Pro sběr, zpracování i uchovávání osobních údajů budou platit nová pravidla − jednotná v celé Evropské unii. Pro firmy i státní úřady znamenají kompletní revizi práce s osobními údaji a také nové povinnosti. Například únik dat budou muset nahlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů do 72 hodin od chvíle, kdy se o něm dozvěděly. Naopak občané budou z novinek těžit. Přinesou jim nová práva nebo alespoň posílí ta, kterých se doposud mohli domáhat jen soudní cestou.

V první řadě by nově lidé měli přesně vědět, kdo sbírá jejich osobní údaje a co s nimi dělá. Zmizet by tak měly například souhlasy se zpracováním osobních dat skryté v hloubi všeobecných obchodních podmínek. Občané také budou moci příslušného správce dat žádat o bezodkladnou opravu chybných údajů. A pokud pomine důvod pro shromažďování dat, bude je muset firma či instituce ze své databáze smazat. Tak například kontaktní údaje zákazníka si podle nových pravidel může e-shop schovávat kvůli vyřízení objednávky a pak ještě během dvouleté záruční doby. Po jejím uplynutí by je ale měl ze své databáze odstranit.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Nová pravidla pro ochranu dat přinesou od května 2018 více práv i byrokracie.
  • Českou ekonomiku budou stát sedm až 10 miliard korun.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.