Pivovarská restaurace Na Spilce sotva před pár minutami otevřela, hned od 11 dopoledne se ale začíná rychle zaplňovat. U stolů se usazují první skupinky návštěvníků plzeňského pivovaru, nechybí ani dva autobusy Japonců, kteří po povinném nacvakání selfíček v areálu Prazdroje objednávají pečená vepřová kolena a vepřové špalky pečené na černém pivu.

Plzeňský ležák je nejen v Česku legendou a tady, ve sklepích, kde v minulosti várky Prazdroje kvasily, je jeho nepasterizovaná verze lahodná. Pěna na čerstvě načepovaném šnytu je hustá jako smetana, pivo má jemný říz a typickou příjemnou hořkost. Na čepu nabízí restaurace i další piva − Gambrinus nebo Kozel −, ovšem pít je v Mekce českého pivovarnictví by byl hřích.

Restaurace Na Spilce je známou turistickou atrakcí nejen pro Čechy, k vidění je více národností: vedle Japonců také Němci, Španělé nebo Poláci. Navzdory turistickému zaměření ceny vyloženě přemrštěné nejsou: velkou plzeň si dáte za 45 korun, pečené vepřové koleno s křenem zhruba za tři stovky. Minimálně u piva ale cena odpovídá kvalitě: takhle dobrý plzeňský ležák si jen tak v nějaké hospodě nedáte.

Stejně jako má správný muslim aspoň jednou za život vykonat pouť do Mekky, správný pivař by měl navštívit Plzeňský Prazdroj.

V areálu Prazdroje se dá ovšem strávit mnoho dalších hodin i mimo populární pivovarskou restauraci. A to především exkurzí po pivovaru. Za 250 korun na osobu (nebo rodinné vstupné za 550 korun) zájemce odvezou autobusem nejprve do stáčírny s kapacitou 120 tisíc lahví za hodinu, pak předvedou varny, a to jak historickou, v níž byla v roce 1842 uvařena vůbec první várka Prazdroje, tak ty dnešní, moderní. Zlatým hřebem je návštěva pivovarských sklepů, kde kvasí mladina v otevřených dřevěných kádích a pivo zraje v dubových ležáckých sudech − a právě přímo z nich načepují každému účastníkovi exkurze nefiltrovaný ležák. Kvůli omezené kapacitě je ale lepší objednat se na prohlídku předem na webu pivovaru.

Návštěva Plzeňského Prazdroje je poněkud komerční zážitek; není problém utratit tu spoustu peněz za pivo, prohlídku pivovaru nebo předražené suvenýry. Ale stejně jako má do Mekky za život alespoň jednou putovat správný muslim, neměl by pravověrný pivař vynechat návštěvu nejvyhlášenějšího českého pivovaru.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Plzeňský Prazdroj není zdaleka jediným z pivovarů, které se vyplatí navštívit v Plzni.
  • Nedaleko náměstí Republiky otevřel restaurační pivovar Beerfactory bývalý sládek Prazdroje Josef Krýsl.
  • Tři kilometry od centra, deset minut jízdy tramvají, leží pivovar Raven s vlastní pivnicí.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.