v zahraničí a potkali se v jedné dejvické hospodě. Ta desítka, kterou spolu rádi popíjeli ve 14 letech, jim už ale moc nechutnala. V zahraničí si oba zamilovali cider − alkoholický nápoj z jablek, který tehdy v Česku nebyl moc známý. Když pak Frunc přišel za Holubem s tím, že viděl na YouTube video o výrobě cideru, hned nakoupili jablka a pár litrů si udělali. A s výrobou pokračovali. Byl to však jen koníček.

Nyní už mají zavedenou firmu F. H. Prager s ročním obratem kolem 12 milionů korun a dvacítku zaměstnanců. Cider dodávají v několika příchutích a dělají i vlastní limonády bez přidaného cukru. Ačkoliv nejsou žádná velkovýroba, vezou se na oblibě alternativních jídel a nápojů, které nejsou spojené s žádnou velkou značkou a jejich příprava připomíná spíš řemeslo než průmyslovou produkci.

Už je dávno po sklizni jablek. Co se děje v ciderovně přes zimu, máte tu vůbec co dělat?

Holub: Teď se tu toho opravdu moc neděje. Ale ještě na přelomu podzimu a zimy, když už jsou jablka sklizena a vymoštována, se o mladý cider staráme. Nejdřív mošt prochází poměrně divokým kvašením, kdy se cukr mění na alkohol, a potom jej sléváme z kalu, aby mohl zrát.

Frunc: Vedle cideru vyrábíme limonády, jejichž produkce nezávisí na sezoně, ačkoliv v zimě po nich není taková poptávka. Přes zimu řešíme administrativní a koncepční věci a volný čas věnujeme vylepšování výroby, protože na to během hlavní sezony nezbývá čas. To musíme rychle stáčet a expedovat.

Kolik lahví všech vašich nápojů během hlavní sezony prodáte?

Holub: Celkem ročně expedujeme necelý milion lahví a během hlavní sezony, zhruba od konce dubna do začátku října, přes půl milionu.

Když se jablka sklízí na podzim, jak velké musíte mít zásoby, abyste hlavní sezonu zvládli?

Frunc: Zhruba na rok a půl dopředu, protože mošt ze sklizených jablek ještě zhruba čtyři měsíce zraje.

Holub: Každý rok rosteme a nakupujeme více moštu než rok předcházející a zatím to vychází. V červnu se ale vždycky začínám děsit a říkám si, že od září do ledna nebudeme mít co prodávat, ale pak to vyjde. I díky propadu našeho odbytu během zimy, který je až 50procentní.

Všechna jablka pocházejí z České republiky. Odebíráme je od malých sadařů, kteří pěstují staré odrůdy v malém množství.

Ale jablka můžete dokupovat i v průběhu roku, nebo se pletu?

Holub: Jablka, která nakupujeme, pocházejí ze starých odrůd, které se nepěstují ve velkém. Ty, jež se pěstují celý rok a dodávají se do supermarketů, sice vypadají hezky, ale když se vymoštují a vykvasí se z nich cukr, zmizí z nich charakter jablka a zůstane jenom taková kyselá alkoholická šťáva. Proto si vybíráme jablka, která jsou nějakým způsobem silná, ale ta se neskladují.


Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Ondřej Frunc a Cyril Holub vlastní malou ciderovnu F. H. Prager.
  • Chtějí být alternativou k pivu a vínu. Cider dodávají zhruba do tisícovky "alternativních" podniků po celé České republice.
  • Vyrábí také neslazené limonády.
  • Podobných cideroven může být v tuzemsku mezi 10 a 20. Trhu dominují velké pivovary.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.