Zhruba čtyři milióny lahví sektů prodá v prosinci jejich největší tuzemský výrobce - Bohemia Sekt ze Starého Plzence. A z toho asi 3,5 miliónu zátek vyletí k obloze na oslavu příchodu Nového roku.
Firma už téměř s jistotou počítá s tím, že bujaré veselí v závěru roku pomůže k největšímu ročnímu prodeji od doby přelomu tisíciletí. Tehdy v roce 1999 prodalo vinařské uskupení výjimečných 13 miliónů lahví šumivých vín. Letos by to mělo být o dva milióny méně.
Ve Starém Plzenci nastal vrchol letošní výroby 21. prosince, kdy z bran závodu vyrazilo k odběratelům 320 tisíc lahví sektu.
Už za prvních jedenáct měsíců roku přitom firma hlásila o šest procent vyšší prodej.

Sekt je v kursu
Uskupení, které patří do německé skupiny Henkell & Söhnlein, by mělo letos celkem utržit přes 1,1 miliardy korun. K tomu ale pomáhá i rostoucí prodej v letních měsících. "Lidé stále častěji začínají brát sekty jako trendy nápoj, který už nespojují jen výhradně s oslavami," připomíná marketingový ředitel Bohemia Sektu Martin Fousek.
Na zvýšený zájem se už od září připravuje i druhý z domácích výrobců - Soare Sekt z Jablonce nad Nisou. Předpokládá, že Silvestr zvedne prosincový prodej tradičních i nových značek sektů, šumivých vín a nápojů minimálně na loňský počet 1,5 miliónu lahví.
Už v listopadu zaznamenala jablonecká firma, kterou stoprocentně vlastní polská Ambra a která ročně utrží přes půl miliardy korun, rekordní prodej veškerého sortimentu sektů a vín.

Vybíravější Češi
Jak Bohemia Sekt, který vládne trhu svým sedmdesátiprocentním podílem v produkci sektů, tak i Soare se shodují v jednom: Češi stále více dávají přednost dražším značkám. Na odbyt jde sice stále nejvíce klasická plzenecká "Bohemka", tedy Bohemia Sekt demi sec, i licenční Rossijskoe Igristoe z Jablonce, ale konzumenti si už více dopřávají i špičkové značky. Například pravé šampaňské Alfred Gratien, jehož distribuce společností Bohemia Sekt vzrostla v porovnání s loňskem o padesát procent.
A roste zájem také o španělský Freixenet, prodávaný Soare Sektem. "Možná je to tím, že si už umíme vybírat, a je to znát i ve vínech," nabídla už před časem vysvětlení manažerka Soare Sektu Hana Verlová.
Jaké sekty jsou na trhu nejlepší , hodnotili odborníci pro včerejší IN magazín Hospodářských novin. V první desítce se objevila hned šestice tuzemských vín.
Zatímco za "klasiku" zaplatí konzumenti už několik let stálou cenu mírně přes sto korun, za láhev zahraničního špičkového sektu, či dokonce šampaňského, musí přidat další sta až tisíce korun. "Nejvyšší cenová třída v řádu tisíců korun je samozřejmě francouzské šampaňské. Ale těm nejlepším, typu Dom Perignon, lze něčím z domácí produkce sektů jen těžko konkurovat," hodnotí situaci sommelier Otakar Žoudlík. Jejich poměr ceny ke kvalitě je však podle něj diskutabilní.
Zajímavým šumivým vínem je u nás i privátní značka Pilsner Sekt, kterou už šestým rokem vyrábí Soare Sekt pro Plzeňský Prazdroj.
Související