Hned po příchodu do kavárny, která o sobě říká, že zaměstnává kávové fanatiky, se mě barista ptá, co si dám. Odpovím, že kávu s mlékem, a zároveň se trochu obávám, jaká bude reakce. Navštěvování těchto podniků v Praze člověka vycvičí, jelikož se mnohdy setká s reakcí, že mléko do tohoto nápoje nepatří, a ptát se na cukr je už totálně mimo. Co na tom, že to někomu takhle chutná. Tvrdý přístup v kavárnách Republica Coffee nepraktikují. "Jsme hodně liberální," říká Jan Blau, šéf pražské pobočky. Majitel sítě Dmitry Ostalskiy ho hned doplňuje, že káva má lidi spojovat a baristé přece nemohou zákazníkům něco diktovat. "Lidé mají mléko v tomto nápoji rádi," dokazují jeho statistiky.

HN: Jak se díváte na situaci, kdy baristé vytýkají lidem, že chtějí kávu s mlékem či cukrem?

Jan Blau (J. B.): Jsme hodně liberální a přesvědčení o tom, že jsou zákazníci edukovaní a vědí, co chtějí. Snažíme se jim pomáhat při výběru nebo je přesvědčit o změně objednávky. Jsou za to rádi, ale neprobíhá to skrz agresivní kampaň, kdy bychom říkali, že mléko a cukr do kávy nepatří.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se