Že má každý pivní styl své tvary skla, má logiku. Zatímco některé pivo potřebuje uzavřený tvar, díky kterému se na něm dobře udrží pěna, aromatickým pivům naopak svědčí sklenice s otevřeným hrdlem, vysvětluje Ondřej Koucký, který má v pivovaru Krušovice na starosti právě chuť piva.

HN: Které z vlastností piva tvar sklenice nejvíce ovlivňuje?

Například chování pěny v místech, kde se stýká se sklem, a tím i její stabilitu. Protože pěna chrání pivo před oxidací, je třeba hledat optimální tvar, aby pěna zůstávala na pivu co nejdéle. Kdyby se v extrémním případě pivo načepovalo do skleničky s otevřeným hrdlem, ve které se podává třeba koktejl Manhattan, bude pěna tenká a rychle spadne. Pivo by mělo být ve skleničce uzavřeno a pro to se hodí kónický tvar nebo tvar tulipánu.

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.