Česká národní banka dnes podle očekávání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní repo sazba tak klesne na dvě procenta, sdělila mluvčí banky Pavlína Bolfová. Sazby se ocitnou na stejné úrovni jako v eurozóně. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů.

"Reakce devizového trhu je zatím nepatrná, koruna pokračuje v mírné korekci ranního posílení. Kurz k euru lehce oslabuje na 29,92 Kč/EUR. Vůči dolaru se koruna obchoduje na 23,07 Kč/USD. Snížení sazeb v daném rozsahu bylo očekáváno většinou trhu," uvedl Tomáš Vlk z Patrie Online.

ČNB naposledy snižovala sazby v lednu. Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem historicky nejlevnější úvěry na bydlení. Nízké úroky vyhovují i státu, který je také významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají své peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.
Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna přispěje snížení sazeb k omezení dlouhodobého posilování koruny, což je dobrá zpráva pro exportéry.

Banky zatím vesměs nejsou rozhodnuty, jak na snížení úroků zareagují. Podle mluvčí Komerční banky Marie Petrovové je třeba celou záležitost nejdříve zvážit. Rozhodnutí o posunu úrokových sazeb zatím padlo u České spořitelny. Ta podle mluvčí Kláry Gajduškové zřejmě sníží úroky z vkladů. Při posledním snižování úrokových sazeb totiž banka snížila úroky u úvěrů. Nyní chce obě sazby dorovnat.

Ekonomičtí experti očekávají, že ČNB v dohledné době úrokové sazby již snižovat nebude. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank bankovní rada přešla do pozice, kdy nebude úroky snižovat a bude pouze sledovat tendence vývoje kurzu koruny a případné náznaky oživení inflace. V příštích měsících by podle ní mohlo nastat zvýšení sazeb. "Ke konci roku tak očekáváme hlavní repo sazbu na úrovni 2,5 procenta," uvedla. Mírný vzestup sazeb během roku očekává i Radomír Jáč z finanční skupiny PPF. Hlavní repo sazba by podle něj mohla vzrůst nejvýš o čtvrt bodu na 2,25 procenta.
Úrokové sazby v poslední době klesají i v okolních zemích ve středoevropském regionu.