cech__192x128_.jpg

Brankář Petr Čech totiž vyšel nejhůře z průzkumu jednoho ze sponzorů mistrovství Evropy, který si nechal vyhotovit podrobnou penaltovou analýzu ze zápasů z vrcholných šampionátů, prestižních evropských lig a pohárových soutěžích z minulých tří let.

Podle něj má Čech jen pětiprocentní úspěšnost při penaltách, naopak nejlépe si vede portugalský brankář Ricardo, který dokáže penaltu zneškodnit hned ze šedesáti procent.

Statistici na popud firmy Castrol analyzovali penalty nařízené v posledních třech sezónách Ligy mistrů, Poháru UEFA a ligových soutěží v Anglii, Španělsku, Německu, Itálii a Francii. Zaměřili se také na mezinárodní zápasy účastníků Eura.

Celkem bylo analyzováno 1527 penalt, z nichž 74,7 procenta skončilo brankou, 18,2 procenta chytili brankáři, 3,5 procenta zastavila tyč a 3,6 procenta pokusů minulo branku. Většina penalt míří do dolních rohů, nejúspěšnější jsou střelci mířící do horních rohů branky.

Podle statistik se pokutové kopy paradoxně vůbec nedaří dvěma obávaným kanonýrům. Nizozemský střelec Ruud Van Nistelrooij má úspěšnost v proměňování jen 69,2 procenta. Ještě hůře je na tom Španěl Fernando Torres (55,6 procenta).

Naopak mezi nejúspěšnější exekutory patří Švéd Zlatan Ibrahimovic, kterému z deseti pokusů jen jeden chytil brankář. Nejčastěji kopal penalty Portugalec Christian Ronaldo, který dal ze sedmnácti pokusů 13 branek. Naposledy zaváhal při rozstřelu ve finále Ligy mistrů s Chelsea, kde nevyzrál na Čecha.

 

Čtěte také:

 

Pro českou reprezentační jedničku však šlo o jedinou zneškodněnou penaltu za poslední tři sezony, během nichž čelila 21 penaltám. Ještě jedna střela šla mimo, jinak všechny ostatní skončily v síti. Přitom k vrcholům Čechovy kariéry patří titul mistra Evropy do 21 let, který ve finále v roce 2002 proti Francii vychytal právě při penaltovém rozstřelu.

Podobně se nedaří ani Italovi Gianluigimu Buffonovi, který je podle mnohých nejlepším brankářem světa. Ze 14 penalt chytil jedinou na letošním ME Rumunu Adrianu Mutuovi.

Naopak exekutorům penalt musí nahánět strach jméno portugalského brankáře Ricarda. Z deseti pokusů skončily jen čtyři střely v jeho síti, čtyři chytil a dvě šly do tyče či mimo branku. Ricarda proklínají hlavně v Anglii, jejíž hráče vychytal v rozstřelu jak na mistrovství světa 2006, tak na evropském šampionátu v roce 2004. Specialistou na penalty je i Edwin Van der Sar z Nizozemska. Ze 16 střel jich pustil pouze osm, pět chytil a tři mířily vedle či do tyče.

Zajímavou bilanci má Španěl Iker Casillas. Až do letošního šampionátu čelil sedmi penaltám a zcela bez úspěchu. Ve čtvrtfinále proti Itálii ale zneškodnil dva ze čtyř pokusů v rozstřelu a stal se hrdinou, který posunul Španělsko do semifinále.