První opravdovou cestu, na kterou český mistr v přípravě kávy dodnes vzpomíná, absolvoval v osmi letech v kamionu. Otec řidič ho vzal i s matkou začátkem 90. let do Německa. Celou dobu lilo a ani dvě noci v kamionu nebyly slavné. "Ale pro mě to byla skvělá cesta. Koukal jsem se po stejných smrcích, jaké rostou v Česku, ale byl jsem nadšený," vzpomíná Jan Škeřík.

Tehdy zřejmě nazul "toulavé boty". Takže už během prázdnin na střední elektrotechnické škole se plavil na kontejnerové lodi po Rýnu. Od Basileje po Antverpy a Rotterdam dělal pucfleka včetně mytí a natírání paluby. V prvním ročníku studia managementu a logistiky zběhl do Skotska, které dodnes obdivuje. "Nejnádhernějším místem, které jsem kdy viděl, je pro mě ostrov Skye. Jedinečná příroda bez civilizace."

Ve Skotsku pracoval Škeřík v Costa Coffee a tam se dostal k přípravě a servírování kávy. Po návratu domů sice pracoval šest let v dálkové dopravě, především jako dispečer a speditér, ale na "kafe" nezapomněl. "To byl jeden z důvodů, proč jsem se stal baristou. Druhým důvodem bylo, že jsem viděl v roce 2015 jejich národní soutěž a zatoužil tam být. Za dva roky jsem vyhrál a kvůli tomu i zažil krásné cesty."

Moskva: Bez rublů do taxi nelez

jarvis_5afc1db4498e2b61a22356e4.jpeg
Foto: archiv Jana Škeříka

V roce 2017, kdy vyhrál národní soutěž baristů a postoupil do mezinárodního klání v Soulu, pracoval Jan Škeřík v české franšíze Double B coffee & tea, která má centrálu v Moskvě. Tam také trénoval na finále v Jižní Koreji, ale byl tam i na začátku své baristické kariéry na půlročním školení. Tehdy poznal město a lidi při toulkách historickým centrem i za kávovým barem.

O Moskvě tvrdí, že je větší Prahou. Dodnes tam má mnoho kamarádů, někteří se s ním po první návštěvě i parádně loučili. Když přišel kolem jedné na hostel, zbyla mu tak hodina a půl na prospání a pak musel na letiště.

"Měl jsem jen sto dolarů a tisíc rublů. Na cestu taxíkem jsem potřeboval tři, jako cizinec spíš pět tisíc. Ale žádný z taxikářů, které jsem zastavil, nechtěl vzít dolary ani mě zavést k bankomatu," vzpomíná, jak ho v nouzi zachránil právě jeden z ruských přátel. Zajistil Uber včetně zaplacení.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • První velkou cestu absolvoval český mistr v přípravě kávy v osmi letech, kdy jej otec vzal kamionem do Německa.
  • U moskevských taxikářů narazil s dolary, zachránil ho až kamarád a Uber.
  • Pro nejlepší kávová zrna na šampionát baristů v Soulu si Jan Škeřík dojel do Kolumbie.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.