Velikonoce v kuchyni by vydaly na samostatný národopisný sborník. Co mělo být na stole, tradice určovaly během celého pašijového týdne. Třeba na Škaredou středu se měly podávat hrách či čočka. V tento den hospodyně na dědině také stloukaly máslo. Ovšem nikoliv na vaření, ale aby ho mohly po přepuštění dát do kostela na svícení.

O den později, na Zelený čtvrtek, v kuchyni dominovala zelená barva. Z bylinek, mladých kopřiv a špenátu se dělaly polévky, k nim se servírovaly škvarkové pagáčky či jiné pečivo. Pekly se také jidášky - tradiční kynuté pečivo tvarované do podoby preclíků, pletenců, bochánků nebo podkov. Ten, kdo snědl na Zelený čtvrtek před východem slunce pečivo namazané medem, byl podle babských pověr chráněný před uštknutím hadů a žihadly vos.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • Mazanec nesměl o největších křesťanských svátcích chybět v žádné domácnosti. V bohatších rodinách se do něj přidával tvaroh, aby bylo těsto vláčnější, a každý měl navíc svůj malý bochánek. V těch chudších se pekl z obyčejného kynutého těsta a členové rodiny se museli podělit o jeden.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.