Sun Microsystems koupil firmu NetBeans

Praha (dr)
Společnost NetBeans Česká republika koupila americká firma Sun Microsystems, Inc., která se zabývá vývojem pracovních stanic, serverů a programového vybavení pro počítačové sítě. Částku, za kterou tuzemskou firmu koupili, Američané neuvedli.
"Jedním z mnoha důvodů, proč Sun Microsystems přistoupily ke koupi NetBeans, je sto dvacet tisíc uživatelů technologie NetBeans ve Spojených státech, kteří se k ní dostali prostřednictvím internetových stránek. Společnost Sun Microsystems se po uvážení a rozhodování mezi několika desítkami světových vývojářských firem z oblasti Javy rozhodla koupit právě českou firmu NetBeans s cílem nadále rozvíjet jejich technologii v České republice a v budoucnu zaměstnávat několik set českých vývojářů. V této chvíli zaměstnává NetBeans čtyřicet pracovníků," uvedla pro náš list mluvčí Sun Microsystems Czech Jitka Cenková. Podle zástupců Sun Microsystems se NetBeans stane součástí organizační struktury, která se zabývá vývojem nástrojů a bude začleněna do nedávno zakoupené firmy Forte Software.
Majitelé NetBeans založili firmu před dvěma lety s cílem pozdější kapitalizace. Jako nástroj si k tomu vybrali technologii Java, kterou právě před dvěma lety uvedla na trh společnost Sun Microsystems. "Sun získal důležitou částečku skládačky nástrojů Java a NetBeans zdroje Sunu k tomu, aby získal lepší pozici a konkurenční sílu na trhu," okomentoval nynější transakci Mark Driver, ředitel výzkumu v GartnerGroup's E-Business Technologies. Zviditelnění firmy v oboru a doplňkové zdroje jsou podle zakladatele NetBeans Romana Staňka potřebné k tomu, aby se NetBeans Developer IDE stal branou k výběru pro softwarové vývojáře, kteří se rychle potřebují stát produktivní.
Společnost Sun Microsystems, Inc. dosáhla v prvním čtvrtletí svého finančního roku, které skončilo 26. září, výnosy 3,122 miliardy USD, což je o 25 procent více ve srovnání s prvním čtvrtletím fiskálního roku 1999. Čistý příjem za první kvartál byl 274,8 miliónu, což představuje zvýšení o 39 procent oproti výsledkům předešlého roku (vyjma plateb za fiskální roky 1999 a 2000 spojených s akvizicí). Loňské celoroční výnosy Sun Microsystems, Inc. činily 12,4 miliardy dolarů.