1vik24a.jpgDům, stejně jako budovy s ním sousedící, byl postaven formou kolektivní spolupráce v sedmdesátých letech minulého století. Stavba byla sice obyvatelná, ale majitelé se museli potýkat s řadou technických závad: od vlhkých zdí, špatně fungujícího topného systému až po nekvalitní okna. Na většinu problémů si zřejmě bylo možné tak či onak "zvyknout", přesto se majitelé po víceméně neúspěšných pokusech o odstranění nedostatků rozhodli pro kompletní rekonstrukci.
Architekt měl od investora pečlivě analyzován stav domu a také zadání, které dostal, bylo precizně zformulováno. "To ale vůbec nebránilo otevřené diskusi, která probíhala od úvodního setkání v podstatě až do samého závěru stavby," přibližuje Pavel Plánička ideální spolupráci autora s majitelem. "Většinou jsme určitou věc prohovořili, vznikl z toho text nebo aspoň soupis témat a ty jsme pak my i investoři do dalšího setkání promýšleli a řešili."

Změna dispozic
1vik25a.jpgPředchozími majiteli byla nevyhovující stavba rekonstruována již na počátku devadesátých let. "Dům byl celkově postaven trochu ledabylým způsobem, navíc často z nepříliš kvalitních materiálů," vysvětluje architekt. "Ani předchozí rekonstrukce z devadesátých let ale nebyla z hlediska použitých technologií a materiálů příliš šťastná. V původním uspořádání domu bylo mnoho věcí tak trochu 'za rohem'. Snažili jsme se proto především uvést dispozici v soulad s potřebami a zvyky majitelů a zároveň ji zpřehlednit."
1vik25b.jpgKlíčovou změnou, kterou Pavel Plánička provedl, bylo vytvoření nového hlavního domovního vstupu. "Vznikla tak soukromá, odpočinková část domu s ložnicemi, společenský denní prostor a vstup s navazující pracovnou. K tomu pak přiléhá část s garáží a sklady, přístupná samostatně zvenčí," říká Plánička.
Pultová střecha nad obytným prostorem pokračuje ve stejném sklonu nad celým půdorysem domu. "Nahradila neústrojnou srostlici střešních rovin vzniklou patrně v rámci předchozí rekonstrukce," vysvětluje architekt. "Společenská část domu, kde sklon střechy kopíruje podhled, tak zároveň získala velkorysejší prostorovou proporci."
1vik26a.jpgPůvodní plastové rámy oken a dveří byly nahrazeny dřevohliníkovými, architekt pro dům rovněž navrhl nový plášť, který díky konstrukci s tepelnou izolací a prkenným obkladem vyhovuje současným energetickým požadavkům. Kromě požadovaných tepelně-izolačních vlastností tak dům získal i vizuální celistvost.
Vzhledem k tomu, že dům je přízemní a do zahrady otevírá svou denní část velkými okny, je stavba s venkovním prostorem v úzkém propojení. Konečně, právě samo místo bylo investorovi významným motivem pro rozhodnutí rekonstruovat, a nikoli se pustit do stavby nového domu někde jinde.
Zahrada je v kontextu domu velmi důležitá a majitelé s ní pracovali s citem již dlouho před rekonstrukcí. Na pomoc jim k tomu byla a stále je místní zahradnická firma. "My jsme pouze zakomponovali vzrostlou katalpu do nové pergoly nad vstupem," vysvětluje architekt.

Žádná okázalost
1vik26b.jpgInteriér je řešen funkčně a pragmaticky. "Současný kult exkluzivních koupelen, kuchyní, designových kusů nábytku a spektakulárních interiérů vnímám s investory podobě - nijak mě neoslovuje," nastiňuje Pavel Plánička. "Návrh interiéru probíhal většinou tak, že jsme investory v konkrétních prostorech určitým způsobem nasměrovali, například doporučením vhodného materiálu, barvy či výrobku, a oni to vlastním výběrem zmaterializovali. Často také přicházeli se svými podněty a konzultovali je s námi. Většinou se přesně trefovali, sami volili třeba svítidla, a myslím, že jsou přesně taková, jaká bych vybral sám," dodává autor elegantní rekonstrukce.

-

Snímky Tomáš Souček pro 3+1 Architekti: Přízemní dům se otevírá do zahrady, stavba je tak v úzkém propojení s venkovním prostorem. Interiér je řešen funkčně a pragmaticky: "Současný kult exkluzivních koupelen, kuchyní a designových kusů nábytku mě neoslovuje," říká autor projektu. Oproti původnímu uspořádání uvedl architekt Pavel Plánička dispozice domu do souladu s potřebami a zvyky jeho obyvatel. Zahradu majitelé citlivě upravovali již před celkovou rekonstrukcí.