90740_jidlo_matylda.jpg 
Snímek: Jaroslav Jiřička

Nehraje si na světovost, ale světová je v přístupu k hostům. Stálí klienti také tvoří polovinu hostů. Majitel restaurace Viktor Brodecký, jenž podnik "posvětil" vlastním erbem, se o ně totiž umí postarat s péčí, kterou jsme ještě nedávno znali jenom z ciziny. Sbíral zkušenosti a vařil mimo jiné v Paříži s tamními mistry.

Z Pincio se stala Matylda
Když v roce 1990 restauraci na rohu Tylova náměstí zakládal, myslel si, že cizí název Pincio a nabídka italských jídel je to nejlepší, co lze Čechům nabídnout. O něco později ale zjistil, že stejný název nese i jeden erotický salon, se kterým neměl nic společného, a tak přejmenoval podnik na Matyldu. Pizza však v jídelníčku zůstala a pochutnat si sem na ni rádi chodí i rodilí Italové. Oceňují nejen množství použitých čerstvých surovin, ale i originální mouku z tvrdé pšenice na přípravu těsta.
"Ovšem po deseti letech už mne nebavilo dělat hlavně pizzu a těstoviny, a tak jsem nabídku rozšířil o českou klasiku," vzpomíná Viktor Brodecký. Jako prémii zařadil do nabídky jednou týdně, vždy ve čtvrtek, čerstvé mořské i sladkovodní ryby. Kromě toho se snaží naučit pít Čechy suchá vína. Ve spřáteleném vinařství Kovacs v Novosedlích mu namíchali podle jeho přání bílé svěží cuvée složené z 50 % Rulandského bílého, 45 % Muškátu moravského a 5 % Chardonnay. Tady se nemusíte obávat dát si džbánek rozlévaného vína s tím, že nejspíš dostanete nějaký "krabičák".

Chutnat může i ve školní jídelně
Viktor Brodecký se rozhodl být kuchařem už v deseti letech. Dnes se snaží, aby stejně staré děti mohly poznat, že jídlo může chutnat i ve školní kuchyni. Proto jezdí po celé republice učit kuchařky v jeslích, školkách a školních jídelnách, jak používat moderní technologie a vařit kvalitně a chutně i s omezeným rozpočtem. V létě vařil 14 dnů dětem na táboře. Sám rád vzpomíná na rodinné kulinářské tradice, a proto v nabídce jeho restaurace nechybějí ani tvarohové koláče podle originálního receptu jeho berlínské babičky. A když už hostům nestačily prostory v přízemí, adaptoval na restauraci klasický byt v prvním patře, kde se může usadit uzavřená společnost nebo hosté, kteří nespěchají a Matyldy si chtějí užít.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s námi
Spaghetti alla vongole - Pro 4 osoby

500 g italských špaget z tvrdé pšenice * plechovka drcených rajčat * balíček frutti di mare * půl kg slávek * 1 cibule * 2 stroužky česneku * mořská sůl * čerstvá bazalka, rozmarýn a saturejka
Špagety uvaříme na skus (al dente). Na olivovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli s plátky česneku, až začnou sklovatět. Přidáme rajčata a bylinky, mořské plody a lehce spaříme slávky. Smícháme se špagetami a ozdobíme lístky bazalky.

Informace
Matylda
Restaurant – pizzeria, Tylovo náměstí 1, Praha 2
Tel.: 222 514 141
Cenová kategorie: * *

Poznámka:
Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: * do 1500 Kč: * * nad 1500 Kč: * * *

Související