V době, kdy v Čechách vládl Karel IV., odvádělo 74 z celkem osmdesáti farností v anglickém Sussexu církevní desátky v plných sudech cideru. Stejně pozitivní vztah měli ke zkvašenému jablečnému moštu i na druhé straně kanálu La Manche, v Normandii. "V roce 1371 se v Caen prodalo téměř stejné množství cideru jako vína, část ho směřovala až na pařížský trh," píše Ben Watson v knize Cider, Hard and Sweet.

Pro svěží, jemně nahořklý nízkoalkoholický cider začínal zlatý věk, který trval několik století. Nikdy předtím ani potom se ho už nevypilo tolik. Kudy vedla cesta cideru na výsluní? A proč ho lidé nakonec přestali pít k snídani, obědu i večeři?

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

  • O známém jablečném nápoji psali z Galie už Caesarovi vojáci.
  • Slavné doby, kdy se ciderem vyplácela část výplaty, utnula až průmyslová revoluce.
  • Jen ve Velké Británii se dnes zlatavého alkoholického nápoje vypije 500 milionů litrů.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.