Spoluzakladatelka a ředitelka gastronomického start­-upu Grason Jarmila Kowolowská o sobě říká, že přemýšlí v excelových tabulkách. A přestože v minulosti narazila na to, že na úspěšný byznys jen analytické myšlení nestačí, tentokrát jí vše vychází. Rodačka z Frýdku­-Místku před rokem společně s Karlem Maříkem a Lukášem Strnadelem rozjela mobilní aplikaci, která může změnit obor, kde na stálý úvazek chybí okolo 15 tisíc lidí.

"Brigády se v branži hodně řeší přes mobil nebo Facebook, ne vždy se na to dá ale spolehnout, my jsme viděli příležitost ve službě, která přinese uživatelskou snadnost a transparentnost," vysvětluje šéfka firmy v pražské restauraci Pizza Nuova. I po poledni je tady rušno. Personál pobíhá po podniku a roznáší jídlo a pití. Mezi číšníky a servírkami jsou stálí zaměstnanci i ti najatí jen na čas, třeba na právě na dobu obědů.

Do konce roku v černých číslech

Právě tato pizzerie patří mezi přibližně sedmdesátku pražských podniků využívajících aplikaci Grason. Start­-up, o němž jeho zakladatelé mluví jako o Liftagu v gastronomii, propojuje ověřený personál s restauracemi. Funguje jednoduše: restaurace zveřejní poptávku, brigádník si vybere směnu a předem si řekne, za kolik bude pracovat.

15 tisíc

lidí chybí v gastronomii na plný úvazek, aplikace Grason může pomoc problém vyřešit. Služba propojuje brigádníky s restauracemi. Zakladatelé o ní mluví jako o Liftagu v gastronomii.

Za měsíční poplatek od 1500 do 3000 korun získají podniky ověřené pracovníky. Ti mají u profilu hodnocení v podobě hvězdiček, podobně jako tomu je u již zmíněné aplikace pro taxíky Liftago nebo Uberu. Obdobná služba v gastronomii funguje i v zahraničí − v USA je to Wonolo, ve Velké Británii Sift. Jedna z letos oceněných žen v anketě Hospodářských novin TOP ženy Česka přiznává, že zpočátku bojovala se skepsí v oboru.

Služba si přesto nachází cestu ke stále více klientům. Od minulého týdne ji testuje podnik v Brně a do konce roku by měla být funkční také v Ostravě. "Myslíme i na regiony, rádi bychom do dalších měst a později i do zahraničí," nastiňuje Kowolowská. Firma je zatím ve ztrátě, do konce roku by měla být podle Kowolowské v černých číslech. Za projektem stojí silní partneři: investiční skupina Miton, která investuje do rozjíždějících se projektů, stojí za firmami jako Glami, Bonami nebo Rohlík.cz. Podíl v Grasonu má také vývojářské studio The Funtasty, jehož šéfem je spolumajitel Grasonu Lukáš Strnadel. "Skupinu Miton jsme oslovili hned po založení Grasonu a nikdy jsme toho nelitovali, protože nás podporují nejen finančně, ale také nám dávají mentoring," pochvaluje si Kowolowská.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru