Czechpol se soudí s ministerstvem o dovozy elektrické energie

FRÝDEK-MÍSTEK (ek) - Elektroenergetická firma Czechpol Energy Frýdek-Místek, která loni v dubnu podala u Obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu na Ministerstvo průmyslu a obchodu pro neřešení situace kolem dovozu elektrické energie přes rozvodné sítě ČEZ, stále pokračuje v soudním sporu s ministerstvem a zatím od soudu nehodlá ustoupit. Czechpol Energy podle svého ředitele Petra Neorala požaduje v současné době náhradu škod ve výši 700 miliónů korun, což je podstatně více než původní odhady ušlého zisku. Poslední jednání soudu v této věci se odehrálo začátkem prosince.
"Momentálně je případ odročen na první čtvrtletí letošního roku, kdy by měl obvodní soud získat vyjádření Vrchního soudu, zda MPO postupovalo liknavě a špatně při vyřizování našich žádostí o řešení importu elektřiny," uvedl Neoral. Na základě posouzení Vrchního soudu pak bude podle něj dále pokračovat jednání o náhradě škody pro Czechpol.
Czechpol Energy (původně jen Czechpol) získal licenci na dovoz elektrické energie do ČR v roce 1995. Na jejím základě uzavřel v zahraničí smlouvy na odběr elektřiny, které ale nebyl později schopen naplnit. Vedení firmy viní MPO, že včas nevyřešilo přístup nezávislých dovozců do sítí ve vlastnictví ČEZ a tím omezilo importy na technické minimum únosné pro regionální sítě, které samostatně provozují distribuční energetiky, především Severomoravská energetika Ostrava. "Opakovaně jsme žádali ministerstvo, aby jako kompetentní instituce o dovozech rozhodlo. V zákonné lhůtě jsme však nedostali žádnou odpověď," uvedl Neoral. Podle něj zatím nedošlo ani k dohodě, kterou v reakci na žalobu loni na jaře avizovalo MPO.
Společnost Czechpol Energy postupně vytvořila pětičlennou skupinu, kterou letos hodlá posílit o nové firmy v zahraničí. S obratem kolem tří miliard korun firma patří k největším odběratelům ukrajinské elektřiny a dovozcům energie na Slovensko, do Rumunska, Polska a v menší míře do ČR.